Afbeelding
Foto: Peter de Koning

VOLKSFEEST RONDOM ZAAL DE SCHUIF

Gemonde sluit kermisseizoen af met zonnige feestvierdaagse

Als laatste dorp in de regio beleefde Gemonde deze week de jaarlijkse kermis. Die werd zondagmiddag muzikaal opgeluisterd door fanfare en drumband Sint-Lambertus.

Bezoekers maakten in de buurt van de kerk en zaal De Schuif enkele dagen tot middernacht ritjes in de autoscooters. Ook konden zij terecht in de schietsalon en een gokje wagen met de grijpkraantjes. Voor de jongste jeugd stond er een draaimolen en was er het bekende touwtje trekken. Voor het eerst stond de Snow Party op de Gemondse kermis: een zogeheten funhouse, vergelijkbaar met een cakewalk.

Ook de Gemondse horeca speelde in op het jaarlijkse volksfeest. Zo was in zaal Kloosterzicht aan de Sint-Lambertusweg een programma met deejays en artiesten. Dinsdag was daar een heuse Ladies Night.

FOTO BOVEN: De drumband van fanfare Sint-Lambertus zondagmiddag in actie tijdens de Gemondse kermis.

FOTO ONDER: Kaneel- en zuurstokken en tal van andere zoetwaren horen uiteraard bij het kermisfeest. Ook in Gemonde was het afgelopen week moeilijk een keuze te maken uit al het lekkers. (Foto's: Peter de Koning).


EXPOSITIE IN VOORBEREIDING

Kék Liemt zoekt attributen van boerenleven van weleer

Heemkundestichting Kèk Liemt is voornemens om een expositie op te zetten over allerlei zaken rond het boerenleven in de twintigste eeuw. Hiervoor is zij op zoek naar materialen en foto's uit die tijd.

In de tentoonstelling wil de stichting onder meer de ontwikkeling van de Boeren- en Boerinnenbond, de opkomst van de Jonge Boerenstand en de Katholieke Plattelands Jongeren (KPJ) belichten.

Kèk Liemt heeft zelf al veel materiaal voorradig zoals vlaggen, foto's en notulen. Maar veel zaken liggen vaak nog bij de mensen thuis. De stichting roept iedereen op om mooie materialen of foto's over dit onderwerp met haar te delen zodat die een plaats kunnen krijgen in de expositie. Die gaat maandag 29 oktober van start met een lezing over het boerenleven door historicus Peter van de Wiel, wethouder van de gemeente Boxtel. Deze wordt gegeven in bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd. De expositie is op 17 en 18 november, ook in D'n Liempdsen Herd.

Wie materialen heeft en deze wil uitlenen, kan contact opnemen met Jan van den Langenberg via telefoonnummer: (0411) 63 21 77, Kees Quinten, 63 17 30 of Wim van Erp, 63 18 07.


Liempde

Tip carnavalsprins

In aanloop naar de installatie van de nieuwe Prins Carnaval op 27 oktober geeft prinsenvereniging De Ploegers tips weg over diens identiteit. Suggesties kunnen worden gemaild naar voorzitter@ploegers.nl. De derde tip luidt: je hebt van die mensen die ondernemen van alles. Dat geldt ook voor de nieuwe prins. Als het maar gezellig en leuk is, dan is hij erbij. Hij heeft zijn zaak netjes op orde: adjudant gevraagd, steek uitgezocht, speech voorbereid…. Het seizoen kan niet snel genoeg beginnen.

Gemonde

Kaartavond gilde

Het vorige week gefuseerde gilde Sint-Joris, Catharina, Antonius en Sebastiaan uit Gemonde start weer met de de tweewekelijkse kaartavonden. Liefhebbers van rikken en jokeren kunnen vanaf morgen, vrijdag 12 oktober daarvoor terecht in gilde-accommodatie Datumunda, te vinden in sportpark De Laat aan de Kaalhoefsteeg in Gemonde. Bezoekers kunnen daar vanaf 19.30 uur terecht; een halfuur later start de wedstrijd. Het inschrijfgeld bedraagt 2,50 euro. Er zijn diverse prijzen te winnen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding