Afbeelding
Foto:

1,1 miljoen euro extra voor meer ambtenaren

Voor het gezamenlijk ambtenarenapparaat dat Boxtel met de gemeente Sint-Michielsgestel heeft opgetuigd (MijnGemeenteDichtbij, MGD) trekken B en W de komende vier jaren telkens ongeveer 1,1 miljoen extra uit. Daarmee wordt onder meer het stopzetten van de bezuiniging op ambtelijk personeel gefinancierd.

De personeelsbezuiniging bedraagt op basis van het in 2015 vastgestelde bedrijfsplan voor MGD structureel 2,6 miljoen, verduidelijkt wethouder Herman van Wanrooij (financiën). Eerder dit jaar is dat bedrag met 0,6 miljoen verlaagd via de kadernota's die de gemeenteraden van Boxtel en Sint-Michielsgestel vaststelden. ,,In structurele zin resteert er nog een taakstelling van een half miljoen euro. Dat impliceert dat tot op heden een bezuiniging is gerealiseerd van 1,5 miljoen", aldus Van Wanrooij.

Ook de verbetering van de ict-kwaliteit en het oplossen van knelpunten in de personele bezetting worden betaald van het geld dat wordt beschikbaar komt. Zo'n knelpunt is volgens B en W bijvoorbeeld merkbaar bij de afdeling die bouwplannen moet beoordelen. Doordat de crisis achter de rug is, krijgt de gemeente zowel van bedrijven als particulieren veel meer stukken ter beoordeling voorgelegd. Om hiervoor meer capaciteit te creëren wordt 181.000 euro uitgetrokken.

Boxtel 'verkent' verhuizing MuBo naar bibliotheek

Nadat het eerder niet lukte om de bibliotheek elders in het centrum onder te brengen, werd besloten de leeszaal te handhaven in het monumentale pand aan de Burgakker. De bovenverdieping van dat gemeentelijk eigendom staat leeg en daarvoor zoekt het gemeentebestuur een nieuwe bestemming. B en W voeren verkennende gesprekken met museum MuBo, dat nu een onderkomen huurt in een vleugel van Sint-Ursula.

In Sint-Ursula heeft MuBo sinds de opening in het voorjaar van 2014 drie verdiepingsvloeren tot zijn beschikking: twee voor een permanente expositie en een (op de begane grond) voor wisselexposities. Een woordvoerder van het museum bevestigt dat er op initiatief van het gemeentebestuur gesproken is over een eventuele verhuizing, maar zegt dat MuBo daar geen heil in ziet. De verdieping boven de bieb wordt nu tijdelijk gebruikt door cultuurverbinder Romijn Conen.