Wie meewerkt zit goed. Zitbankjes op diverse plekken in Boxtel dragen het motto uit waarmee het gemeentebestuur burgers en organisaties oproept een bijdrage te leveren aan een betere leefgemeenschap. (Foto: Peter de Koning).
Wie meewerkt zit goed. Zitbankjes op diverse plekken in Boxtel dragen het motto uit waarmee het gemeentebestuur burgers en organisaties oproept een bijdrage te leveren aan een betere leefgemeenschap. (Foto: Peter de Koning). Foto:

• BURGERPARTICIPATIE IS NOG NIET ZO MAKKELIJK, BLIJKT IN DE PRAKTIJK • BURGEMEESTER REAGEERT OP CRITICI

Meewerkend Boxtel vraagt om duidelijker verwachtingspatroon

HENK VAN WEERT

Steeds vaker lijkt het erop dat Boxtel 'in brand' staat. Belangengroepen, maar ook individuele burgers die met het gemeentebestuur nadenken en meepraten, voelen zich niet of onvoldoende gehoord en lopen boos weg van de overlegtafel. Anderzijds heeft ook het gemeentebestuur zelf de voorbije jaren enkele malen de samenwerking opgezegd met instanties. Brabants Centrum probeert te achterhalen waar het misgaat...

Een recent voorbeeld. Als voorzitter van de Ondernemingsvereniging Centrum Boxtel (OCB) was Filipe van den Borne de afgelopen vijf jaren onder andere nauw betrokken bij de herinrichting van de Markt die nu wordt uitgevoerd. Deze zomer haakte hij af als gesprekspartner. De winkelier zegt zijn motivatie te hebben verloren en vindt dat de tijd en energie die hij in het overleg met de gemeente stak, niet leiden tot oplossingen voor centrumondernemers en winkelend publiek.

'ZEER STROEF'

Een ander voorval, ook aangaande ondernemers, maar dan op bedrijventerrein Ladonk. Voorzitter Patrick van Loosbroek van werkgeversvereniging SPIN botst met het college van B en W over onder meer de invulling van het nieuwe bedrijventerrein Vorst B, waar de gemeente een biomassaplein heeft gepland. Hij vindt dat burgerparticipatie 'zeer stroef' verloopt omdat beleidsmakers in zijn ogen niet toezien op het proces en nauwelijks zelf deelnemen. Bovendien meent hij dat overleg in het algemeen verwachtingen schept die uiteindelijk niet waargemaakt worden.

Voorts merkt Van Loosbroek dat wethouders lang niet altijd open staan voor andere geluiden en soms lichtgeraakt reageren als een tegengeluid klinkt. Hij wijst naar de betonnen zitbankjes die de gemeente her en der in Boxtel heeft neergezet met het opschrift 'Wie meewerkt zit goed'. Zo'n leus is volgens hem voor meerdere uitleg vatbaar. ,,Voor mij betekent het dat je mee mag praten en mee mag doen. Maar als je visie een beetje anders is, kom je er niet mee uit."

BETER UITLEGGEN

Als inwoner van Lennisheuvel en bestuurslid van wijkorgaan Rond Kerk en Orion boog Stefan van den Nieuwenhof (in het dagelijks leven overigens óók ondernemer) zich met de gemeente over de verkeersplannen voor de Keulsebaan en Move '31. In zijn ogen waren de kaders voor die plannen al vastomlijnd en was er geen mogelijkheid om daar nog buiten te gaan. Net als Van Loosbroek zegt Van den Nieuwenhof dat de verwachtingen rondom burgerparticipatie vooraf beter uitgelegd moeten worden.

Het zijn drie voorbeelden, maar zo zijn er nog genoeg meer. Zoals boerenorganisatie ZLTO en de Natuurwerkgroep Boxtel die ontevreden zijn over hoe wordt omgegaan met hun inbreng voor het verkeersplan Move '31. En diverse aanbieders van muziekopleidingen die botsen met de wethouder over de vorming van een eenduidig leerlingenloket. Algehele opvatting is dat burgers en organisaties mee mogen denken en mee mogen praten, maar uiteindelijk niets of te weinig terugzien van hun ideeën en voorstellen bij de uiteindelijke besluitvorming. In de wandelgangen hoort de redactie die geluiden vaker van mensen en organisaties, maar lang niet altijd willen die met naam en toenaam in de krant.

Maar ook zelf verbrak de gemeente de voorbije jaren samenwerkingsverbanden. Met Kunst Stichting Boxtel over het beheer en onderhoud van kunstwerken in de openbare ruimte en met de al eerder genoemde werkgeversvereniging SPIN. Aanleiding daarvoor zijn veranderende inzichten hoe zaken aangepakt moeten worden.

