Afbeelding
Foto: Peter de Koning

• NIEUWE MARKT KRIJGT LANGZAAM VORM • WERK LIGT OP SCHEMA

En Jas zag dat het goed was...

RENS VAN DEN ELSEN

De herinrichting van de Markt vordert gestaag. Reus Jas de Keistamper inspecteerde gisterochtend of alle werkzaamheden wel naar wens verlopen. Hij zag dat zijn collega-stratenmakers hard aan het werk waren en knikte tevreden. Ook wethouder Herman van Wanrooij was aanwezig en concludeerde dat 'het er goed uit komt te zien'. Omgevingsmanager Johan van Vlerken van aannemersbedrijf Rasenberg Infra ziet nog wel wat uitdagingen in de komende maanden, maar ook hij is tevreden.

,,We moeten werken in verschillende fases, nu de voorkant van de Markt en de Rozemarijnstraat en daarna de achterste helft. Daarbij moesten én moeten we rekening houden met evenementen als Biereloth (drie weken geleden) en de intocht van Sinterklaas in november. Dat vergt wel wat extra denkwerk in de planning. We willen de overlast voor iedereen natuurlijk zoveel mogelijk beperken. Er is dan ook regelmatig overleg met alle betrokkenen", vertelde Van Vlerken.

De uitvoerder heeft zestien weken gekregen om de Markt een nieuw aanzien te geven. ,,Dat is krap en laat weinig ruimte voor vertragingen, zoals de archeologische vondsten eerder deze maand. Toch hebben we daar vooraf al rekening mee gehouden, waardoor we nu goed op schema liggen. Over enkele weken verwachten we al een begin te kunnen maken aan de tweede fase", aldus de omgevingsmanager. Dat het zonnetje maar blijft schijnen stemt hem positief. ,,Het is altijd even afwachten wat het weer gaat doen als je aan het einde van de zomer met dergelijke werkzaamheden begint, maar vooralsnog pakt het goed uit."

PORTUGEZEN

De keien die voor de Markt worden gebruikt, komen voor een gedeelte uit Liempde. Het leggen van deze natuurstenen is een precies werkje, daarom heeft Rasenberg Infra de hulp ingeroepen van enkele Portugese 'keistampers'. Van Vlerken: ,,Door de grilligheid van de keien is het leggen ervan een arbeidsintensief werk. In Zuid-Europa hebben stratenmakers veel ervaring met deze kasseien, vandaar dat we hen ingehuurd hebben om dit werk goed aan te pakken."

Het gebruik van de Liempdse keien riep bij veel burgers vragen op, die onder meer via social media werden geuit. De stenen zouden glad kunnen worden bij regen. Van Vlerken geeft echter aan dat die bezorgdheid onterecht is: ,,Alle keien zijn op zo'n manier gezaagd zodat ze hun stroefheid behouden. Dat hebben we vooraf ook uitvoerig getest."

BOUWAPP

Om iedereen op de hoogte te houden van de werkzaamheden is er de BouwApp. Daarin geeft Van Vlerken regelmatig een update over de vorderingen. ,,We kunnen in die app snel zaken uitleggen en aangeven waarom we iets op een bepaalde manier aanpakken. Niet iedereen maakt er natuurlijk gebruik van, dus we krijgen ook wel eens vragen of opmerkingen van mensen die bij de hekken staan. Dat gaat dan vooral over bereikbaarheid en zicht. We leggen echter graag uit waar we mee bezig zijn. Je merkt dat mensen vaak even moeten wennen aan de situatie en daar ook wel begrip voor hebben. Het blijft immers publieke ruimte waar we in werken. Maar dat stukje communicatie en contact met de mensen vinden we belangrijk", legt Van Vlerken uit.

Terwijl reus Jas weer tevreden achter zijn donkere wolk verdween, gingen de keistampers op de Markt weer snel aan de slag. Eind van het jaar moet het plein immers helemaal klaar zijn en die deadline willen zij maar al te graag halen.

FOTO BOVEN: Reus Jas de Keistamper inspecteerde woensdagochtend de werkzaamheden op de Markt en knikte tevreden. Door een virus op de stembanden hulde de stratenmakersgigant zich deze keer in stilzwijgen, maar dat zal tijdens de opening ongetwijfeld anders zijn. Johan van Vlerken van Rasenberg Infra (rechts in het midden) ontving uit handen van wethouder Herman van Wanrooij een mini-keistamper als aandenken. Voor de stratenmakers waren er worstenbroodjes.

FOTO ONDER: De nieuwe Markt begint vorm te krijgen. Van Vlerken: ,,Er is ondergronds veel onzichtbaar werk verricht, maar nu gaan mensen veranderingen zien." (Foto's: Peter de Koning).

Afbeelding