Zoektocht naar zaken rondom boerenleven

Heemkundestichting Kèk Liemt is voornemens om een expositie op te zetten over allerlei zaken rond het boerenleven in de twintigste eeuw. Hiervoor is zij op zoek naar materialen en foto's uit die tijd.

In de tentoonstelling wil de stichting onder meer de ontwikkeling van de Boeren- en Boerinnenbond, de opkomst van de Jonge Boerenstand en de KPJ belichten. Kèk Liemt heeft zelf al veel materiaal voorradig zoals vlaggen, foto's en notulen. Maar veel zaken liggen vaak nog bij de mensen thuis. De stichting roept iedereen op om mooie materialen of foto's over dit onderwerp met haar te delen, zodat die een plaats kunnen krijgen in de expositie.

LEZING

De tentoonstelling gaat maandag 29 oktober van start met een lezing over het boerenleven door historicus Peter van de Wiel, wethouder van de gemeente Boxtel. Deze wordt gegeven in bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd. De expositie is op 17 en 18 november, ook in D'n Liempdsen Herd.

Wie materialen heeft en deze wil uitlenen, kan contact opnemen met Jan van den Langenberg via telefoonnummer: (0411) 63 21 77, Kees Quinten, 63 17 30 of Wim van Erp, 63 18 07.


Liempdenaar vertelt over dag- en nachtvlinders

Natuurliefhebber Hans Vlamings uit Liempde geeft woensdag 10 oktober een presentatie over de wondere wereld van vlinders. Deze lezing wordt georganiseerd door Natuurgroep Gestel in gemeenschapshuis De Huif in Sint-Michielsgestel.

Vlamings heeft vele jaren geduldig gewerkt aan de audiovisuele serie 'Wie van vlinders houdt... moet rupsen voor lief nemen'. Hij vertelt de bezoekers over de bouw van vlinders, de levenscyclus, afweermechanismen, de vlinderfamilies en over de bedreiging en bescherming van de diersoort. Ook geeft hij een weergave van de mooiste vlinders van de 2.000 soorten die in Nederland voorkomen. Slechts zestig soorten daarvan behoren tot de dagvlinders, de overige zijn nachtvlinders.

De lezing door Vlamings in De Huif begint om 20.00 uur. Aanmelden is niet nodig. Niet-leden betalen een bijdragen van twee euro. Meer informatie via Michel van de Langenberg, telefoonnummer 06-22 43 29 41 of e-mail: michel.langenberg@home.nl.