OPENBARE BIJEENKOMST NIEUWE ECONOMIE

Ware Winst Brabant start in raadhuis Boxtel

De huidige markteconomie negeert de ecologische grenzen van onze planeet, splijt samenlevingen en slaagt er niet in de basisbehoeften van velen te vervullen. Dat stellen de initiatiefnemers van het project Ware Winst Brabant. Steeds meer mensen zoeken daarom naar een economie, die sociaal, ecologisch, rechtvaardig en democratisch is, zo is de overtuiging. Woensdag 24 oktober is de startmanifestatie van het project in het Boxtelse gemeentehuis.

Het project beoogt samen concreet te werken aan een nieuwe economie. Daarbij gaat het om het creƫren van meer waarden dan alleen maar geld. En dat streven wordt samengevat in een nieuw soort balans, waarin ook de inspanningen op sociaal en ecologische gebied worden vastgelegd, naast transparantie en democratisch functioneren.

Tijdens de manifestatie in het gemeentehuis wordt een presentatie gegeven over de doelstellingen van Ware Winst Brabant. Bovendien presenteren vier Brabantse bedrijven zich als de pioniers van het project, gericht op een nieuwe economie. Het zijn Baril Coatings van Boxtelaar Geert Duijghuisen (met vestigingen in 's-Hertogenbosch en Etten-Leur), administratiekantoor Buro Bilan in Tilburg, van de eveneens in Boxtel woonachtige Sjaak Beirnaert, de kringloopwinkels van Het Goed en het circulaire elektronicabedrijf SNEW in Boxtel.

De naam Ware Winst Brabant verwijst naar het boek van de Oostenrijkse wetenschapper Christian Felber. Dat kwam vorig jaar in Nederland uit onder de titel Ware Winst. In Boxtel werd daarover toen, op initiatief van de PvdA/GroenLinks-fractie in de gemeenteraad, een informatieavond gehouden waar veel belangstelling voor was. Met zijn nieuwe economische aanpak werkt Felber intussen met een paar duizend bedrijven en gemeenten in Europa en Zuid-Amerika.

De bijeenkomst duurt van 16.30 tot 20.00 uur, met tussendoor soep en een broodje. Iedereen is daarbij welkom. Aanmelden kan bij secretaris Frans Maas via e-mail: info@warewinstbrabant.nl. Naast de mensen van de betrokken bedrijven zijn ook vertegenwoordigers van de provincie en de gemeente Boxtel aanwezig.


'Aansluiting op Tongeren tegelijk met nieuwe VLK-weg aanbesteden'

Vervolg voorpagina

Bandenbedrijf Van Esch maakt zich zorgen over de fasering van de PHS-maatregelen voor Tongeren. Tussen diverse projecten kan een flinke tijdsperiode ontstaan met negatieve gevolgen voor de toegang tot de onderneming. Stefan de Nijs (Combinatie95) vroeg er daarom naar. Wethouder Herman van Wanrooij: ,,De verbindingsweg willen we proberen tegelijk aan te besteden met de VLK." Ook hier is het dus wachten op de uitspraak over het PAS. Over de maatregelen was verder weinig discussie, behalve dan dat er nog veel onopgeloste verkeersknelpunten liggen in Boxtel wanneer het maatregelenpakket PHS wordt gerealiseerd. Van Wanrooij verwees daarbij naar Move '31, het beleidsplan voor verkeer binnen Boxtel dat nog uitgewerkt moet worden. Met uitzondering van Balans stemden alle partijen in. Ook oppositiepartij CDA was voor, mits Move '31 de ontstane knelpunten voldoende oplost. Jos Hegeman van coalitiepartij D66: ,,Met Move '31 schept de wethouder hoge verwachtingen en we kijken dan ook uit naar wat die visie inhoudt."