Afbeelding
Foto: Peter de Koning

KWF START MET GEHEEL NIEUW TEAM IN GEMEENTE BOXTEL

'Ik wil iets voor een ander betekenen'

LINDA VAN DE WIEL

Via Facebook zagen ze een oproep van KWF Kankerbestrijding dat wijkhoofden zocht: Joost Verbeek (39), Remco Warmerdam (34) en Olga Zwaneveld (52). Het drietal besloot te reageren. De 23-jarige Maud van de Boomen was al actief bij de stichting. Wijkhoofden werden de vier niet. Wel vormen ze sinds een aantal weken het nieuwe team van KWF Boxtel.

,,Kanker raakt iedereen", vertelt Remco. ,,Ik ken niemand die er in zijn of haar omgeving niet mee in aanraking is gekomen." Maud beaamt dit: ,,Het voelt goed een bijdrage te kunnen leveren aan de bestrijding van deze ziekte. Door in het team te zitten, kan ik concreet wat doen." Joost wil vooral zijn kinderen meegeven hoe belangrijk het is om wat voor een ander te betekenen. ,,En dat doe ik door zelf een goed voorbeeld te zijn." Olga vindt sociale betrokkenheid belangrijk.

,,Onlangs is een aantal mensen dat zich actief inzette voor KWF Boxtel gestopt. Onze dank richting deze mensen is groot. Om dit gat te dichten, zijn wij door het hoofdkantoor benaderd om samen het team Boxtel te vormen", aldus Maud. De eerste uitdaging was de collecte, traditioneel in de eerste week van september. Olga: ,,We hadden onvoldoende collectanten om in heel Boxtel langs de deuren te gaan en dat is jammer. Gelukkig hadden we een toch goede opbrengst."

DRAAGVLAK

Maar collecteren is niet de enige ambitie van het jonge team: ,,We hebben verschillende plannen voor 2019. Zo gaan we actief op zoek naar wijkhoofden - die zorg dragen voor het informeren van collectanten en de bussen halen en brengen - én collectanten zelf", stelt Joost. Remco vult aan: ,,We gaan ook Boxtelse winkeliers betrekken en hen vragen te helpen draagvlak te creëren. We beginnen met het plaatsen van kleine collectebussen waarin klanten kleingeld kunnen deponeren."

Het geld dat via verschillende kanalen wordt ingezameld voor KWF Kankerbestrijding wordt besteed aan onder meer onderzoek en medicatie. ,,Maar ook aan sociaal-emotionele begeleiding voor mensen die kanker overwinnen", legt Olga uit. ,,Veel overlevenden kampen met schuldgevoelens. Zwemmer Maarten van der Weijden heeft voor aandacht gezorgd voor deze problematiek. Hij kampt met deze emotie. Hij is er nog en veel anderen met dezelfde vorm van kanker zijn overleden." Maud: ,,Gelukkig is de kans op overleving flink vergroot. Waar in 1955 slechts 25 procent kanker wist te overwinnen, is dat nu 64 procent. Dankzij financiële middelen worden er steeds meer stappen richting genezing gezet."

AANMELDEN

Mensen die meer informatie wensen of zich willen aanmelden als wijkhoofd of collectant kunnen op werkdagen na 19.00 uur bellen naar Joost Verbeek op telefoonnummer 06-42 71 36 61. E-mailen kan ook: kwfboxtel@gmail.com.

FOTO BOVEN: Van links naar rechts Joost Verbeek, Remco Warmerdam, Maud van de Boomen en Olga Zwaneveld. (Foto: Peter de Koning).