'CIRCUS VAN SINT' OP HET KASTEEL

Eigenaar Stapelen ontvangt Sinterklaas

PÅL JANSEN

Het is zeker: Sinterklaas neemt dit jaar van 18 november tot en met 4 december zijn intrek in kasteel Stapelen, zo laat Wim Ketelaars van het Sinterklaascomité weten. Evenementenstichting Boxtel Vooruit organiseert samen met de goedheiligman en zijn pieten 'het Circus van Sint'. ,,Tot enkele jaren geleden hadden we een circusschool in Boxtel en Festival Circolo vertoefde hier een lange poos. Dit jaar hebben we (onder meer met Brabants Centrum - red.) circus Sijm georganiseerd." Dus hebben de pieten de voorbije maanden geoefend op diverse circusacts...

Het duurde even voordat het zeker was dat de Sint op het kasteel kon worden ontvangen, erkent Ketelaars. ,,Maar we hebben het monumentale gebouw dan ook ruim vijf weken nodig. En dus moeten er over van alles afspraken gemaakt worden: de opbouw, huur, gas, water en licht, het tijdschema van de kinderen, et cetera", licht de voorzitter van Boxtel Vooruit toe. Inmiddels zijn er overleggen over geweest tussen de evenementenstichting, zegsman Jan van Homelen van de beheersstichting Stapelen en de nieuwe eigenaar Xander van Mierlo. Alle onderdelen om de komende editie van Stapel op Sint uit te kunnen voeren, zijn inmiddels 'in een plezierig gesprek' vastgesteld. ,,De Sint reageerde buitengewoon opgelucht", weet Ketelaars.

NIEUWE PAKJESKAMER

Bijna alle plekken waar voorheen gebruik van werd gemaakt, zijn ook dit jaar open voor publiek: de slaapkamer, werkkamer, de bakkerij, de stal van Americo en het buitenterrein. Er is alleen een nieuwe pakjeskamer, aldus Ketelaars.

De voorbije maanden zijn de pieten bovendien flink aan de slag gegaan met het oefenen van acts voor Circus op Sint. De pepernotenstrooiers zijn volop aan het oefenen, heeft Ketelaars al via Sinterklaas vernomen. Naar verluidt echter blijken circusoefeningen toch wat lastiger dan gedacht voor de pieten. Ketelaars: ,,Ik hoop dat de kinderen de pieten verder kunnen helpen met hun kunstjes."

PIETENBANDS

Naast de circuspieten, verblijven de vorig jaar meegereisde muziekpieten ook deze keer op het Boxtelse kasteel. Vier pietenbands zullen de nodige nummers spelen voor de bezoekers.

De basisscholen in Boxtel ontvangen roosters voor de kinderen van groepen 1, 2 en 3, die doordeweeks een uur lang op het kasteel met Sinterklaas en zijn pieten kunnen doorbrengen. Ook in de weekenden van 24 en 25 november en 1 en 2 december is de kindervriend te bezoeken. ,,We vragen daarvoor natuurlijk geen entree. Er is in Boxtel nog een grote groep gezinnen die leeft onder de armoedegrens. Iedere toegangsprijs levert daarom een drempel op", vertelt Ketelaars.

Het Sinterklaasfeest in Boxtel wordt daarom geheel betaald in geld en/of natura door de Vrienden van Sint. Inmiddels hebben veel winkeliers, bedrijven én particulieren zich al gemeld. Echter, hulp om het kinderfestijn te kunnen organiseren, blijft altijd welkom, benadrukt Ketelaars. Daarvoor kan contact opgenomen worden met Boxtel Vooruit via telefoonnummer 06-12 75 30 82.


Sint vertrouwde op goede afloop verblijf Stapelen

Ook Sinterklaas werd in mei verrast door het feit dat kasteel Stapelen was verkocht. De snoepgoedfilantroop maakte zich zorgen over zijn verblijf toen hij het nieuws te horen kreeg. Hij hield desalniettemin vertrouwen in een goede afloop. Brabants Centrum kwam in het bezit van het telefoongesprek met de goedheiligman toen die op de hoogte werd gebracht...

Sinterklaas: ,,Pardon, wát zegt u me nou?! Verkocht? En hoe moet dat nu met ons? We hebben de speciale fluisterboot alweer geregeld. Op zondag 18 november koersen we op Boxtel aan." Boxtel Vooruit: ,,Tja Sinterklaas, dan moeten we..." Sinterklaas: ,,Niks daarvan wij komen gewoon. Het is mijn fijnste logeerplek in Nederland! En wat denkt u van die duizenden kindertjes in Boxtel? Die komen mij bezoeken. U regelt het maar! Dat lukt u toch wel? Vorig jaar heeft u toch die fantastische wensen van drie meisjes ook in vervulling laten gaan? En nu heb ik zelf eens een wens; verblijven op Stapelen met al mijn pieten. Vanaf maandag 19 november. Kunt u dat regelen, alstublieft?" Boxtel Vooruit: ,,Jawel Sinterklaas, natuurlijk Sinterklaas... We zullen proberen deze wens te vervullen." Sinterklaas: ,,Proberen? Niks hoor, dat lukt u! Gaat u maar snel aan de gang. Wij gaan door om hier in Spanje alles voor te bereiden op het feest en u trommelt uw Vrienden van Sint op en al die fijne vrijwilligers. Dan zorgt u gewoon dat wij weer heerlijk kunnen verblijven op dat prachtige kasteel. O, ik verheug me zó op al die blije gezichtjes. 'Hij komt, hij komt...' Nou, dag, tot snel: we bellen!" Boxtel Vooruit: ,,Oké Sinterklaas, dag Sinterklaas..." Vlak voor de telefoonverbinding werd verbroken, liet de Sint nog ontvallen: ,,Poeh, wát een circus..."