START MET FESTIJN INDENHOF

Bomvol programma tijdens Duurzame Week

Duurzame Week Boxtel start zondag 7 oktober met Festijn Indenhof. Het programma in de dagen die daarna volgen is nog voller dan andere jaren: er zijn lessen, workshops en tal van andere evenementen. Bijzonder is het zogeheten 80/20-diner door de ZLTO en de Brabantse Milieufederatie. De week wordt georganiseerd door een speciale werkgroep in samenwerking met de gemeente Boxtel.

Thema van de Duurzame Week Boxtel is dit jaar 'Worst of Worsteling – op weg naar minder vlees'. Om verschillende redenen wordt het eten van meer plantaardige producten en vleesvervangers belangrijker. Eigen gezondheid van mensen én de klimaatontwrichting zijn twee belangrijke argumenten, maar er zijn er nog meer, stellen de initiatiefnemers. Veel wetenschappelijke onderzoeken leiden tot de conclusie dat meer plantaardig en minder dierlijk voedsel een noodzakelijke ontwikkeling is, in alle landen van de wereld. Daarom staat de vraag centraal 'Hoe kunnen we gezond en lekker eten zonder de Aarde uit te putten en het klimaat veilig te houden?'

OPENING WETHOUDER

Tijdens Duurzame Week Boxtel worden uiteenlopende activiteiten georganiseerd. Het volledige programma met aanmeldadressen is te vinden op www.transitieboxtel.nl. De week wordt zondag 7 oktober geopend met een streekmarkt: Festijn Indenhof. Wethouder Peter van der Wiel van de gemeente Boxtel geeft om 12.00 uur het startsein in de boomgaard aan de Mgr. Bekkersstraat, achter het monumentale Hofje. Bezoekers zijn daar tot 17.00 uur welkom om te proeven van lekkernijen, te kijken naar energieneutrale oplossingen en mee te doen met activiteiten rond duurzaamheid en natuur.

Voor een seminar in samenwerking met de Ondernemers Vereniging Liempde (OVL) en boerenorganisatie ZLTO op dinsdagmiddag 9 oktober in D'n Liempdsen Herd (Barrierweg) kunnen mensen zich tot 5 oktober aanmelden via e-mail: naddie@wxs.nl. Deelnemers spreken er over denkpatronen omtrent dierlijke productie en duurzaamheid.

Ook voor het 80/20-diner, woensdag 10 oktober in grand café Rembrandt, kunnen mensen zich nog tot 5 oktober opgeven (e-mail: J.vd.Biggelaar@MijnGemeenteDichtbij.nl). Voor een bedrag van vijftien euro krijgen deelnemers een menu voorgeschoteld dat voor 80 procent is en voor 20 procent dierlijk. Vrijdag 12 oktober is er van 18.00 tot 22.00 uur een gratis toegankelijk Potluck-feest met muziek op De Kleine Aarde. Deelnemers brengen zelf vegetarisch eten mee.

VERZORGINGSHUIZEN

Ook op diverse andere plekken worden activiteiten gehouden in het kader van de Duurzame Week. Zo worden vegetarische maaltijden geserveerd in zorgcentra Elisabethdael (Eetpunt Boxtel), Simeonshof en het Wereldhuis. Bovendien zetten restaurants en cafetaria vegetarische maaltijden en snacks voor een aantrekkelijke prijs op de kaart. Elders in deze krant is daarover meer te lezen.

Ook in het gemeentehuis worden vleesloze lunches en hapjes geserveerd. En op basisscholen worden, zoals alle voorgaande jaren, weer lessen gegeven over het belang van de natuur, energiebesparing en de ontwikkeling van duurzame energiebronnen.

REPAIR CAFÉ

Transitie Boxtel houdt tijdens de Duurzame Week op zaterdag 6 oktober tussen 12.00 en 15.00 uur een Repair Café in gemeenschapshuis De Rots aan de Nieuwe Nieuwstraat. Doel van de activiteit is dat mensen minder spullen weggooien door ze te laten repareren. Er zijn geen kosten verbonden aan de reparaties.