Boxtelaar Maarten Koelink is 25 jaar dirigent van het Oirschots Gemengd Koor. Die mijlpaal wordt aanstaande zondag gevierd met een jubileumconcert. (Foto: Merijn Koelink, 2016).
Boxtelaar Maarten Koelink is 25 jaar dirigent van het Oirschots Gemengd Koor. Die mijlpaal wordt aanstaande zondag gevierd met een jubileumconcert. (Foto: Merijn Koelink, 2016). Foto: Merijn Koelink

MAARTEN KOELINK VIERT ZILVEREN JUBILEUM ALS DIRIGENT OIRSCHOTS GEMENGD KOOR

Intense passie voor dirigeren zangkoren

JOLEEN VAN ROOIJ

Boxtelaar Maarten Koelink (63) jubileert als dirigent van het Oirschots Gemengd Koor. Liefst 25 jaar leidt hij met enorm veel plezier dit 45-koppig gezelschap. Het genoegen blijkt geheel wederzijds te zijn: ,,Direct na afloop van het jubileumconcert op 7 oktober in de Oirschotse Sint-Petrusbasiliek word ik door het koor 'ontvoerd ' naar het nabij gelegen Hof van Solms. Ik weet niet wat me daar te wachten staat", lacht Koelink.

Maarten Koelink is in Boxtel geen onbekende als gaat om muziek. Honderden middelbare scholieren hebben bij deze muziekdocent in de schoolbanken gezeten op de vroegere mavo Wilgenbroek en het huidige Baanderherencollege. ,,In 1979 werd ik gevraagd als muziekdocent op de Wilgenbroek. Ik gaf daar één dag in de week op maandag les terwijl ik zelf nog studeerde."

BAANDERHERENCOLLEGE

Koelink werkte twintig jaar op de Boxtelse mavo Én gaf les op drie andere scholen in de regio. ,,Dat was best pittig; vier verschillende scholen met ieder hun eigen manier van werken. In 1999 bood toenmalig algemeen directeur Jo Custers van het vmbo-college in Boxtel me een fulltime-baan aan. Op voorwaarde dat ik muziekles én informatica zou geven én mentor werd. Deze kans greep ik met beide handen aan", vertelt Koelink. Sinds 2013 is hij werkzaam als decaan op het Baanderherencollege.

Het dirigeren van een koor is een grote passie van deze muzikale Boxtelaar. Koelink was van 1980 tot 1983 dirigent van het Sint-Marcuskoor in Oisterwijk en in 1985 ontstond onder zijn leiding een heus familiekoor dat liefst tien jaar bestond. ,,Het Vughts Familiekoor is spontaan geboren na het 40-jarig huwelijksfeest van de peetouders van mijn vrouw. We hadden voor de mis een zanggroep geformeerd en besloten dat het leuk zou zijn hiermee door te gaan. In 1995 leek het ons wijs, gezien de hoge leeftijd van enkele leden, om het koor te ontbinden. Dit hebben we in de kerk van Vught gevierd met een spetterend slotconcert inclusief strijkers", blikt Koelink trots terug.

PERSOONLIJK

In 1993 werd Koelink bij het Oirschots Gemengd Koor getipt als mogelijk nieuwe dirigent. ,,Ik werd in juni van dat jaar gevraagd om een proefrepetitie te komen verzorgen. Er was meteen een klik. De voorzitter vertelde me destijds dat hij nog nooit iemand zo snel een contract liet tekenen en dat mijn persoonlijke benadering en unieke stijl in de smaak vielen", zegt Koelink. Het Oirschotse koor, dat ook negen Boxtelse zangers telt, repeteert iedere maandagavond in Het Hof van Solms. ,,De 25 jaar zijn echt voorbij gevlogen. Het is een heerlijk koor en een fantastische groep om mee samen te werken. Vroeger stond het koor voornamelijk bekend als een klassiek koor, maar inmiddels maken we ook uitstapjes naar iets lichtere muziekstijlen. 'Perhaps Love van John Denver en nummers uit 'The Phantom of the Opera' komen ook voor in ons repertoire."

JUBILEUMCONCERT

Koelink viert zijn zilveren jubileum Koor zondag 7 oktober met een concert in de Oirschotse Sint-Petrusbasiliek. Tijdens dat optreden komen diverse werken voorbij die hij zelf uitkoos en die eerder met het zanggezelschap vertolkte. Muzikale ondersteuning is er onder meer van de Boxtelse organist Thed van den Aker. Het programma start om 14.30 uur. Kaarten kosten vijftien euro en zijn verkrijgbaar via telefoonnummer 06-36 05 70 57, per e-mail: cvanloon@upcmail.nl of bij aanvang van het concert.

Boxtel

Werelddierendag

Het is vandaag Werelddierendag. Om zoveel mogelijk publiek erbij te kunnen betrekken, viert Kinderboerderij Boxtel (Apollopad) dit zondag 7 oktober. Tussen 14.00 tot 16.00 uur zijn kinderen welkom om gezonde traktaties te maken en deze aan de dieren uit te delen. In de huiskamer kunnen zij bovendien knutselen.