Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Tess houdt pleidooi bij burgemeester

Ook Boxtel krijgt eigen regenboog-zebrapad

LINDA VAN DE WIEL

,,Er komt een regenboog-zebrapad in Boxtel!" De tienjarige Tess Scheepers wil het wel van de daken schreeuwen. Haar wens om een kleurrijke oversteekplaats te maken verwoordde ze in een brief aan burgemeester Mark Buijs. Die nodigde haar vorige week uit op het gemeentehuis om haar bijzondere hartenkreet te bespreken.

Spannend vond ze het bezoek aan de burgemeester donderdag wel. ,,Ik was bang dat meneer Buijs 'nee' zou zeggen. Maar toen bedacht ik dat hij ook maar een gewone meneer is", vertelt Tess enthousiast. ,,Het was cool om in het gemeentehuis te komen. Ik kreeg een rondleiding door het gebouw en zag de burgemeester in het echt. Ik had hem nog nooit ontmoet."

Medio augustus schreef Tess een brief aan Mark Buijs. ,,Toen ik op vakantie was in Zeeland zag ik een regenboog-zebrapad. De betekenis hiervan is dat iedereen zichzelf mag zijn en verliefd mag worden op wie hij of zij wil. Ik vind dat heel belangrijk. Mijn mama is verliefd op een meisje", vertelde Tess eerder in deze krant. Het pad vraagt dan ook aandacht voor acceptatie van lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender en intersekse mensen (lhbti'ers).

Tess had het gesprek goed voorbereid. Zo wist ze te vertellen dat er al ongeveer dertig regenboog-zebrapaden in Nederland zijn: ,,Er zijn ook verschillende soorten, maar je kunt ze herkennen aan de vrolijke kleuren. Voor het treinstation in 's-Hertogenbosch zijn verschillende paden rondom de bekende Drakenfontein."

AMBTSKETEN

Tijdens het gesprek met de burgemeester kwam het verlossende woord: het regenboog-zebrapad gaat er komen. Tess: ,,Ik mag zelf op zoek gaan naar plekken die ik geschikt vind. Ik mag dan bellen naar Herman van Wanrooij om deze plaatsen door te geven. Hij is de wethouder van verkeer en kiest uiteindelijk de plek. Ik zou zelf graag willen dat het regenboog-zebrapad bij het station in Boxtel komt, maar dat gaat helaas niet lukken. Maar wel ergens anders in het centrum."
De betrokkenheid van Tess houdt daar niet op. ,,Als het zebrapad geopend wordt, mag ik daarbij aanwezig zijn. En ik mag dan de ambtsketen van de burgemeester dragen. Toen ik dat hoorde, dacht ik: 'Yes'."

FOTO LINKS: Tess Scheepers toonde vorige week al haar tekening van een regenboog-zebrapad in deze krant. Haar idee wordt nu werkelijkheid. (Foto: Peter de Koning).