Afbeelding
Foto: Maarten Melis

Woonmarkt voor 55-plussers in Elisabethsdael

Mensen van 55 jaar en ouder die op zoek zijn naar een nieuwe, seniorvriendelijke woning of daar meer informatie over willen ontvangen, zijn zaterdag 13 oktober van 14.00 tot 16.00 uur welkom in residentiehuis Elisabethsdael aan de Mgr. Bekkersstraat in Boxtel. Die dag houdt woonstichting Sint-Joseph een woonmarkt voor deze doelgroep.

De markt wordt gehouden tijdens de landelijke Dag van het Huren waarbij woningcorporaties speciale activiteiten organiseren voor hun huurders.

Sint-Joseph werkt voor deze activiteit samen met stichting Broodnodig (coördinator en beheerder van het eetpunt in Elisabethsdael), Zorggroep Elde, stichting Ouderen in Regie, Blijvend thuis in eigen huis en Ontzorgd Verhuizen. Al deze organisaties zijn op de Woonmarkt in Elisabethsdael aanwezig en geven informatie over hun activiteiten.

Bezoekers kunnen ook deelnemen aan gym, koersbal, sjoelen, bloemschikken en muziek tijdens de woonmarkt.

Senioren kunnen zich thuis gratis laten ophalen door de tuktuk ZilverExpress. Die is tot en met morgen, vrijdag 12 oktober te reserveren via telefoonnummer 06-82 49 08 66.


BACTERIE AANGETROFFEN IN WATERZUIVERINGSINSTALLATIE HYDRO BUSINESS

SP uit zorgen over legionellabesmetting in Boxtel

HENK VAN WEERT

In de waterzuiveringsinstallaties van Hydro Business op het terrein van varkensslachterij Vion in Boxtel en van destructor Rendac in Son is vorig jaar de legionellabacterie aangetroffen. Dat blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De SP-fractie heeft deze week vragen gesteld aan B en W.

Het aantal Brabanders dat een legionellabesmetting opliep, is fors toegenomen, constateert het RIVM. In deze provincie raakten vorig jaar 123 inwoners besmet, elf van hen zijn overleden. De toename wordt deels is veroorzaakt door de installaties van Hydro Business dat afvalwater van Vion zuivert en van Rendac, dat kadavers en dierlijk restmateriaal ophaalt en verwerkt. Legionella is een bacterie die een acute infectie van de luchtwegen kan veroorzaken. Volgens de GGD was Hydro Business geen voor de hand liggende bron van legionellabesmetting. In Nederland zijn nog nooit eerder patiënten gemeld als gevolg van dit type bron, aldus de GGD. Hydro Business en Rendac zouden inmiddels maatregelen genomen hebben om verdere verspreiding van de bacterie te voorkomen.

KAMERVRAGEN

Onderzoeksprogramma Zembla ontdekte dat er echter wel degelijk wetenschappelijke studies bekend zijn waarin legionellabesmettingen door waterzuiveringsinstallaties worden genoemd. Inmiddels zijn er al vragen in de Tweede kamer gesteld over deze kwestie. De fracties van de Partij voor de Dieren en 50 Plus vragen zich onder andere af of de getroffen maatregelen wel voldoende zijn om nieuwe besmettingen te voorkomen en of de betrokken instanties wel voldoende kennis en bevoegdheden hebben om legionellabesmettingen bij waterzuiveringsinstallaties te voorkomen.

Directeur Lars Kuipéri van Hydro Business benadrukt dat bij alle activiteiten van zijn bedrijf veiligheid en gezondheid steeds voorop staan. ,,Toen we werden geïnformeerd door de GGD dat er een legionellabacterie was aangetroffen in een bedrijfsafvalwaterzuivering van ons in Boxtel, hebben we dan ook meteen maatregelen getroffen om eventuele verspreiding te voorkomen. Daarover hebben we de GGD, de Omgevingsdienst Brabant-Noord en de gemeente Boxtel geïnformeerd. Die hebben geoordeeld dat onze maatregelen afdoende zijn. Hydro Business voldoet aan alle vergunningseisen en wordt regelmatig geïnspecteerd. Vanzelfsprekend verlenen we onze volledige medewerking aan de onderzoeken van de GGD."

'VERONTRUSTEND'

De berichten in de media verontrusten de SP. Daarbij komt nog dat een chemicus contact opnam met de fractie, meldt raadslid Rinze van der Veen. Hij acht het niet uit te sluiten dat de legionellabesmettingen mogelijk verband houden met de overslag en verwerking van slachtafval van varkens. ,,Dit verband is tot op heden nergens gelegd en is wellicht ook niet aanwezig, maar voor alle zekerheid wil de SP-fractie dit graag onderzocht hebben in het kader van de gezondheid van Boxtelse burgers", stelt Van der Veen in zijn brief aan B en W. Hij wil van het college weten wat de oorzaak is van de legionellabacterie in de zuiveringsinstallaties. Ook wil hij weten of er een verband is tussen de besmetting op beide bedrijven: ,,Zijn de getroffen maatregelen van Hydro Business afdoende, zodat het gevaar van besmetting voor passanten en fietsers geweken is en is er geen gevaar meer is voor de volksgezondheid."

FOTO BOVEN: Precies twee jaar geleden kregen bezoekers van Hydro Business een rondleiding door de waterzuiveringsinstallatie van varkensslachterij Vion tijdens de Duurzame Week. (Foto: Henk van Weert).


Zonovergoten koopzondag vol najaarsmode

De koopzondag van de centrumwinkeliers stond afgelopen weekeinde vooral in het teken van mode. Tal van plaatselijke kleding- en lifestylezaken lieten tot driemaal toe modellen over de catwalk op de Markt paraderen.

Bekende namen deden mee aan de drukbezochte modeshows in de openlucht. Uniek, DrieTrend, Mr. en Mrs. Filipe, La Gare, Jola en Shoeby toonden hun najaars- en wintercollectie. Maar ook Dreamz was van de partij, de zaak voor de wat oudere klant. Op gebied van kinderkleding liet Junior en het onlangs aan de Stationsstraat geopende Ravøt zien wat ze in huis hebben. Daarnaast lieten de modellen accessoires van Tafel 25 zien.

Afwisselend zorgde danstalent van Tiga Health & Beauty voor een sprankelend intermezzo. Bovendien zorgde Proef! Culinair voor smakelijke hapjes voor de toeschouwers. Kinderen vermaakten zich uitbundig in een grote ballenbak met glijbaan. Het merendeel van de winkels was zondag open. Ook modecentrum Frans Theelen bijvoorbeeld, waar een etalage met levende modellen was ingericht. (Foto: Peter de Koning).

Modeshow op de catwalk.
Afbeelding
Ballonnenclown in acite.
Modeshows op de catwalk.
Danstalent van Tiga.
Plezier maken in de ballenbak.
Danstalent van Tiga.
Danstalent van Tiga.
Kindervermaak met een ballenbak.