Afbeelding
Foto: Peter de Koning

'Hardware vernietigen? Dat is zonde'

Dutch Hardware Trading laat computers herleven

MARIËLLE WIJFFELAARS

Het was Luuk Bongers al langer een doorn in het oog: veel computerhardware wordt niet hergebruikt, maar na inzameling vernietigd. Dat moest anders, besloot de ondernemer. Samen met het Boxtelse bedrijf Holland Recycling startte Bongers daarom drie jaar geleden met Dutch Hardware Trading waarmee hij apparatuur zoals laptops, printers en pc-schermen een tweede leven geeft. Zijn innovatieve onderneming leverde Bongers een finaleplaats op voor de Boxtelse Ondernemers Trofee (BOT).

In het bedrijfspand van Dutch Hardware Trading aan Hemelrijk in Boxtel staan de werkruimtes vol met allerlei hardware, waaronder ook telefoons en televisieschermen. Niet omdat hier zoveel mensen werken, deze elektronische apparaten worden gerefurbished, vrijgemaakt van data en gaan wederom de markt op. ,,Sommige producten gaan ook naar andere landen", licht directeur Bongers toe. ,,Spullen die hier door bedrijven worden afgedankt, zijn vaak nog goed maar wat minder snel of up-to-date. In landen die minder hoge eisen hebben, zijn bedrijven, instellingen of scholen er juist erg blij mee. Het zou toch zonde zijn om die producten dan te vernietigen?"

OPLOSSING

Dat laatste was voor Bongers aanleiding om samen met Holland Recycling zijn bedrijf te starten. De Boxtelse ondernemer heeft jarenlang in de elektronica-recycling gewerkt en zag regelmatig hoe nog goed werkende producten werden vernietigd. ,,Holland Recycling had de-


Training zet kind weer stevig in de schoenen

Yvonne Dankers is dit jaar gestart met haar kindercoachingpraktijk Kindbalans. In dat kader houdt zij donderdag 25 oktober een informatiebijeenkomst over nieuwe Rots & Watertrainingen die zij gaat geven in de gemeente Boxtel. Deze avond begint om 20.00 uur en wordt gehouden in gemeenschapshuis De Walnoot (Reginahof 1) en is bedoeld voor ouders.

De training leert kinderen die onzeker zijn, weinig zelfvertrouwen hebben of zich uiten in macho- of pestgedrag weer stevig in hun schoenen te laten staan en hun grenzen aan te geven. Dankers: ,,Rots & Vasttrainingen biedt kinderen de juiste handvatten om in balans te komen. Het is een weerbaarheidstraining waarbij sociale vaardigheden worden aangeleerd die nodig zijn om je binnen je omgeving veilig te voelen. Om de overgang van oefenen naar de dagelijkse praktijk makkelijk te laten verlopen, krijgen de deelnemende kinderen diverse kringgesprekken, verwerkingsopdrachten en actie- en reflectiemomenten."

Tijdens de bijeenkomst geeft Dankers verdere informatie over de inhoud van de training. Aanmelden is mogelijk via telefoonnummer 06-27 38 16 65.


zelfde ervaring en we besloten hier gezamenlijk een oplossing voor te vinden. Apparatuur een herbestemming geven past helemaal binnen het duurzaamheidsverhaal en de circulaire economie. Daar werken we graag aan mee", aldus Bongers. ,,Eigenlijk maken wij van afval weer een product."

Als bedrijven hun computers, telefoons of andere elektronische apparaten vervangen, nemen ze contact op met Dutch Hardware Trading. Zodra een nieuwe lading binnenkomt, gaan de medewerkers aan de slag om alles te registreren, schoon te maken, te upgraden en vrij te maken van data. Door de komst van de nieuwe privacywetgeving, komt deze klus tegenwoordig extra nauw. ,,We gaan erg zorgvuldig om met data en vernietigen alles", legt Bongers uit. ,,Natuurlijk wordt dat ook nog gecheckt, hier mogen echt geen fouten mee worden gemaakt. We stellen ook altijd een vernietigingsverklaring op met de serienummers van de datadragers. Zo kunnen er ook geen misverstanden over ontstaan."


'We maken van afval weer een product'


De apparaten worden verkocht op een internationale veiling of beschikbaar gesteld aan andere landen waar bedrijven of scholen heel blij zijn met de in Nederland afgedankte IT hardware. ,,In onze maatschappij moet alles zo snel mogelijk werken en raken we geïrriteerd als de snelheid van een apparaat met de jaren afneemt. In andere landen heerst een andere werkcultuur en kunnen de producten nog prima een tweede leven krijgen."

POSITIEF ZELFBEELD

Dat het nog jonge bedrijf BOT-finalist is, was voor Bongers een grote verrassing. Het bedrijf groeit echter snel en vervult ook een grote maatschappelijke functie: er werken voornamelijk mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Bongers: ,,Zij komen bij ons binnen via de WSD en krijgen hier de kans zich te ontwikkelen en werkervaring op te doen. Onze bedrijfsleider weet hoe hij hiermee om moet gaan en zorgt ervoor dat de sfeer prettig is. We zijn een informeel bedrijf waar iedereen zichzelf kan en mag zijn. Dat wordt door onze werknemers erg gewaardeerd, ze krijgen bij ons weer een positiever zelfbeeld en kunnen echt iets bijdragen."

Uiteraard hoopt Bongers dat Dutch Hardware Trading ook daadwerkelijk als winnaar uit de bus komt. Niet zozeer voor zichzelf, maar vooral voor zijn medewerkers. ,,Ik zou het hen echt gunnen", zegt hij trots. ,,We gaan ook met zoveel mogelijk werknemers naar de prijsuitreiking, zo'n avond is voor hen echt een feestje. Winnen is leuk, maar met de nominatie zijn we al enorm blij. Het laat zien dat ons bedrijf er echt toe doet en dat we op de goede weg zitten."

FOTO ONDER: Luuk Bongers (links) vond het jammer dat computers en laptops zomaar werden vernietigd. Daarom begon hij met Dutch Hardware Trading. (Foto: Peter de Koning).