Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

'WE ARE FOOD': RONDLEIDING EN PICKNICK IN WILHELMINAPARK

Herenboeren kiezen vers en duurzaam

LINDA VAN DE WIEL

Rijen fruitbomen waar rijpe appels smeken om geplukt te worden. Akkers vol verse groenten als andijvie, veel soorten sla en rode bieten. Liefst 21 biggen die vrolijk knorrend rondscharrelen én een toom kippen die het onkruid tussen de bomen wegpikt. Waar dit alles te vinden is? Bij voedselcoöperatie Herenboeren Wilhelminapark in Boxtel.

Samen duurzaam voedsel produceren. Daar staat Herenboeren Wilhelminapark voor. Tijdens de themamaand van het provinciaal project We are Food vonden afgelopen week verschillende activiteiten plaats bij en rondom de coöperatie; waaronder een informatieavond voor aspirant-leden en andere belangstellenden. De uitsmijter vormde zondag een rondleiding over de akkers met als afsluiting een heerlijke picknick, uiteraard met verse producten: vóór geïnteresseerden en dóór Herenboeren.

We Are Food is de naam van het themajaar waarin Noord-Brabant aandacht besteedt aan beter en gezonder eten. De provincie is uitgeroepen tot Europese regio van de gastronomie en betrekt ook Herenboeren Wilhelminapark in haar programma.

EIGEN FRUIT PLUKKEN

Een van deze belangstellenden tijdens de rondleiding is Monique van Loon (45). Zij heeft al veel informatie over de coöperatie verzameld en is erg enthousiast. ,,Ja, ik weet bijna zeker dat wij Herenboer gaan worden. Ik woon met mijn gezin in Boxtel dus het is lekker dichtbij", vertelt ze. ,,En hoe bijzonder is het om je groenten rechtstreeks van het land en je fruit direct van de boom te krijgen. Verser kan bijna niet. Alle producten zijn waar mogelijk biologisch en onbespoten. En het scheelt een hoop transportkosten en is daarom beter voor het milieu."

Ook dochter Renée (15) is enthousiast. ,,Ik eet vegetarisch, maar zie wel dat de dieren het hier heel goed hebben. Dat vind ik veel beter dan vlees uit de supermarkt. Je weet dan niet waar het vandaan komt. En verder: hoe gaaf is het om je eigen fruit te mogen plukken als je dat wilt."

FOTO ONDER: In het kader van de provinciale campagne We Are Food hield de Boxtelse coöperatie Herenboeren Wilhelminapark zondag een rondleiding en picknick. (Foto: Albert Stolwijk).