Kinderen vermaakten zich opperbest tijdens de zonovergoten Boxtel Oost Dag. Het wijkevenement lijkt een abonnement te hebben op goed weer. Dat vonden ook de bezoekers, zij trokken massaal naar het terrein tussen De Rots en Oosterhof. (Foto: Albert Stolwijk).
Kinderen vermaakten zich opperbest tijdens de zonovergoten Boxtel Oost Dag. Het wijkevenement lijkt een abonnement te hebben op goed weer. Dat vonden ook de bezoekers, zij trokken massaal naar het terrein tussen De Rots en Oosterhof. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

BOXTEL OOST DAG: WARE PUBLIEKSTREKKER OP BOXTELSE EVENEMENTENKALENDER

Vertrouwd in opzet, maar tóch verrassend

MARIËLLE WIJFFELAARS

Al acht jaar biedt de Boxtel Oost Dag nagenoeg een zelfde programma: muziek, kinderactiviteiten en veel kraampjes. Dat deze formule succesvol is, bleek zondag. Zodra de festiviteiten om elf uur van start gingen, was het een drukte van belang. Het evenement trok wederom duizenden bezoekers naar het gebied tussen gemeenschapshuis De Rots en winkelcentrum Oosterhof. Het zijn bezoekersaantallen waar veel evenementen alleen maar van kunnen dromen...

Op het hondenpleintje zaten de viervoeters heerlijk te genieten in het herfstzonnetje. ,,Het is heel gezellig", vond Helene van de Ven. De Boxtelse is eigenaresse van Harrie's Hondenhoekje en verkoopt allerlei spulletjes voor de hond. ,,Van riempjes tot kleding en speeltjes: we hebben echt van alles. We werken samen met dierenspeciaalzaak Dobey", vertelde ze enthousiast.

Maar niet alleen honden waren te vinden tijdens het evenement. Bij gemeenschapshuis De Rots was de Kinderboerderij vertegenwoordigd mét de bekende knuffelbak met knaagdieren. De konijnen en cavia's lieten zich gewillig knuffelen. ,,Maar we wisselen de diertjes wel een paar keer, anders wordt het te veel", legden vrijwilligers uit. Benthe (8) en haar zusje Imre (6) waren niet weg te krijgen bij de knaagdieren. ,,Ik wil zo graag een cavia hebben", zei Imre. Benthe: ,,Ik wil liever een konijntje, die hupsen zo grappig." Maar met een vader met allergie zit dat er niet in. ,,Gelukkig mogen we vaak naar de Kinderboerderij."

SCHRIKEFFECT

De Boxtel Oost Dag bood volop vertier voor de vele aanwezige kinderen. Terwijl hun ouders op een van de terrassen genoten van een kop koffie of koel biertje, vermaakten de jongste bezoekers zich met de spelletjes van Buurtsport Boxtel. Darten, ringen werpen, voetballen en eendjes vangen: er was voor elke leeftijdsgroep iets leuks te doen. Ook bij de kraam van De Knokkers, de organisatoren van het Boxtels jeugdcarnaval. Daar konden de kleintjes eendjes vangen en wonnen ze zelfs een leuke prijs. ,,We verkopen ook lotjes waar iets mee te winnen valt", vertelde Bernadette Hoogakker. ,,Het geld is bestemd voor een nieuw podium. We zijn ook nog op zoek naar nieuwe leden voor de Jeugdhofkapel. Zou toch mooi zijn als zij op een nieuw podium kunnen spelen?"

Veel waardering was er voor Veilig Verkeer Nederland. Erik Post gaf een demonstratie over de remweg van een auto en de reactiesnelheid van een bestuurder. ,,In principe sta je na drie meter stil bij een snelheid van dertig kilometer per uur", legde hij uit. ,,Maar als iemand onverwacht oversteekt, zorgt het schrikeffect ervoor dat er nog negen meter bij komt. Als je vijftig kilometer per uur rijdt, wordt dat zelfs verdubbeld." Toen Post het vervolgens demonstreerde en vol drie pionnen schepte, waren de omstanders toch wel even heel stil. ,,Stel je voor dat er ineens een kind oversteekt en je hebt zo'n lange remweg. Dit is echt heel confronterend."

Een stukje verderop was de politie present met een busje en twee politiemotoren. ,,Moeten de boeven dan achterop zitten?" vroeg de vijfjarige Thijn zich af. De agenten konden hem geruststellen: ,,Nee hoor, die moeten in een speciale auto."

De terrasjes in de wijk Boxtel-Oost zaten vooral in de middag helemaal vol. Een drankje in de zon terwijl een aantal muziekgroepen zorgde voor een gezellige sfeer: dát is de Boxtel Oost Dag op haar best.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding