Afbeelding
Foto: Peter de Koning

DIPLODOCUS VINDT ONDERDAK IN OERTIJDMUSEUM BOXTEL

'Een flinke puzzel van 300 dino-botten'

MARIËLLE WIJFFELAARS

Het gaat zo'n drie jaar en tienduizend manuren duren. Maar dan heeft het Oertijdmuseum in Boxtel een waar pareltje in de collectie. In het laboratorium van het museum aan de Bosscheweg wordt momenteel volop gewerkt aan het prepareren van botten van een diplodocus. Gisteren, woensdag 10 oktober, werden de versteende botten getoond aan publiek. Maar ook de werkzaamheden kunnen door bezoekers volop aanschouwd worden.

Het versteende skelet van de diplodocus werd in 1993 in de Amerikaanse staat Wyoming opgegraven door professor Jacob 'Kirby' Sieber. De paleontologen kwamen nooit aan het prepareren toe, jarenlang lagen de gevonden botten in een kelder van een museum in Zwitserland. Sieber had in zijn museum al een skelet van de diplodocus en besloot door ruimtegebrek het skelet onder te brengen in Oertijdmuseum Boxtel. Directeur René Fraaije is in zijn nopjes met de komst van de diplodocus en heeft de 20 meter lange dinosaurus dan ook vernoemd naar de vinder: Kirby.

De versteende resten moeten nog helemaal geprepareerd worden. Daarbij krijgt Fraaije hulp van een aantal deskundigen zoals dinorestaurateur Aart Walen en studenten paleontologie. Maar ook vrijwilligers gaan voor het Oertijdmuseum aan de slag. ,,In totaal kost het zo'n tienduizend manuren om de diplodocus te prepareren", legde Fraaije woensdag uit. ,,Er hebben zich al flink wat vrijwilligers gemeld en in november krijgen zij een cursus prepareren. Ik hoop dat we het skelet over drie jaar in elkaar kunnen zetten."

BIJNA COMPLEET

Niet alleen vrijwilligers en stagiaires gaan aan de slag, ook paleontoloog Femke Holwerda is bij het project betrokken. ,,Meestal houd ik me bezig met dinosaurussen uit de periode midden-Jura (165-175 miljoen jaar geleden - red.), de diplodocus is uit de laat-Jura", lichtte Holwerda toe. ,,Maar toen René mij benaderde, was ik meteen enthousiast. Het gebeurt niet vaak dat er zo'n mooi en compleet skelet wordt gevonden. Ik ben ontzettend benieuwd wat we allemaal ontdekken over de diplodocus."

De paleontologen zijn vooral enthousiast over de veelheid aan botten die is gevonden: in totaal driehonderd. Fraaije: ,,Een compleet skelet bestaat uit ongeveer 350 botjes, dus we zijn bijna compleet." Holwerda hoopt dat er ook wat kleine botjes van de diplodocus tevoorschijn komen. ,,Grotere delen als benen en wervels komen we vaker tegen, maar juist botten als een sleutelbeen kunnen ons veel vertellen. De details bij Kirby zijn heel mooi, prachtig om zo een kijkje in zijn leefwereld te krijgen."

Tijdens de presentatie konden belangstellenden gisteren vragen stellen aan de deskundigen. Zo waren aanwezigen erg benieuwd of Kirby een mannelijke of vrouwelijke dinosaurus was. ,,Dat weten we helaas niet", moest Walen het publiek teleurstellen. ,,Dat is eigenlijk alleen te zien als een vrouwtje net eieren heeft gelegd omdat er dan meer kalk wordt aangetroffen. Het is heel moeilijk vast te stellen."

Holwerda kon wel met grote zekerheid melden dat Kirby nog niet helemaal volgroeid was. Waar bij mensen de groei op een bepaald moment stopt, geldt dat voor dinosaurussen niet. ,,Ik gok dat deze diplodocus zo'n twintig tot dertig jaar oud is geworden. Hij was nog in de kracht van zijn leven", oordeelde Holwerda na het bestuderen van de jaarringen en ribben van Kirby.

De komende jaren wordt in het laboratorium van het Oertijdmuseum volop gewerkt aan het prepareren van het skelet. Bezoekers kunnen tijdens openingstijden de werkzaamheden zien, het laboratorium is voorzien van ramen. En over drie jaar? Dan wacht de deskundigen een flinke puzzel als de diplodocus in elkaar wordt gezet.

FOTO BOVEN: Femke Holwerda (tweede van rechts) geeft uitleg over de borstwervels van de diplodocus. (Foto: Peter de Koning).

Wim Daniëls praat over taalwereld

Wat de mens vooral van de dieren onderscheidt is de taal. Maar die was er niet altijd. Schrijver en taalkundige Wim Daniëls vertelt erover in zijn cabaretvoorstelling 'De wondere wereld van taal'. Die is vrijdag 19 oktober vanaf 20.15 uur te zien in Podium Boxtel aan de Burgakker.

Daniëls heeft inzichtelijke theorieën over hoe taal zich heeft ontwikkeld en bestrijkt met zijn theatercollege de hele geschiedenis van de taal inclusief de rafelranden, zoals de leestekens en de sisklanken. En dat alles op een vermakelijke, luchtige, toegankelijke en leerzame manier. Toegangskaarten kosten 19,00 euro en zijn in Boxtel verkrijgbaar bij Hebbes (Markt), Marimba (Van Beekstraat) en Jumbo (Oosterhof) en in Liempde bij drogist Bewust Beter (Nieuwstraat) en via www.podiumboxtel.nl. Wie contant afrekent, betaalt een euro meer.

Kamerlid bezoekt Oertijdmuseum

Tweede Kamerlid Thierry Aartsen (VVD) brengt morgen, vrijdag 12 oktober een bezoek aan het Oertijdmuseum in Boxtel. Hij doet dit op uitnodiging van de Boxtelse afdeling van zijn partij, die hiermee aandacht vraagt voor een eerlijk subsidiebeleid voor musea.

Eerder dit jaar was een deel van de Brabantse VVD-fractie ook al te gast in Boxtel bij het Oertijdmuseum. Fractieleider Dymph van de Vries van de lokale liberalen geeft aan dat ze trots is op wat het museum doet: ,,Het verbindt toerisme, cultuur en wetenschap en trekt vanuit het hele land bezoekers. Maar zonder structurele subsidie ontstaat een oneerlijke concurrentiepositie en wordt het steeds zwaarder om te ondernemen. We hopen dat met dit bezoek het Oertijdmuseum ook in landelijk de erkenning krijgt die het verdient en daarmee financiële ruimte om verder te bouwen aan de toekomst."

Afbeelding
Afbeelding