Afbeelding
Foto: Peter de Koning

GEMEENTERAAD STEMT IN MET MAATREGELEN PHS VOOR TONGEREN

In spanning wachten op de PAS...

De gemeenteraad van Boxtel stemde dinsdag in met de verkeersmaatregelen voor buurtschap Tongeren in het kader van het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS). Alleen Balans stemde om principiële redenen tegen: de oppostiepartij is tegen het gehele maatregelenpakket vanwege het sluiten van de dubbele overweg. Ondanks de instemming van de raad met het deelproject, zitten nog wel veel haken en ogen aan de uitvoering, vooral vanwege het zogeheten Programma Aanpak Stikstof (PAS)...

PÅL JANSEN

De nieuwe verbindingsweg Tongeren begint ter hoogte van de Mezenlaan en moet naar de overweg D'Ekker voeren om aan te sluiten op de eveneens nog aan te leggen Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg (VLK). Vanuit Tongeren richting het noorden worden verkeersremmende maatregelen genomen zodat (vracht)verkeer vanuit en naar Boxtel-Noord zoveel mogelijk wordt ontmoedigd een sluiproute te nemen.

BANDENBEDRIJF

Bandenbedrijf Van Esch is een van de ondernemingen die tussen de twee spoorlijnen op Tongeren ligt, vlakbij de dubbele overweg. Liesbeth van Esch maakte dinsdagavond tijdens de raadsvergadering gebruik van het inspreekrecht en lichtte haar zorgen toe. Gemotoriseerd verkeer moet het bedrijf ook in de toekomst kunnen blijven bereiken, betoogde zij. En daarvoor is dus de VLK nodig. Naar het noorden toe wordt vrachtverkeer vanuit en naar het bandenbedrijf lastig. Dus moet dat verkeer via de verbindingsweg Tongeren en daarna de VLK-weg richting Ladonk rijden.

Het bestemmingsplan om de VLK-weg te kunnen realiseren, ligt momenteel bij de Raad van State (RvS). Maar die wacht met behandeling tot het Europees Hof woensdag 7 november uitspraak doet over PAS dat stikstofuitstoot in Nederland terug moet dringen. PAS heeft vooral gevolgen voor bouwprojecten en infrastructuur in de buurt van natuurgebieden, zoals de Kampina in Boxtel. Deze uitspraak heeft direct invloed op het al dan niet doorgaan van de VLK-weg, een cruciaal onderdeel van het maatregelenpakket PHS. Diverse raadsleden uitten zorgen over de voortgang van de verkeersmaatregelen.

Pagina 21: 'Aansluiting op Tongeren tegelijk met nieuwe VLK-weg aanbesteden'

FOTO BOVEN: Na het definitief sluiten van de dubbele overweg, wordt Tongeren een doodlopende straat. De bedrijven aldaar hopen dat zij bereikbaar blijven voor gemotoriseerd verkeer. (Foto: Peter de Koning).