NATUURPROJECT IN VLEESBROEKSTRAAT

Stappenplan voor de Liempdse boomkikker

PÅL JANSEN

Een van de percelen aan de Vleesbroekstraat moet straks 'een van de stapstenen' voor de boomkikkers worden die momenteel in natuurgebied De Scheeken rondspringen. Brabants Landschap wil daar namelijk (op eigen grondgebied) zo'n dertig tot veertig centimeter afgraven voor een poel van ongeveer een kwart voetbalveld.

Boswachter Sjors de Kort van Brabants Landschap, beheerder van het gebied, schat dat er momenteel honderden boomkikkers door het natuurgebied springen. ,,Zeven à acht jaar geleden hebben we ze in natuurgebied De Mortelen uitgezet. En het gaat erg goed moet de populatie."

Zó goed, dat de gebiedsbeheerder het leefgebied van de boomkikker moet uitbreiden. Hoewel er tellingen zijn geweest, heeft De Kort exacte cijfers niet voorhanden, maar het zijn er in ieder geval honderden. ,,En de groep blijft zich uitbreiden."

BEDREIGD

De boomkikker staat op de meest recente Rode Lijst van Amfibieën in Nederland en heeft daarop de status bedreigd. De kikker is zeldzaam: eind vorige eeuw bleek de populatie met 80 procent te zijn afgenomen volgens stichting Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland (Ravon), mede doordat natuurgebieden versnipperd raakten.

Het Rijk en provincies zijn de laatste decennia bezig om natuurgebieden weer aan elkaar te koppelen, door middel van bijvoorbeeld natuurbruggen, maar ook met dit soort poelen. Het exemplaar aan de Vleesbroekstraat is alweer de vierde biotoop vanaf De Scheeken. ,,Van De Scheeken kunnen de boomkikkers straks naar het Dommeldal", verwijst De Kort naar het gebied tussen Boxtel en Sint-Oedenrode rond rivier de Dommel. ,,Precies tussen die twee gebieden, moeten we genoeg biotopen hebben zodat de boomkikkers kunnen oversteken. Zo maken we dus allemaal stapstenen."

KOUDBLOEDIG

Rond de poel worden ook braamstruiken aangelegd. De afgraving komt bovendien tegen de bosrand te liggen, maar ook is er veel ruimte voor de zon. De Kort: ,,De boomkikker zit maar een korte periode in de poel. Daarna zoekt die de zon op om op te warmen. Het blijft natuurlijk een koudbloedig dier."

PROFITEREN

Het project zorgt er ook voor dat andere diersoorten mee kunnen profiteren, benadrukt de boswachter: ,,De ijsvogelvlinder kan bijvoorbeeld van de bosranden en de braamstruiken profiteren. En de libelle groeit op in het water."

De vergunningsaanvraag ligt momenteel bij de gemeente Boxtel. De verwachting is dat het project, dat onderdeel uitmaakt van het provinciale subsidietraject Landschappen van Allure, halverwege november van start gaat.

Eind 2017 heeft Brabants Landschap al veel graafactiviteiten ontplooid om de kikker naar het Dommeldal te bewegen: in De Mortelen zijn toen 21 poelen gegraven.