Afbeelding
Foto: Bert Pijpers

Gemeente Boxtel vindt geld voor nieuw beleid? Waar dan?

Met een bijzonder warrig verhaal over een gunstig meerjarenperspectief denkt wethouder Van Wanrooij duidelijkheid te verschaffen in de financiële huishouding van de gemeente. Kortom, ik snap weinig van 'een sluitende dekking en financiële ruimte voor nieuwe initiatieven en investeringen'.

Ik zie géén enkele onderbouwing voor de extra bijna 5,5 miljoen die verwacht wordt voor de jaren 2020–2022. Inwoners profiteren mee van de betere economie. Hoezo dan? Ik lees enkel dat de lokale lasten niet stijgen komend jaar; echter, 2 procent is wel degelijk een stijging. En omdat inflatiecorrectie elk jaar terugkomt verwacht ik eenzelfde stijging voor de daarop volgende jaren (2019-2022 wordt dan viermaal 2 procent is 8 procent). Ik hoop een dergelijke structurele stijging in mijn salaris te krijgen, maar dat gaat niet gebeuren en ook niet voor mensen die een AOW of andere uitkering hebben.

Ook lees ik dat de hoeveelheid restafval in de grijze kliko drastisch verminderd moet worden, van 127 naar 50 kilo in 2022. Hoe dan? Wij scheiden ons afval al (glas, plastic, papier, milieu en grofvuil) en wat dan overblijft is inderdaad restafval. Of zit hier ook een adder onder het gras? Namelijk extra betalen voor de meerdere kilo's?

1,5 miljoen extra voor duurzaamheid? Hoe dan? Gaat dat geld via subsidies naar de inwoners (mooi) of gaat de gemeente hobbyen met zonnepanelen en windmolens?

Kom met een duidelijk verhaal naar de burger, bijvoorbeeld met een lijst voor de (verwachte) inkomsten en een voor de uitgaven. En met een onderbouwing per regel, kunnen wij kijken of het onder aan de streep klopt…

        PAUL MELIS


Bijvriendelijke gemeente Boxtel

Aan de Europalaan wordt binnenkort een bijenhotel geplaatst en de directe omgeving ervan krijgt een bijvriendelijke beplanting. Een aantal aanwonenden krijgt het beheer ervan. Je zult denken: een druppel op de gloeiende plaat, en dat is ook zo. In dertig jaar tijd is de insectenpopulatie met twee/derde afgenomen, vooral door gebruik van gif en door minder biodiversiteit. Fijn zou je denken, minder muggenbulten, maar insecten spelen een vitale rol in ons ecosysteem, we zijn er afhankelijk van.

Je eigen tuin gifvrij houden, ja dan maar geen buxus meer in de tuin. Het gif (ook al staat er 'bio' of 'eco' op) ertegen is puur insectengif en doodt dus alle insecten, dus ook bijen, vlinders, kevers, spinnen in de tuin en maakt ook de natuurlijke vijanden van de buxusrups/mot ziek. Ook slakkengif is berucht. Planten waar bijen van houden en ook nog eens mooi zijn, ze zijn er genoeg. De gemeente als grootste tuinier van Boxtel kan ook veel doen met bijvoorbeeld bijenlinten door openbaar groen en een ander maaibeheer. Er gebeurt al veel, maar toch razen de maaimachines wekelijks door de buurt. Er is veel meer mogelijk om van Boxtel de meest bijvriendelijke gemeente te maken, zowel bij u in de tuin als in het openbaar groen.

        JOOST VAN DER PLUIJM


Verkeersproblemen van anderen

Als er door de enorme toename van het spoorgebruik een probleem ontstaat, lost Boxtel dat eenvoudig op de de spoorwegovergang bij de dubbele overweg te sluiten. Als het verkeer vast komt te staan op de Keulsebaan en Rijkswaterstaat een probleem ziet ontstaan op de A2 lost Boxtel dat op door de Keulsebaan te verbreden.

Het laatste probleem waarmee Boxtel wordt opgezadeld, is de wens van de provicie om dwars door Boxtel een snelfietspad (45 km/u) aan te leggen. Alle eigen verkeersproblemen worden opzij gezet om aan de wens van de provincie te voldoen. Gemeente, ga eens met je eigen bewoners aan tafel zitten en los je eigen problemen eens op.

        FRANS VAN DER EERDEN
        Bezorgde bewoner noord/zuid-as

JUBILEUMCONCERT IN SPORTHAL DE BRAKEN

Harmonieorkesten repeteren samen voor Sound of Boxtel

De twee plaatselijke harmonieën bestaan 110 jaar en vieren dat jubileum in november met het promconcert The Sound of Boxtel. Gisteravond hielden de muzikanten van beide orkesten hun eerste gezamenlijke repetitie.

Het was passen en meten om alle negentig stoelen voor het mega-orkest een plekje te geven in Muziekhuis Boxtel aan de Passage Riche. Op de wekelijkse repetitieavond van Boxtel's Harmonie schoven deze keer ook de muzikanten van de Gildenbondsharmonie aan. De twee harmonieën smelten samen voor een jubileumoptreden zoals dat ook al tijdens het eeuwfeest tien jaar geleden werd gehouden.

Zaterdagavond 17 november worden tal van bekende Boxtelse personen, plekken en evenementen muzikaal verbeeld in sportcomplex De Braken. In het programma is ook een rol weggelegd voor plaatselijke zangers en zangeressen die met het orkest optreden. Gisteravond waren Charlotte Pennings, Fenne van Wuijtswinkel en Harry Hendriks op de repetitie om met de muzikanten te oefenen.

Kaartjes voor The Sound of Boxtel kosten vijftien euro en zijn te koop bij telefoonwinkel Ring & Go (Rechterstraat), bloemsierkunst Marimba (Van Beekstraat) en Sjiek Kado (Breukelsestraat).

FOTO ONDER: De twee Boxtelse harmonieën repeteerden gisteravond samen in het Muziekhuis aan de Passage Riche. (Foto: Bert Pijpers).