Afbeelding
Foto: Bakkerij Van Doorn

LOF VOOR ONDERZOEK REKENKAMER

Boxtel moet meldingen burgers beter oppakken

PÅL JANSEN

De gemeente Boxtel moet de meldingen van burgers over de openbare ruimte beter oppakken. Tot die conclusie kwam de rekenkamercommissie in het heldere en leesbare rapport 'Meld terug over de meldingen'. Het werkstuk kon dinsdagavond reken op lof van zowel raadsleden als het college tijdens de gemeenteraadsvergadering. Een van de aanbevelingen: het terugbrengen van het meldpunt, dat recent ook is gebeurd. ,,Maar houd het niet alleen daarbij", drukte voorzitter Jan van den Heuvel van de rekenkamercommissie bestuur en politici op het hart.

De kritiek was koren op de molen voor de oppositie. 'Een mokerslagje' noemde fractievoorzitter Anja van den Einden van PvdA/GroenLinks het rapport van de rekenkamer. 'Onacceptabel', oordeelde Balans. Dymph van de Vries (VVD) zei: ,,De burger is een klant, die betaalt en mag dan ook verwachten dat dit goed geregeld is."

DOEKJES

Het rapport van de rekenkamercommissie wond er geen doekjes om: meldingen van burgers over de openbare ruimte, van afvalinzameling tot straatmeubilair, worden niet goed opgepakt. Volgens een enquête krijgt 40 procent van de melders geen ontvangstbevestiging, met 57 procent wordt geen contact opgenomen en 80 procent vindt de communicatie zwak. Het is echter niet iets wat alleen bij de ambtenaren ligt; ook de informatiestructuur moet beter worden.

JOFEL

Zo is er geen systematische administratie, er staan geen afspraken genoteerd over het goed afhandelen van klachten, er zijn klanttevredenheidsonderzoeken nodig en de meldkamer hoopt dat meldingen geëvalueerd gaan worden: slechts een greep uit de vele conclusies en aanbevelingen. ,,De ambtenaar botst denk ik ook tegen een gebrek aan infrastructuur op", zei raadslid Van den Einden. ,,Het is niet jofel, maar we kijken graag vooruit", gaf Jan de Koning van coalitiepartij INbox aan: ,,Het voornaamste: een goede service valt of staat met een goede terugkoppeling naar de burger."

ALGEMENE TERMEN

Maar ook van de raad en het college zelf wordt iets verwacht: die moeten uitspreken wat ze verwachten van deze dienstverlening zodat de ambtelijke organisatie daarmee aan de slag kan: er zijn heldere richtlijnen nodig. ,,Het beleid is op dit moment in zeer algemene termen opgesteld", schrijft de rekenkamercommissie in de aanbevelingen.

Alle aanbevelingen in het rapport werden door zowel de raadsleden als het college onderschreven en overgenomen. ,,Toen de rekenkamercommissie aanklopte met de mededeling dat er een rapport komt over meldingen van inwoners, dacht ik: moet dat nog wel? We gaan toch al het servicepunt openbare ruimte terugbrengen?", bekende wethouder Herman van Wanrooij (INbox) tijdens de gemeenteraadsvergadering. ,,Maar ik ben blij met de aanbevelingen. Wat ik er vooral uit opmaakte was: zie een klacht als een kans, op welke manier die ook bij ons binnenkomt."

'WE ZIJN ER NOG NIET'

Binnen een jaar hoopt hij dat alle aanbevelingen uitgevoerd worden binnen de ambtelijke organisatie: dan vindt er een nieuwe evaluatie plaats. Dagelijks krijgt de gemeente Boxtel alleen al aan de telefoon veertig tot zeventig mensen te spreken, stelde Van Wanrooij. Om alle aanbevelingen goed uit te kunnen voeren, is dan ook een systematische aanpak nodig, stelde Van den Heuvel van de Rekenkamercommissie: ,,Ik ben ook blij dat diverse fracties zeggen: met het servicepunt zijn we er nog niet."


Boxtel wacht op contact COA over asielzoekers

Het aantal asielzoekers stijgt sinds twee jaar weer, zo meldden diverse landelijke media vorige week. Het Centraal Opvangorgaan voor Asielzoekers (COA) zag de voorbije maanden het aantal aanvragen stijgen naar boven de 2.000. Wat dit betekent voor de gemeente Boxtel is nog niet bekend.

Boxtel heeft voor de tweede helft van 2018 een zogeheten taakstelling van twintig statushouders. Wat de stijging betekent voor het aantal asielzoekers dat in de eerste helft van 2019 moet worden gehuisvest, is nog niet bekend. Binnenkort wordt daarover meer duidelijkheid verwacht, aldus een woordvoerder: ,,Deze nieuwe taakstelling wordt door het Rijk jaarlijks in oktober gepubliceerd."

Of er straks nieuwe en alternatieve opvang voor statushouders nodig is, moet dan ook nog blijken, vervolgt de woordvoerder: ,,De gemeente Boxtel wacht eerst de formele berichtgeving over de taakstelling vanuit het Rijk af." Daarna bekijkt de plaatselijke overheid hoe dat met de maatschappelijke partners, onder hen woonstichting Sint-Joseph, wordt opgepakt.


BAKKERSFAMILIE BREIDT UIT IN BOXTEL

Bakkerij Van Doorn heropent op gepaste wijze

Na een ingrijpende verbouwing heeft bakkerij Van Doorn aan de Breukelsestraat in Boxtel zijn deuren maandag heropend. Mevrouw Steenbakkers, een van de vaste klanten, mocht als eerste bezoeker het vernieuwde winkelpand binnen.

Inmiddels zit bakkerij Van Doorn alweer vijf jaar in Boxtel. De gelijknamige bakkersfamilie, die de onderneming oorspronkelijk in 1906 startte in Sint-Michielsgestel, nam aan de Breukelsestraat het stokje over van Hazenberg. Het eerste lustrum wordt dan ook succesvol doorlopen: het winkelpand is flink uitgebreid.

Het interieur is vernieuwd en verruimd zodat er naast een grotere vitrine ook meer plek is voor klanten om rond te lopen. ,,Mensen kunnen zo ook rondsnuffelen, maar de persoonlijke service die klanten van ons gewend zijn, blijft natuurlijk zoals die is", zei medewerker Ans de Visser. (Foto: Bakkerij Van Doorn).