Afbeelding
Foto: Familie Van Doorn

VASTE BESPELER SMITSORGEL CONCERTEERT IN PETRUSBASILIEK

Orgelconcert door Tommy van Doorn

De Boxtelse serie Kerkconcerten in de Sint-Petrusbasiliek krijgt zondag 14 oktober een vervolg met een optreden van Tommy van Doorn. Hij is de vaste bespeler van het uit 1842 daterende monumentale Smitsorgel.

Tijdens de eerste helft van dit programma verschijnt tweemaal een kerk (dan wel kathedraal), in werken van Messiaen en Debussy. Een Bretoense legende verhaalt van een verzonken kathedraal die langzaam verrijst uit de oceaan, aanvankelijk nauwelijks waarneembaar door de dichte mist. Vanuit de verte klinkt klokgelui en het gebed van de priester. De verschijning tekent zich steeds duidelijker af in een grandioze climax. Hierna verzinkt de kathedraal weer tot slechts nog echo's vanuit de diepte waarneembaar zijn.

In Apparition de l'Église Eternelle (1932) van Olivier Messiaen klinkt dit gegeven als één groot crescendo en diminuendo. Boven een ostinato bas wordt toegewerkt naar een grootse klankuitbarsting waarbij de harmonieën vanuit dichte dissonanten steeds oplossen naar open, heldere samenklanken. Claude Debussy schreef La Cathédrale Engloutie in 1910 als onderdeel van zijn Préludes voor piano. Léon Roques (1839-1923) bewerkte het voor orgel. Tussen deze twee 'kerkverschijningen' klinken vier kerkelijke gezangen, in orgelbewerkingen van Jeanne Demessieux (die vijftig jaar geleden stierf).

OPGEWEKT

Na de pauze vertolkt Van Doorn diverse karakterstukken. Eugène Gigout was organist van de Saint-Augustin in Parijs. Het Scherzo komt uit diens verzameling Dix Pièces pour Orgue (1890). Dit opgewekte stuk heeft een driedelige A-B-A-structuur. Louis Vierne verwierf grote bekendheid als organist van de Notre-Dame in Parijs. In 1914 verschenen twee bundels voor orgel of harmonium, de Pièces en Style Libre (opus 31). Het doet denken aan Mendelssohns Lieder ohne Worte – de liederen zonder woorden.

In de Suite Cyclique (opus 11, 1930) behandelt Léonce de Saint-Martin, leerling en opvolger van Louis Vierne als organist van de Notre-Dame, enkele thematische gegevens die steeds terugkomen in de diverse delen. De ene keer goed herkenbaar, dan weer versluierd.

Tommy van Doorn (1990) is de vaste organist en beiaardier van de Sint-Petrusbasiliek in Boxtel. Hij begon op zevenjarige leeftijd met pianolessen en nam vanaf zijn zeventiende orgellessen bij zijn voorganger, Jan Verhoeven. Vanaf 2009 studeerde hij hoofdvak orgel aan Fontys Conservatorium in Tilburg bij Henco de Berg en Ad van Sleuwen en bijvak piano bij Jelena Bazova. Hij verdiepte zich tevens in het bespelen van het Franse drukwindharmonium. In juni 2014 studeerde hij cum laude af. Aan de Universiteit Utrecht studeert Van Doorn momenteel musicologie; aan de Beiaardschool in Amersfoort volgt hij lessen van Frans Haagen.

FOTO BOVEN: Tommy van Doorn aan het klavier van het Smitsorgel in de Sint-Petrusbasiliek. Hij is de vaste bespeler van het monumentale instrument. (Foto: familie Van Doorn, 2012).


Veekens heeft boek Boxtelse huisnamen af

Namen van Boxtelse gebouwen als Den Engel, Acht Zaligheden, Kasteeltje en De Kom zijn wellicht bij velen nog bekend. Boxtelaar Wim Veekens stuitte tijdens zijn onderzoek naar straat-, veld-, water-, bos- en brugnamen ook op opvallend veel namen van huizen. Deze heeft hij het afgelopen jaar gebundeld in een boek dat donderdag 25 oktober wordt gepresenteerd in grand café Rembrandt aan de Rechterstraat 56. Dat meldt Heemkunde Boxtel in haar laatste nieuwsbrief.

Het boek van Veekens werk draagt de titel 'Van de Aar tot de Zwarte Raaf, ruim vijf eeuwen kleurrijke huisnaamgeving in Boxtel'. Daarin zijn veel huisnamen uit de periode van 1450 tot 1985 met bijhorende anekdotes, foto's en kaarten opgenomen. ,,Aan de hand van bestudering van met name de oude huisnamen kom je allerlei zaken te weten. Zoals de plaats waar de panden stonden of welke belangrijke functies ze hadden", aldus Veekens. ,,Als adreswijzer had de huisnaam een oriënterende functie of een identificerende taak door de uitbeelding van de naam. De namen verbinden zo de bewoner met de geschiedenis van onze woonplaats."

VOORINTEKENING

Het boek is bij voorintekening tot 21 oktober voor 29,95 euro te bestellen bij Heemkunde Boxtel. Het boek kan tijdens de presentatie op 25 oktober worden opgehaald of op vrijdagmorgen tussen 10.00 en 13.00 uur in de Heemkamer achter het VVV-kantoor in het Hofje aan de Markt. Na 21 oktober kost het boek 34,95 euro. De lezing in café Rembrandt start om 20.00 uur en is gratis toegankelijk.


Kinderatelier van start

Atelier De Ruimte (Selissen 6a) start is gestart met het kinderatelier. 'Welke beroemde kunstenaar word jij dit jaar?' luidt het thema. De wekelijks les worden gegeven op donderdag en duurt van 15.15-17.15 uur. Belangstellenden kunnen altijd aansluiten. In de lessen verdiept de jeugd zich in verschillende kunstenaars proberen in vervolgens een eigen kunstwerk te maken. Aanmelden via info@deruimtebeleven.nl.