Afbeelding
Foto: Peter de Koning

DUURZAME WEEK START NATUURLIJK IN INDENHOF

'Mensen bewust én lekker laten eten'

MARIËLLE WIJFFELAARS

De Duurzame Week in Boxtel ging zondag feestelijk van start met Festijn Indenhof. Een logische plek want met de fruitbomen en het monumentale Hofje op de achtergrond is het parkje aan de Mgr. Bekkersstraat een idyllisch plaatje in het Boxtelse centrum. Zeker als het vol staat met kramen vol gezonde voedingsmiddelen, vers fruit en najaarsartikelen.

Het thema van de Duurzame Week Boxtel is dit jaar 'Worst of Worsteling - op weg naar minder vlees'. Tijdens Festijn Indenhof waren dan ook vele kramen te vinden waar biologische en plantaardige voedingsmiddelen werden gepresenteerd. Bij zorgboerderij De Es in Haaren worden allerlei biologische groenten verbouwd. Felgekleurde paprika's, diverse soorten sla en boontjes lagen zondag te schitteren in de kraam.

,,We verbouwen ongeveer zestig verschillende producten", vertelde Daniella de Winter van De Es. ,,We runnen een zorgboerderij en er werken vooral mensen met dementie of sociaalpsychologische problemen bij ons. Dat geeft veel voldoening en het is ook nog gezellig, zeker tijdens de gezamenlijke maaltijden. Groen brengt de mensen echt tot rust."

VEGANIST

Wie Marcel Smits achter de kraam van De Plantenbak 2.0 zag staan, legde niet meteen de link met plantaardige voeding. ,,Ik voldoe niet bepaald aan het beeld dat mensen van een veganist hebben", zei Smits lachend. ,,Toch eet ik volledig plantaardig." Het cateringbedrijf verzorgt zo'n zeshonderd maaltijden per dag aan bedrijven en particulieren.

,,Het milieuaspect is uiteraard heel belangrijk. Wist je dat het eten van vlees en kaas zorgt voor een hogere CO2-uitstoot dan mobiliteit? Maar ook voel je jezelf echt gezonder en fitter zonder het nuttigen van dierlijke producten", aldus Smits. En eerlijk is eerlijk, de zelfgemaakte eiersalade - uiteraard zonder ei - smaakt heerlijk. Smits: ,,Ik wil niemand vertellen wat ze moeten eten, maar zorgen voor bewustwording. Bewust eten is ook vooral heel erg lekker."

FOTO ONDER: Biologisch geteelde groenten vormden een van de producten die verkrijgbaar waren tijdens Festijn Indenhof. (Foto: Peter de Koning).

Informatie over duurzame energievoorzieningen.
Proeven van biologisch geteeld fruit.
Wethouder Peter van de Wiel (rechts) opende Festijn Indenhof en daarmee ook de Duurzame Week Boxtel.
Afbeelding
Afbeelding