Afbeelding
Foto: Joleen van Rooij

OUD-LIEMPDENAAR MET ECHTGENOOT IN NIEUW TV-PROGRAMMA

Wesley uit Liempde in de race voor 'mooiste bruiloft'

Alsof de spanning van zijn bruiloft niet genoeg was. Toch deed de in Liempde geboren en getogen Wesley van Houtum er nog een schepje bovenop. Op het huwelijksfeest kregen hij en zijn kersverse echtgenoot Leonardus Coenen een cameraploeg van SBS 6 over de vloer. Eind deze maand schittert het koppel in een nieuw programma van de televisiezender: 'Wie heeft de mooiste bruilof?'.

JOLEEN VAN ROOIJ

In het programma nemen steeds vier bruidsparen het tegen elkaar op. De inzet is vijfduizend euro. Van maandag tot en met donderdag nemen lifestyle- en bruiloftsdeskundigen Maik de Boer en Anouk Smulders één trouwerij per aflevering onder de loep. In de vrijdagaflevering van 26 oktober blikken alle echtparen terug op de bruiloft. Zij horen dan het jurycommentaar en de puntenscore. Als beslissende factor krijgen Maik en Anouk die vrijdag het prijskaartje van iedere bruiloft te horen. Nadat de koppels vervolgens punten hebben gekregen voor de prijs-kwaliteitverhouding, is de winnaar bekend.

VEEL GETAGD

,,Wesley is dol op realitysoaps. Daarom heeft hij ons ingeschreven bij Warner Bros. Voor mij hoeft het eigenlijk niet zo, maar als Wesley daar gelukkig van wordt dan doe ik natuurlijk mee", vertelt Leonardus. Zijn echtgenoot vervolgt: ,,Bij Warner Bros waren echter diverse realityprogramma's gestopt. Later werden we door vrienden en kennissen veelvuldig getagd in een oproep waarmee SBS zocht werd naar koppels voor dit programma." Het stel moest een kennismakingsfilmpje insturen en na de selectie vond een productiegesprek plaats in hun woning in het Limburgse Heythuysen.

Zenuwachtig om voor de camera's te staan, was het aanstaande bruidspaar niet. ,,We waren meer gespannen voor onze trouwceremonie", lacht Wesley. Leonardus vult aan: ,,Er zijn vooraf strikte afspraken gemaakt met de productie. De tv-ploeg zou niet in de weg gaan staan bij de mensen die onze trouwdag zouden filmen. Bovendien benadrukte de producent dat er niets in scene werd gezet. We hebben er eigenlijk niet eens iets van gemerkt."

WENSAMBULANCE

Wesley en Leonardus traden 25 augustus in het huwelijk. Het werd een dag 'met een gouden randje'. ,,Bijzonder was de inzet van WensAmbulance Brabant. Mijn oma was kort voor onze bruiloft gevallen en verblijft in een revalidatiecentrum. De wensambulance heeft er voor ons en oma een onvergetelijke dag van gemaakt", vertelt Wesley. Zijn moeder Anneke vult aan: ,,Het is ongelooflijk wat die mensen gesjouwd hebben met oma. Eerst in Liempde toen Wesley thuis opgehaald werd door Leonardus. Daarna met de ambulance naar Haelen waar de ceremonie en het feest plaatsvonden. Voor het diner moesten ze trap op trap af met ons ma. Petje af voor deze organisatie!"

NIETS VERKLAPPEN

Deze week vinden de opnames plaats voor de uitzending van 26 oktober. Wie wil weten wat de uitslag is, moet nog even geduld hebben; Wesley en Leonardus mogen immers niets verklappen. ,,Het zou leuk zijn als we winnen, maar onze trouwdag was voor ons sowieso al een dikke tien waard", besluit Wesley.

FOTO BOVEN: Wesley van Houtum (rechts) uit Liempde is eind augustus getrouwd met Leonardus Coenen. Het koppel woont in het Limburgse Heythuysen en is een van de deelnemers aan het nieuwe tv-programma 'Wie heeft de mooiste bruiloft?'. (Foto: Joleen van Rooij).


