BIJEENKOMST OVER TOEVOEGING DORP

'Komt Esch bij Boxtel of komt Boxtel bij Esch?'

CARRY DIRKX

Boxtel hield vorige week een informatieavond voor inwoners over de toekomstige toevoeging van het dorp Esch bij de gemeente. De avond werd niet bijzonder drukbezocht en in het publiek waren de Esschenaren en politieke kopstukken uit de gemeenten Haaren en Boxtel in de meerderheid. Maar de lage opkomst van Boxtelaren is juist een goed teken, zei burgemeester Mark Buijs. ,,Als de opkomst in de raadzaal laag is, zijn mensen het eens met het beleid."

De burgemeester opende de avond door te zeggen 'dat hij vereerd was dat Esch voor Boxtel heeft gekozen'. Ook vertelde hij dat de avond een 'moetje' was: een verplicht onderdeel in het proces van toevoeging van het dorp Esch bij de gemeente. De opsplitsing van de gemeente Haaren, waar het dorp Esch nu nog toe behoort, is in volle gang en daarbij horen allerlei wettelijke hordes. Een informatieavond organiseren voor de inwoners van de ontvangende gemeente - in dit geval Boxtel - is een van die 'verplichte onderdelen'. ,,Maar ik vind het leuk om Esch welkom te heten", haastte Buijs zich te zeggen. ,,Het is een prachtig dorp en een grote verrijking voor Boxtel." Hij roemde de grote mate van onderlinge verbondenheid in het dorp. Als voorbeeld gaf hij het onlangs gehouden jeu-de-boulestoernooi 't Essche Boeltje, waar zoveel dorpelingen bij betrokken zijn.

Buijs praatte de aanwezigen bij over de voortgang van de opsplitsing van de gemeente Haaren. Streefdatum van de opsplitsing is 1 januari 2021 - tevens de datum waarbij Esch officieel onderdeel wordt van de gemeente Boxtel. Dat is snel: eerder was er ook sprake van 1 januari 2022. ,,Nu de kogel door de kerk is, is het goed dóór te gaan", zei Buijs. In december beslissen de betreffende gemeenten over een herindelingsontwerp, waar nu aan gewerkt wordt. ,,Belangrijk is dat zaken goed geregeld worden voor inwoners en medewerkers van de gemeente Haaren. Dat we de continuïteit kunnen waarborgen voor inwoners: dat de gemeente Boxtel ongeveer hetzelfde gaat doen voor de Esschenaren dan de gemeente Haaren." Dat ziet er goed uit, volgens Buijs. ,,Er is niet zoveel verschil in de manier waarop beide gemeenten de dingen doen", zei hij.

MEEWERKEN

Het was tijd voor nadere kennismaking met de zaal. Vanuit Esch waren enkele leden van Platform Esch Perspectief (PEP) aanwezig. ,,Wij willen de leefbaarheid van Esch verhogen", zei Adri Verbruggen van PEP. ,,Dat er geluisterd wordt naar inwoners en er iets gedaan wordt met de wensen." Toen Verbruggen het woord 'meewerken' gebruikte, reageerde Buijs gevat. ,,Dat is ook onze term", zei hij.

Ans Beijens, raadslid van de gemeente Haaren, wierp de ludieke vraag op: ,,Komt Boxtel bij Esch, of komt Esch bij Boxtel?" Ze noemde Esch 'een zelfbewust dorp'. Buijs sloot de avond af door te zeggen dat hij op zoek ging naar zijn jeu-de-boulesballen. Na afloop waren de meeste aanwezigen het erover eens: Esch bij Boxtel, dat wordt een soepel proces. Of, zoals een Boxtelaar de lage opkomst van zijn plaatsgenoten verklaarde: ,,Ik denk dat de gemiddelde inwoner denkt dat Esch al lang bij Boxtel hoorde."


Gemeente lanceert hernieuwd servicepunt voor openbare ruimte

De gemeente Boxtel heeft maandag het servicepunt openbare ruimte nieuw leven ingeblazen. Hiermee komt zij tegemoet aan de wens om zaken over het onderhoud van de openbare ruimte goed af te handelen.

Meldingen over losliggende stoeptegels, containers die niet geleegd zijn of (groen)onderhoud kunnen inwoners van Boxtel via een speciaal telefoonnummer doorgeven. Deze worden geregistreerd en komen direct bij de juiste personen terecht.

Daarnaast werkt de gemeente aan een app die meldingen doorgeven nóg eenvoudiger moet maken. Volgens wethouder Herman van Wanrooij is daar behoefte aan: ,,Wij horen het terug in persoonlijke gesprekken met inwoners, maar ook via social media is de vraag om een app al meerdere malen gesteld." De digitale dienst moet in de eerste helft van 2019 beschikbaar zijn.

Het servicepunt is op maandag tot en met donderdag bereikbaar van 08.30 tot 17.00 uur en op vrijdag van 08.30 tot 16.00 uur via telefoonnummer (0411) 65 59 44. Buiten openingstijden kan men terecht via het algemene nummer (0411) 65 59 11.