Het planten van onder meer krentenboompjes moet zorgen voor meer leefruimte voor de met uitsterven bedreigde bijen. (Foto: Landschapsfonds Het Groene Woud).
Het planten van onder meer krentenboompjes moet zorgen voor meer leefruimte voor de met uitsterven bedreigde bijen. (Foto: Landschapsfonds Het Groene Woud). Foto: Het Groene Woud

PLANTACTIES LANDSCHAPSFONDS HET GROENE WOUD EN FOOD4BEES

Bijen krijgen eigen pleisterplaatsen

Bijen, vlinders en andere bestuivende insecten kunnen zich op twintig locaties in nationaal landschap Het Groene Woud tegoed doen aan nieuwe beplanting, vol stuifmeel en nectar. Deze zogenoemde pleisterplaatsen zijn het resultaat van het project 'Bloemen voor bijen' dat in augustus werd afgerond. Het project is een initiatief van Landschapsfonds Het Groene Woud dat de aanplant tevens financierde. Stichting Food4Bees, een burgerinitiatief uit Liempde en Oirschot, voerde het project uit.

Tussen februari en april zijn talrijke bloemen, planten en bomen geplant in de regio, van hoogstamfruitbomen tot krentenboompjes en van wilgen tot bosanemonen. Deze aanplant staat vooral in particuliere tuinen of percelen in het buitengebied zoals bij de fietsbrug over de Dommel tussen Liempde en Olland.

Alle percelen moesten wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo was de ligging belangrijk en moesten eigenaren bereid zijn de beplanting te onderhouden. Ook op een openbare locatie is een pleisterplaats gecreƫerd: in de belevingstuin bij verpleeghuis Liduina in Boxtel. Voorzitter Eric Sessink van Food4Bees: ,,De deelnemers aan dit project kregen elk een voucher van maximaal 500 euro om de beplanting te bekostigen, ter beschikking gesteld door het landschapsfonds. In totaal deden ruim twintig particulieren mee."

Bijensterfte is wereldwijd een probleem, onder meer door schaalvergroting en gebruik van bestrijdingsmiddelen. Sessink: ,,Dat zie je ook dicht bij huis. Hier in Het Groene Woud hebben bestuivende insecten het eveneens moeilijk. Hoe groen het landschap ook is, in de afgelopen decennia zijn veel van de bloemrijke plekjes verdwenen die bijen nodig hebben om te nestelen. Gelukkig is het besef gegroeid dat we daar wat aan moeten doen."

Het project 'Bloemen voor bijen' staat niet op zichzelf maar is onderdeel van een veel groter plan om de bijensterfte tegen te gaan. ,,Op provinciaal niveau wordt bijvoorbeeld veel gedaan aan ecologisch bermbeheer. Daarmee kunnen we pleisterplaatsen met elkaar verbinden waardoor een groot ecosysteem ontstaat."

Wie grond ter beschikking heeft en deze meerdere jaren wil inrichten als pleisterplaats voor bijen kan terecht op www.kennisnetwerkbijen.nl.