VOORLEESFIETS IS HET GOEDE DOEL VAN DE VIJFDE BOKSELSE KWIS

'Bijdragen aan taalontwikkeling van kinderen'

LINDA VAN DE WIEL

Met een tas vol boeken en spelletjes gaat ze wekelijks naar de familie Abas. Ze leest daar voor uit bundel 'Goudlokje'. Maar ook uit 'Gevaarlijk', dat gaat over de vriendschap tussen een krokodil en een mol. En ze doet spelletjes waarbij de kinderen onder meer kleuren en cijfers leren benoemen. Lucy Hoevenaars (61) is één van de 25 vrijwilligers van de Voorleesfiets. Het werk van het goedlopende project, dat is gericht op taalontwikkeling, bleef niet onopgemerkt bij de organisatie van De Bokselse Kwis. Organisatoren Patricia van Amelsvoort, Saskia Maltha en Marc Cleutjens kozen de Voorleesfiets als het goede doel voor de vijfde editie van de dorpsquiz.

,,Medio oktober 2017 startte ik als vrijwilligster bij de Voorleesfiets. Ik ben onlangs met prepensioen gegaan en wilde graag een bijdrage blijven leveren aan de ontwikkeling van jonge kinderen, onder meer op taalgebied" vertelt Hoevenaars. ,,Op deze manier kan ik dit op een leuke en zinvolle manier doen."

Wekelijks komt de voormalig kleuterjuf in het gezin Abas, dat naast ouders Houad (50) en Shyrin (32), vier kinderen telt: Rouchbin (8), Mirzan (7), Elin (5) en Serwan (2). Hoevenaars: ,,Mijn bezoeken beginnen langzaam vruchten af te werpen. Het lukt de kinderen steeds beter te blijven zitten en goed naar de verhalen te luisteren. Ook herkennen én kennen ze steeds meer woorden."

Dit is tijdens het voorlezen goed te merken. De oudste drie kinderen proberen allemaal zo snel mogelijk de prenten te benoemen die Hoevenaars aanwijst. Nadat zijn jongere zus Elin hem een aantal keer te snel af is, roept Mirzan ongeduldig: ,,Nu is het mijn beurt."

VOORBEELDFUNCTIE

De Voorleesfiets is geen nieuw initiatief. In steden als Utrecht en Amsterdam loopt het project al een aantal succesvolle jaren. ,,We besloten het daarom in kleinschaliger vorm in Boxtel op te zetten", vertelt coördinator Han Vlamings, die altijd op zoek is naar nieuwe vrijwilligers. ,,Het project is niet vrij toegankelijk. Pas na verwijzing door bijvoorbeeld het Centrum voor Jeugd en Gezin, de school of de kinderopvang krijgt een gezin toegang."

Hoewel de vrijwilligers niet per se een achtergrond in het onderwijs behoeven, wordt wel het nodige van hen verwacht. Vlamings: ,,Als voorlezer ben je aanwezig omdat ouders zelf geen goed voorleesaanbod kunnen bieden. Onze vrijwilligers fungeren tijdens deze momenten dan ook als voorbeeld. Ouders moeten daarom altijd nabij zijn."

De boeken en vaak ook spelletjes die tijdens het voorleesuur gebruikt worden, blijven een week in het gezin. Coördinator Vlamings hoopt dan ook dat de gezinsleden zelf de boeken ter hand nemen om (voor) te lezen. ,,Voor de taalontwikkeling van zowel de ouders als hun kinderen. En het is goed als zij ook de bibliotheek bezoeken. Hierop krijgen de deelnemende gezinnen een gratis abonnement."

Intussen leest vrijwilligster Hoevenaars met veel geduld voor aan Rouchbin, Mirzan, Elin en Serwan. ,,Dit is een paddenstoel", roept Elin als ze een plaatje van een zwam ziet. Mirzan vult aan: ,,En dit is een kikker." Om vervolgens te vragen wanneer ze weer met de bal gaan spelen. ,,Want dan leer ik tellen. Elke keer dat we overgooien, tel ik verder op."

Voor meer informatie of aanmelden als vrijwilliger, kunnen mensen e-mailen naar voorleesfietsboxtel@gmail.com.

INSCHRIJVEN KWIS

De Bokselse Kwis vindt plaats op zaterdag 3 november van 18.00 tot 23.00 uur. Deelname per team kost 25 euro, opgeven kan tot en met zondag 7 oktober via www.debokselsekwis.nl. De wijze waarop deelnemende teams de Voorleesfiets ondersteunen, zal tijdens het spelen van de quiz duidelijk worden.

FOTO ONDER: Lucy Hoevenaars is een van de vrijwilligers van De Voorleesfiets. Die bieden hulp aan kinderen met een taalachterstand. (Foto: Linda van de Wiel).

Lucy Hoevenaars is een van de vrijwilligers van De Voorleesfiets. Die bieden hulp aan kinderen met een taalachterstand. (Foto: Linda van de Wiel).