Afbeelding
Foto: Maarten Melis

HAFA'S EN GEMEENTE BLIJVEN MET ELKAAR IN GESPREK


Discussie over regie lokaal muziekloket

PÅL JANSEN

Over de uitgangspunten zijn de harmonieën en fanfares (hafa's) het eens: kinderen moeten toegang hebben tot muziekonderwijs, er is een Boxtel-breed leerlingenorkest nodig en een goede financiële ondersteuning vanuit de gemeente. Over de uitvoering van de regierol wordt nog gediscussieerd, zeggen de hafa's en de gemeente na een onderling gesprek afgelopen vrijdag. Over de uitkomst van die discussie zijn ze positief gestemd. Vóór 1 januari willen de partijen er samen uit zijn.

De gemeente vroeg eind 2017 aan de hafa's om een opleidingsplan in elkaar te zetten, die sinds het faillissement van MiK in 2015 het muziekonderwijs van haar eigen leerlingen op zich nam. Doel was om de opleiding verder uit te bouwen om tot één opleiding te komen en daarvoor met een plan van aanpak te komen.

De hafa's gingen met het plan aan de slag, bouwden een netwerk met partners op en dat resulteerde in Muziekloket Boxtel dat de clubs drie weken terug gezamenlijk lanceerden. Aan dat loket kunnen alle partners in het muziekonderwijs deelnemen, volgens de hafa's. De muziekkorpsen stellen dat alle onderdelen die de gemeente terug wil zien, opgenomen zijn in hun opleidingsplan met muziekloket.

TWEE LOKETTEN

Wethouder Marusjka Lestrade (D66) gaf in de gemeenteraadsvergadering van 18 september aan het Muziekloket Boxtel niet te ondersteunen. De gemeente vindt dat de loketfunctie ondergebracht moet worden bij de stichting Brede Scholen Boxtel (BSB) en heeft daarom inmiddels een eigen loket aangekondigd kinderen die muziekles willen krijgen, zich kunnen melden.

,,Iedereen is het er over eens dat er zo'n loket moet komen. Maar ik vind dat dit gerund moet worden door iemand van Cultuurbox, een onderdeel van BSB", zegt Lestrade. De wethouder stelt dat partijen die belang hebben bij zoveel mogelijk leerlingen niet de regie mogen voeren over de toekenning van de lessen.

De gemeente en de hafa's zeggen op positieve wijze door te gaan met het voeren van gezamenlijke gesprekken om het verschil van mening op te lossen. Voor de jaarwisseling hopen ze er uit te zijn.


ALLE 36 OUDEREN SLAGEN VOOR BROEMCURSUS KBO

Senioren kunnen veilig de weg op

Een groep van 36 senioren nam vrijdag deel aan de cursus rijvaardigheid die de werkgroep Nul verkeersdoden van KBO kring Boxtel organiseerde. Tijdens deze ochtend reden de ouderen vanaf gemeenschapshuis De Walnoot een stukje in hun eigen auto. Een erkende instructeur gaf tips over onder meer vernieuwde verkeersregels en situaties. Alle deelnemers mochten na afloop met het zogenaamde Broemcertificaat weer de weg op.

Voorzitter Betsie van der Sloot van KBO kring Boxtel gaf het startsein voor de cursus. De bijeenkomst werd gehouden tijdens de nationale week van de eenzaamheid. Van der Sloot gaf in haar woordje aan dat het belangrijk is om mobiel te blijven omdat het eenzaamheid tegen gaat. ,,Het geeft ouderen de vrijheid, want een auto maakt het mogelijk om snel ergens naartoe te gaan. Het doen van een boodschap of een bezoek aan familie zorgt ervoor dat je niet alleen blijft."

De 36 aanwezigen gingen dan ook voortvarend aan de slag om hun verkeerskennis weer up-to-date te krijgen. Verkeerswethouder Herman van Wanrooij van de gemeente Boxtel was dan ook verguld dat alle deelnemers voor de test slaagden.

FOTO ONDER: De deelnemers aan de zogenoemde Broemcursus (rijvaardigheid) die KBO kring Boxtel afgelopen vrijdag hield in gemeenschapshuis De Walnoot. (Foto: Albert Stolwijk).

Afbeelding