Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

Verrassende kunstwerken in Groot Duijfhuis

Schilderijen met een verhaal

,,We kozen nu dit thema omdat juist onbekende schilderijen vaak een mooie geschiedenis hebben", aldus Van de Sande. Een van de doeken met persoonlijke historie schonken broer en zus Jos (55) en Conny (52) van Weert aan het Groot Duijfhuis. Het werk is geschilderd door de in Enschede geboren schilder Hems Huckriede. Jos: ,,Onze ouders zijn vorig jaar kort na elkaar overleden en dit schilderij was van hen. Zij kregen het van Sjef van den Braak, de bekendste pachter van het Groot Duijfhuis." Conny vult aan: ,,Op het schilderij staat de kartuizerhoeve afgebeeld dus we vonden het mooi om het te doneren."

BESTEMMING

Beiden vinden het bijzonder het werk te zien op de plek waar het eerder hing. ,,Normaal gesproken hing het in de herenkamer van het Groot Duijfhuis. Het is mooi dat we het schilderij weer een bestemming hebben kunnen geven."

FOTO BOVEN: Het vorig jaar geopende informatiepunt in het monumentale Groot Duijfhuis bleek een geschikte plek voor de expositie van heemkundestichting Kèk Liemt.

INZET: Het schilderij van Jos en Conny van Weert met daarop de kartuizerhoeve. Daar hing het vroeger ook en het was dus even weer terug op de oude stek. (Foto's: Albert Stolwijk).


SAMENVOEGEN SCHUTTERIJEN EEN FEIT

Gilden Gemonde stemmen
unaniem in met fusie

Sint-Joris & Sint-Catharina & Sint-Antonius & Sint-Sebastiaan. Het is officieel de nieuwe naam voor het Gemondse gilde. Gisteravond vond een gezamenlijke algemene ledenvergadering plaats van beide gilden: alle leden stemden voor een fusie.

Sint-Anthonius & Sint-Sebastiaan telde nog dertien leden en die gaven begin dit jaar al aan dat het beter was samen te gaan met het andere Gemondse gilde. Ook de leden van Sint-Joris & Catharina stemden eind mei in met een fusie. In gildeaccommodatie Datmunda is de samenvoeging gisteravond tijdens een gezamenlijke vergadering bekrachtigd. Een hamerstuk, maar ook de start voor het samenbrengen van alle praktische zaken zoals het zilver en het rijke archief van beide broederschappen. De besturen zijn samengevoegd tot één gildeoverheid. ,,Het komende jaar lopen we nog met twee koningen", zegt de nieuwe hoofdman (voorzitter) Hans van der Schoot (voorheen van Sint-Joris & Catharina) aan. ,,Ook zullen we, vanwege de kosten, nog met twee vaandels lopen totdat de oude versleten."


Afbeelding