Afbeelding
Foto: Peter de Koning

OUD-BOXTELAAR PROMOVEERT IN LEIDEN

Teun Voeten onderzoekt drugsgeweld in Mexico

Journalist, oorlogsfotograaf en oud-Boxtelaar Teun Voeten (57) is gepromoveerd aan de Universiteit Leiden op zijn studie naar drugsgeweld in Mexico. Hij deed sinds 2009 onderzoek naar de oorlog tussen kartels in het land.

In 2012 bracht Voeten al een (foto)boek uit die het geweld in Mexico in beeld bracht. Nu schept hij in zijn proefschrift een beeld hoe het doorgedraaide neoliberale systeem in het land een klasse creëert van overtollige mensen die als voetsoldaten van de drugskartels fungeren. Hij ging hiervoor niet alleen in gesprek met de Mexicaanse politie, maar ook met enkele huurmoordenaars. Zo geeft hij weer hoe mensen moordenaars kunnen worden. Daarnaast vergelijkt hij de nieuwe soort hybride oorlog die in Mexico wordt gevoerd met het ronselen van IS-strijders in het Midden-Oosten en kindsoldaten in Afrika. In de Nederlandse versie van het boekwerk gaat Voeten verder in op Nederland als narcostaat en de verweving hier van de onderwereld met de bovenwereld.

CONFLICTEN

Voeten groeide op in Boxtel en studeerde culturele antropologie en filosofie in Leiden. Sinds 1991 verslaat hij als oorlogsfotograaf en auteur conflicten wereldwijd, zoals Rwanda, Irak, Noord-Korea, Mexico en Syrië. Hij werkte voor onder meer Vanity Fair, National Geographic, Newsweek en organisaties als Human Rights Watch.

FOTO BOVEN: Teun Voeten in 2012, toen zijn oorlogsfoto's tentoongesteld werden. (Foto: Peter de Koning).


Vuistbijlen maken in Oertijdmuseum

Prehistorische vuistbijlen, pijlpunten en schrapers maken met vuursteen. Dat kan zondag 14 oktober in het Oertijdmuseum aan de Bosscheweg in Boxtel. De Vereniging voor Archeologische Experimenten en Educatie verzorgt die dag demonstraties.

Bezoekers krijgen uitleg over hoe mensen in de steentijd hun wapens en andere werktuigen maakten. Onder meer komen de kling-, kern- en Levalloistechniek aan bod. De werktuigen die ter plaatse worden gemaakt, krijgen de bezoekers mee als aandenken. De demonstraties vinden plaats tijdens reguliere openingstijden: van 10.00 tot 17.00 uur. De entreeprijs bedraagt tien euro vanaf 12 jaar; jongere kinderen betalen drie euro minder.