Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

NIEUWE OPZET VOOR ALLERZIELEN IN LIEMPDE

'De behoefte om te herdenken leeft'

PÅL JANSEN

Allerzielen wordt vrijdag 2 november in Liempde voor iedereen georganiseerd die iemand wil herdenken. ,,We willen dit jaar ook de deuren open stellen voor mensen die géén kerkelijke uitvaart hebben gehad", vertelt Anja van Alphen, die de activiteit met Irene Pineda organiseert vanuit de Heilig Hartparochie.

,,De behoefte om te herdenken, leeft", stelt Anja. ,,Je ziet het naar aanleiding van de dramatische gebeurtenissen in Oss. Zelf kom ik vaak langs de N65 gedenkplekken tegen...", geeft ze als enkele voorbeelden.

Allerzielen is de katholieke gedenkdag van de mensen die het voorbije jaar stierven. Maar dat hoeft niet alleen beperkt te blijven voor gelovige mensen, vindt Anja. ,,Ik denk dan: de katholieke kerk is er voor iedereen."

RAKEN

Het verzoek werd neergelegd bij het bestuur van de Heilig Hartparochie voor een bredere invulling van Allerzielen. Normaal gesproken worden alleen de katholieken herdacht die overleden zijn. Dat zal nog steeds zo zijn, maar óók de mensen die daarvoor zijn overleden én die geen kerkelijke uitvaart hebben gehad, komen aan bod. Anja: ,,De katholieke kerk wordt vaak gezien als ouderwets instituut, maar er kunnen ook dingen plaatsvinden die meer van deze tijd zijn en mensen raken."

Bezoekers worden opgeroepen een onverpakte bloem mee te nemen naar de dienst in de Sint-Jans Onthoofdingkerk. De bedoeling is dat er een bloemenhulde gevormd kan worden. Er zal bovendien muziek klinken en naast pater Hans de Visser zal ook Anja een herdenkingstekst voordragen. ,,Ik hoop dat het mensen raakt en dat ze zichzelf ook herkennen in wat er plaats zal vinden. Rouw is natuurlijk voor ieder individu anders, maar er zijn ook veel raakvlakken tussen mensen die rouwen", legt de Liempdse uit.

NAMEN

De twee plaatselijke uitvaartondernemers Carla Saris en Willemijn Bakx worden bovendien bij de dienst van Allerzielen betrokken. Saris opent die dag naast de kerk De Huyskamer, een uitbreiding van Hét Groethuis, waar mensen in huiskamersetting kunnen herdenken. Bakx zal op haar beurt zorgen voor de herdenkingskaartjes. Daar komen de namen van alle overledenen op te staan die tijdens Allerzielen worden herdacht.

Nabestaanden die de naam van hun dierbare op een herdenkingskaartje willen, dienen naam en sterfdatum vóór vrijdag 25 oktober door te geven via e-mail: info@heilighartparochie.nl. Voor mensen die een kerkelijke uitvaart hebben gehad, hoeven nabestaanden niets te doen: die worden persoonlijk per brief geïnformeerd. Aanmelden is niet verplicht: ook staat het bezoekers op Allerzielen vrij om iemand in stilte te komen herdenken. De dienst in de Liempdse kerk start vrijdag 2 november om 19.00 uur. Meer informatie is verkrijgbaar via Anja van Alphen via telefoonnummer (0411) 63 27 70 of Irene Pineda, (0411) 63 18 89.

FOTO BOVEN: Het kerkhof in Liempde. Allerzielen wordt dit jaar georganiseerd voor alle Liempdenaren die een dierbare willen herdenken. (Foto: Gerard Schalkx).


Expositie met beeldhouwkunst in Liempdsen Herd

Liempdenaren Kees en Ellen van de Loo exposeren van zaterdag 6 tot en met zondag 28 oktober in D'n Liempdsen Herd. De kunstenaars van Beeldhouwkunst Passie laten tijdens de openingstijden van het bezoekerscentrum aan de Barrierweg zowel hun figuratieve als abstracte beelden zien.

Het stel verzorgt met Beeldhouwkunst Passie workshops en cursussen beeldhouwen, zowel voor beginners als gevorderden. Daarnaast organiseren zij eens per twee jaar een beeldhouw- annex cultuurreis naar Zuid-Frankrijk. De werken met onder meer marmer, serpentijn, blackstone, speksteen en albast. De openingstijden van het bezoekerscentrum zijn dinsdag, woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 11.00 tot 16.00 uur. Kees en/of Ellen zijn zelf op 7, 13, 14, 20, 21, 27 en 28 aanwezig om uitleg en toelichting te geven over hun beelden.