'VAAK EENZIJDIG'

Ondanks de ferme kritiek die op tal van manieren voor de bühne werd gebracht, vormt het college van B en W - dat moet gezegd - een hecht front dat in staat bleek diverse besluiten door de gemeenteraad te loodsen waarover soms al decennialang werd gediscussieerd. Bovendien stelt het zich makkelijk open voor gesprekken. Dat ervaart de redactie van deze krant zelf, maar hoort ze ook van veel andere mensen.

Het gemeentebestuur is deze week gevraagd of zij zich herkent in en hoe zij omgaat met het beeld van 'verziekte' verhoudingen. Burgemeester Mark Buijs zegt dat het slechts om enkele critici gaat en wijt het vooral aan de podia die hen worden geboden in de media. ,,Op zich natuurlijk prima, mits er maar voldoende hoor en wederhoor wordt gepleegd. Dat mis ik nogal eens en daardoor ontstaat niet zelden een eenzijdig beeld." Op de vraag waarom de gemeente in dergelijke gevallen journalisten niet aanspreekt, geeft hij aan dat dit wel gebeurt. ,,Maar vervolgens komt zo'n reactie toch weer vertekend in de publiciteit. Dus heeft het eigenlijk geen zin..."

Het is van alle tijden. Op verjaardagsfeestjes en andere bijeenkomsten wordt makkelijk met de beschuldigende vinger naar 'de gemeente' gewezen als mensen het oneens zijn met bepaalde zaken. En fouten worden graag lacherig uitvergroot. Sinds de opkomst van de sociale media zijn minachtende en denigrerende opmerkingen over het openbaar bestuur via besloten discussieforums op Facebook ook aan de orde van dag. Op de vraag hoe daarmee om te gaan, reageert een communicatiemedewerkster van de gemeente dat dit vrijwel onmogelijk is. Dat kan alleen als privépersoon en niet vanaf het gemeentelijk account. Daarom blijft dit achterwege, aldus de zegsvrouw.

Het college kiest er volgens Buijs voor om steeds opnieuw in gesprek te blijven gaan met mensen die het oneens zijn met de keuzes van het gemeentebestuur. ,,Maar het is onmogelijk om het iedereen naar de zin te maken. En besluiten nemen zonder dat conflicten ontstaan, is in mijn ogen eveneens een utopie."

Buijs wijst naar de oplossing voor de dubbele overweg in de Tongersestraat die dankzij het landelijke Programma Hoogfrequent Spoorvervoer nu in voorbereiding is. ,,Eindelijk zijn knopen doorgehakt. Al besef ik dat er soms zaken misgaan of beter kunnen; zowel binnen als buiten het gemeentehuis. Daar moeten we ook op blijven focussen. We moeten kritisch op onszelf blijven."

GEEN LOZE KREET

Het beeld dat Boxtel 'in brand' staat is volgens Buijs moeilijk te veranderen: ,,Het is jammer dat veel mensen niet zien wat er wél goed gaat. Kijk eens naar de tweehonderd initiatieven die wijkbewoners aandroegen om hun eigen leefomgeving te verbeteren." De burgemeester benadrukt dat de slogan Meewerkend Boxtel waarmee de gemeente zich profileert geen loze kreet is. ,,Samen met de inwoners bouwen onze bestuurders én medewerkers dagelijks en uit alle macht aan een beter Boxtel. En dan is heel veel mogelijk. Maar niet alles natuurlijk, daar moeten mensen ook begrip voor kunnen opbrengen."

WAAR GAAT HET MIS?

Het is lastig om de vinger op de zere plek te leggen waar het misgaat. Aan de ene kant hebben belangengroepen wellicht te hoge verwachtingen als zij enthousiast meepraten over gemeentelijke plannen. Anderzijds lijkt het college te weinig rekening te houden met het feit dat juist zij, omdat zij de macht heeft, het proces van burgerparticipatie en de verwachtingen daarover goed moet managen. Het is jammer dat samenwerken vaak spaakloopt, terwijl de insteek van beide kanten positief is. Dat moet beter kunnen.

De kritiek die burgemeester Buijs in dezen uit op de media vindt directeur Henk van der Zee van Brabants Centrum te algemeen en te gemakkelijk. ,,Wij berichten onafhankelijk over alles. In meerderheid zelfs over alle positieve zaken die in ons dorp worden bereikt. Het college is daarin ruim vertegenwoordigd. Natuurlijk schrijven we ook over wat er niet goed gaat, maar hoor en wederhoor is voor onze journalisten vanzelfsprekend."