Afbeelding
Foto: Peter de Koning

TAALMAATJES VIERT VIJFJARIG BESTAAN MET LEZING JUAN KHALAF

Rolmodel voor nieuwe Nederlanders

Het machtig worden van de Nederlandse taal is voor veel nieuwe inwoners een hele opgave. Het Boxtelse project Taalmaatjes in de bibliotheek brengt hier al vijf jaar verandering in. Om het eerste lustrum te vieren vertelt Juan Khalaf woensdag 24 oktober over zijn integratie, waar hij tegenaan liep en hoe hij de taal heeft geleerd.

RENS VAN DEN ELSEN

,,Hij kan als geen ander de boodschap overbrengen dat de taal leren van het land waar je bent gaan wonen belangrijk is. Hij heeft het immers aan den lijve ondervonden", zegt Jola Wouterse. Zij is sinds het begin als begeleider bij Taalmaatjes betrokken en is trots dat ze Khalaf naar Boxtel kan laten komen. ,,Het is zo'n inspirerende man, een echt rolmodel voor alle nieuwe Nederlanders."

De lezing van Khalaf is 24 oktober van 10.15 tot 11.30 uur in de bibliotheek aan de Burgakker. ,,Iedereen is hierbij welkom, of je de Nederlandse taal nu onder de knie hebt of niet", aldus Wouterse. Na deze bijeenkomst krijgen alle cursisten nog een lunch aangeboden.

Khalaf kwam in 2001 vanuit Syrië naar Nederland en heeft zich in de loop van de jaren de Nederlandse taal en cultuur helemaal eigen gemaakt. Na zijn inburgeringscursus en diverse andere trajecten, volgde hij een opleiding tot bibliothecaris en kreeg een baan. In 2016 werd hij verkozen tot de beste bibliothecaris van Nederland en sinds 2017 is hij werkzaam als ambassadeur bij de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag.

BELLES AMIES

De komst van de oud-Syriër wordt mede mogelijk gemaakt door Lionsclub Boxtel Belles Amies. Zij heeft Taalmaatjes uitgekozen als goed doel voor dit jaar. De opbrengsten uit Gluwh!, Vrienden van Boxtel Live en Proeftuin worden geschonken aan het project. Dit geld wordt ook gebruikt voor nascholing van de taalcoaches en voor het opzetten van een nieuw plan om wat aan de laaggeletterdheid in Boxtel te doen. Wouterse: ,,Dat is een groter probleem dan we denken en er wordt te weinig aan gedaan. We willen dit graag samen met welzijnsorganisatie ContourdeTwern en de gemeente Boxtel op gaan pakken."

FOTO BOVEN: Een deel van de cursisten die wekelijks naar de bibliotheek komt om de Nederlandse taal te oefenen. (Foto: Peter de Koning).

EXPOSITIE DUURZAME WEEK IN BIBLIOTHEEK

Kunstdocent Rasim Huseynov
hergebruikt papier studenten

In het kader van de Duurzame Week Boxtel (DWB) die komende zaterdag van start gaat, wordt in de bibliotheek aan de Burgakker een expositie ingericht met schilderijen van Rasim Huseynov. DWB-coördinator David Andreae opent de tentoonstelling donderdag 11 oktober om 20.00 uur.

Aanvankelijk plaatste Huseynov zijn voorstellingen op een donkergroene ondergrond die water symboliseert, een belangrijk element in zijn werk. Die beelden zelf zijn ingetogen, tegelijk gedetailleerd en ademen de sfeer van religieuze iconen, de symboliek echter is zeer persoonlijk.

Voor deze DWB-expositie gebruikt hij een andere achtergrond: de vellen papier die de leerlingen van SintLucas voor hun afstudeerwerk gebruikten. In contrast daarmee ontstaan nu abstracte systemen van lijnen en vlakken in herhaling, van kleur helder als tropische koraalvissen, in opbouw soms statisch en architectonisch dan weer dynamisch als het rad van een machine die recycling zou kunnen heten.

AZERBEIDZJAN

Rasim Huseynov (1964, Azerbeidzjan) voltooide zijn opleiding aan het Azim–Zade Art College in 1984, waarna hij studeerde aan de Mirzaaga Aliev's Art University. Sinds 1997 is hij lid van de Azerbeidjaanse Kunstenaars Organisatie. In 2000 verhuisde Huseynov naar Nederland waar hij sinds tien jaar doceert aan de mbo-school SintLucas in Boxtel en lid werd van de plaatselijke kunstenaarsvereniging Kunstlicht99. De expositie duurt tot 31 oktober en is een samenwerking van Transitie Boxtel (duurzaamheid), Kunstlicht99 (kunst) en de bibliotheek (cultuur).