Afbeelding
Foto: Rens van den Elsen

CENTRUM BLIJKT RIJK AAN ARCHEOLOGISCHE OVERBLIJFSELEN

Markt geeft meer geheimen prijs

RENS VAN DEN ELSEN

Wederom zijn dinsdag in de ondergrond van de Markt archeologische vondsten gedaan. Dit keer gaat het om paalgaten, brandplekken en enkele voorwerpen zoals een muntgewichtje uit het begin van de 17e eeuw. De sporen zijn gevonden op de plek waar de waterput voor de fontein moet komen, midden op het plein ter hoogte van lunchroom Deegeluk. ,,Dit is het oudste gedeelte van Boxtel, mogelijk gaat het hier dus om middeleeuwse of misschien wel prehistorische vondsten", aldus een woordvoerder van archeologisch onderzoeksbureau BAAC.

In de bodem zijn verschillende donkere ronde en grillige vormen te zien. Met speciale apparatuur worden deze gescand en in kaart gebracht zegt de archeoloog. ,,Later maken we nog een dwarsdoorsnede van de plekken om te kunnen determineren wat er precies heeft gestaan. Of het bijvoorbeeld hout was of een ander soort materiaal." Alle oude sporen op de Markt zijn voor de archeologen overigens een kers op de taart. ,,We weten namelijk nog niet precies hoe Boxtel zich door de eeuwen heen heeft ontwikkeld. Dat hopen we hiermee te achterhalen", vertelt de woordvoerder.

MUNTGEWICHTJE

Vrijwilligers van de archeologiewerkgroep van Heemkunde Boxtel hielpen deze week mee om de ontdekkingen te determineren. Zo werd onder meer de afgegraven grond door hen onderzocht. Dik Bol, lid van de werkgroep, is blij met de gevonden voorwerpen. ,,Bijzonder is een muntgewichtje uit 1610. Daarmee werden vroeger zogeheten gouden rijdersguldens gewogen door een muntmeester. Er is op het vierkante gewichtje een afbeelding van het wapen van Antwerpen te zien, waardoor we kunnen concluderen dat de muntmeester daar vandaan kwam. We weten zelfs zijn naam: Willem van Langenberch. Die heeft op die plek vroeger waarschijnlijk zijn werk gedaan." Er zijn ook nog wat scherven en een verweerde munt gevonden, maar daarvan is nog niet bekend uit welk tijdperk die stammen.

Het is de derde keer in korte tijd dat archeologen op de Markt in actie moesten komen. Eerder werden al oude funderingsresten en een (water)put gevonden van het oude gemeentehuis. Vorige week werd een fundering ontdekt in de Rozemarijnstraat, maar hiervan is niet zeker waar ze voor diende. De betonnen resten waren met plastic omwikkeld en liepen dwars onder de straat door.

Of de planning van herinrichting van de Markt hiermee in gevaar komt is nog niet duidelijk. Omgevingsmanager Johan van Vlerken van aannemer Rasenberg Infra geeft in een reactie aan dat er voor dit soort ontdekkingen wel ruimte is ingecalculeerd.

FOTO BOVEN: Archeologen van BAAC uit 's-Hertogenbosch zijn druk bezig alle vondsten op de Markt in kaart te brengen. (Foto: Rens van den Elsen).