Wonen anno 2018 en vergrijzing

Al meer dan vier jaar zijn wij op zoek naar een nieuwbouwappartement conform de wensen c.q. eisen van 2018 (parkeerkelder, energieneutraal, ruim balkon) in de gemeente Boxtel. Verschillende opties zijn de revue gepasseerd zoals landgoed Stapelen, plan Hobbendonk, New Palace (Schijndelseweg), Princenlant 4.

De gemeente Boxtel profileert zich als Meewerkend Boxtel maar keer op keer vernemen wij vanuit de media en projectontwikkelaars dat zij 'tegenwerken' als het gaat over het afgeven van vergunningen et cetera.

De vergrijzing is in volle gang en evenals wij zijn er velen met ons die behoefte hebben aan een woning waarin zij de jaren die hen nog gegund zijn, zelfstandig, comfortabel en prettig kunnen wonen.

Landgoed Stapelen is verkocht aan een particuliere belegger; hoe heeft dit kunnen gebeuren? Waarom heeft de gemeente zich hier niet over ontfermd? Er zijn diverse mogelijkheden om op en rondom het landgoed woningbouw te realiseren, waarbij ook nog gedacht kan worden aan een bijdrage door de bewoners aan het onderhoud en toezicht op het park, zijnde het 'kroonjuweel' van Boxtel. Voor het kasteel is vast een belangstellende te vinden die het kan inrichten als unieke horecalocatie met hotelvoorzieningen.

Maar om dit alles te kunnen realiseren moet de gemeente wel 'mee' en niet 'tegen' werken; denk hierbij aan de ontwikkelingen rondom de Heilig Hartkerk aan de Baroniestraat die op 1 januari 2015 is gesloten.

En dan hebben we ook nog winkelcentrum Oosterhof. De middenstanders roepen al jaren om vernieuwing en uitbreiding van de huidige ter beschikking zijnde ruimten. Sloop het, bouw er een nieuw winkelcentrum conform de wensen van 2018, met onder andere ondergrondse parkeergarage en realiseer op de winkels appartementen. Dit kan het paradepaardje van Boxtel worden.

Kom op gemeente, word wakker en zet stappen. Stop met plannen maken en praten over toekomstvisie, de tijd is rijp om over te gaan tot actie, in het belang van de inwoners van Boxtel. Waarom lukt het andere gemeenten wel en blijft Boxtel achterover hangen? Onlangs werden wij geïnformeerd over het project 't Dommelsch Huys in Sint-Michielsgestel; neem dit als onderlegger en doe er je voordeel mee!

        AN GLOUDEMANS


Grote, grijze kliko en afvalscheiding

In zijn ingezonden brief in Brabants Centrum van vorige week vraagt Paul Melis zich af hoe onze hoeveelheid afval met nieuw gemeentelijke beleid drastisch verminderd moet worden, van 127 kilo per inwoner nu naar vijftig kilo in 2022, terwijl we nu al flink afval scheiden. Allereerst: we doen het al een stuk beter dan vijf jaar geleden. Toen deden we circa 220 kilo per jaar in de grijze kliko, dus bijna honderd kilo meer dan nu. Sinds we met diftar betalen per grijze kliko en ook PMD apart kunnen houden is afvalscheiding dus flink verbeterd. Met 'we' bedoelen we dan vooral de mensen in de laagbouw, want mensen in appartementen en hoogbouw betalen nog steeds een vast tarief en hebben ook minder voorzieningen om afval te scheiden. Daar valt dus nog veel te winnen.

Dat geldt ook voor het GFT (lees: alles wat organisch is - dus ook etensresten - en in de groene kliko thuishoort). Ons restafval bestaat nog voor circa 40 procent uit GFT, vooral keukenresten. In de meeste keukens staat nog steeds een grote afvalbak van 60 liter met grijze zak, waar ook de organische keuken- en etensresten in verdwijnen: gemakkelijk en zonder stank of extra schoonmaken. Daar ligt dus een flinke uitdaging. En als iedereen (de een doet het beter dan de ander) nog eens nauwkeuriger afval gaat scheiden, dan is die vijftig kilo per jaar haalbaar, zeker als de winkels en producenten eindelijke eens gaan ophouden om te veel, en niet te recyclen verpakkingen te gebruiken.

De grijze kliko kan kleiner, minder vaak worden opgehaald en ook een hoger tarief krijgen. En de gemeente kan voor hoogbouw ondergrondse containers plaatsen, ook voor PMD en keukenresten. Het gemak van een grote grijze bak die tweewekelijks kan worden geleegd, zullen wij in 2022 niet meer kennen en van de extra ingezamelde keukenresten wordt dan biogas en compost gemaakt.

        JOOST VAN DER PLUIJM