Afbeelding
Foto: Peter de Koning

PLANTEMA WIL MEER OPHALEN VOOR KINDEREN KANKERVRIJ

Garagesale Esch gaat in de verlenging...

CARRY DIRKX

,,De opkomst was aanmerkelijk minder dan andere jaren", zegt Friso Plantema, organisator van de garagesale in zijn eigen dwarsdeelschuur in Esch. De afgelopen twee weekenden en de dagen daartussen verkocht hij in de schuur brocante en tweedehands spulletjes voor het goede doel KiKa, Kinderen Kankervrij. Plantema: ,,Omdat ik nog vrij veel spullen over heb en een hogere opbrengst wil, ga ik nog een weekend open: op zaterdag 20 en zondag 21 oktober van 10.00 tot 17.00 uur."

,,Ik ben net een agrariër", lacht Plantema, ,,nooit tevreden over de opbrengst." Omdat stichting Loes Foundation, waar Plantema voorzitter van is, dit jaar tien jaar bestaat, hield hij zijn jaarlijkse garagesale met verlengde openingstijden. De opbrengst komt, via de stichting, geheel bij KiKa terecht.

Hoeveel hij ophaalde, wil hij nog niet vertellen, omdat hij nog een extra weekend opengaat. De tegenvallende opkomst wijt hij onder andere aan de vele tweedehandsmarkten die er tegenwoordig zijn. ,,Veel meer dan tien jaar geleden."

Wat maakt zijn garagesale bijzonder? ,,Ten eerste dat de opbrengst voor KiKa is. Maar ook de schuur zelf is een bezoekje waard. Koffie en thee zijn gratis. En ik heb een goed aanbod van spullen, waaronder veel brocante. Ik noem de garagesale voortaan dan ook 'mo brocante': moderne brocante." Hij gaat met genoegen nog een weekend open, want hij heeft veel plezier in de verkoop. Op zaterdag 20 en zondag 21 oktober, van 10.00 tot 17.00 uur, Baarschot 2 in Esch.

FOTO BOVEN: Friso Plantema vindt de opbrengst voor stichting Kinderen Kanker nog te mager. Dus gaat hij gewoon door met zijn garagesale aan de Baarschot in Esch. (Foto: Peter de Koning).


Zelfstandigen inspireren
elkaar vroeg in de ochtend

Het prachtige, in de ochtendmist van het Boxtelse buitengebied gelegen Hof van Vijfeijken was de locatie plek waar achttien leden van het nieuwe ondernemersnetwerk Bijeen aan het ontbijt begonnen. Brabants Centrum smeerde om 06.45 uur ook een boterham aan de Nergena om te kijken wat het sparren met plaatselijke ondernemers zou brengen.

De locatie bleek geen toevallige keuze. Sjoerd Verstegen, die zelf als ondernemers het Hof van Vijfeijken runt, deed zelf ook mee en gaf direct zijn visitekaartje af. De doelstelling van de bijeenkomst is een concrete uitwisseling van kennis, extra klanten en business. Tijdens de voorstelronde was het niet alleen de bedoeling om jezelf te introduceren, maar ook je vraag als ondernemer voor te leggen: waar ben je naar op zoek?

Naast interessante en grappige vragen, naar een goede locatie voor een-op-eencoaching bijvoorbeeld of het handboek van negenhonderd pagina's van McDonalds, werden ook tal van onderlinge tips uitgewisseld. Bovendien maakten de ondernemers onderling circa tien concrete afspraken met elkaar, al voordat de werkdag officieel was begonnen. In ondernemerstermen heet dat een hoog rendement.


Schietwedstrijd gilde Gemonde voor niet-leden

Nadat de leden van de twee gilden in Gemonde vorige week unaniem instemden met een fusie, staat zondag 14 oktober de eerste gezamenlijke openbare activiteit op het programma. Op het terrein van clubhuis Datmunda in sportpark De Laat kunnen niet-leden deelnemen aan een schietwedstrijd.

Schutters richten de luchtbuks op een houten of gipsen vogel die boven op de schutsboom staat. Degene die het laatste stukje van het doel neerhaalt, is een jaar lang burgerkoning van het gilde Sint-Joris, Catharina, Antonius & Sebastiaan. Deelname kost 2,50 euro. Jonge schutters (tot 16 jaar) mogen gratis meedoen en azen op de titel burgerprins.

De wedstrijd aan de Kaal Hoefsteeg begint om 14.00 uur; een halfuur voor aanvang kunnen belangstellenden zich inschrijven in Datmunda.

Morgen, vrijdag 12 oktober wordt in gildeaccommodatie Datmunda ook de eerste kaartavond van het seizoen gehouden. Bezoekers kunnen er vanaf 20.00 uur rikken en jokeren om prijzen. Het inschrijfgeld bedraagt 2,50 euro; de zaal is vanaf 19.30 uur geopend.

Schoolreünie voor alumni Heerbeeck en Kempenhorst

De scholen voor voortgezet onderwijs in Best en Oirschot bestaan een halve eeuw. Zowel het Heerbeeck College in Best als het Kempenhorst College in Oirschot viert dat met een reünie voor oud-leerlingen en -medewerkers.

Ook uit deze regio hebben tal van jongeren door de jaren heen voortgezet onderwijs gevolgd op beide scholen. De reünie in Best wordt gehouden op zaterdag 27 oktober, die in Oirschot een week later: zaterdag 3 november.

Mensen die graag hun oud-klasgenoten of voormalige collega's willen ontmoeten, kunnen zich aanmelden via de website van de scholen: www.heerbeeck.nl/jubileum en www.kempenhorst.nl/jubileum.

Afbeelding