Afbeelding
Foto:

EXPOSITIE IN MUBO START OP 6 OKTOBER

Volop aandacht voor Cantasona in Boxtel

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

,,Het kost veel tijd, maar het is geweldig om in je eigen jeugdherinneringen te graven én te zien wat Cantasona bij anderen teweeg heeft gebracht", aldus Jos Vervoort en Kees Doevendans. Samen met Geert Koelink, Hans van Liempt en Mart van Schijndel werd het plan opgevat een reünie te organiseren voor oud-leden van het voormalige Boxtelse jongenskoor, dat in 1999 werd opgeheven. Dat project werd 'ietsje' groter. Inmiddels gaat een ruim honderd pagina's tellend boek bijna naar de drukker, staat de expositie over Cantasona in museum MuBo op het punt van beginnen en blijft de website blijft maar groeien...

De reünie van Cantasona, die op 24 november om 13.30 uur plaatsvindt in de Tijberzaal van het Baanderherencollege, telt ruim honderd aanmeldingen. ,,Maar wat ons betreft zijn er nooit genoeg aanmeldingen", aldus Vervoort. ,,We hopen dat we iedereen bereiken en doen dan ook een laatste oproep aan oud-leden zich aan te melden." Tijdens de bijeenkomst wordt een film vertoond én wordt het boek gepresenteerd waaraan de organisatie maandenlang heeft gewerkt. ,,Door middel van de vele foto's en beschrijvingen zorgen we voor een fysieke herinnering oud-leden en andere belangstellenden", aldus Doevendans. ,,We hebben zoveel ontdekt over het jongenskoor dat we van tevoren niet wisten." Vervoort vult aan: ,,De website blijft maar groeien met geluids- en beeldfragmenten die we ontvangen van mensen. Hans Mestrum zorgt ervoor dat er telkens weer nieuwe dingen te zien zijn."

Mensen krijgen de optie om tot 1 oktober het boekwerk aan te schaffen met vroegboek-pakketkorting in combinatie met de reünie. Aanmelden voor de reünie is mogelijk via het aanmeldformulier op www.jongenskoorcantasonaboxtel.nl of e-mailadres jongenskoorcantasonaboxtel@gmail.com of door contact op te nemen met Kees Doevendans via telefoonnummer 06-33 90 94 28 of e-mail k.doevendans@telfort.nl. Het boek is overigens ook los verkrijgbaar via Doevendans. Mensen ontvangen dan pas na de reünie een exemplaar.

ZINGEN

Met MuBo is geregeld dat de bezoekers op 24 november, voorafgaand aan de reünie de expositie in MuBo kunnen bezoeken. Die tentoonstelling is te zien van 6 oktober tot en met 2 december en toont de historie van het jongenskoor. Zondag 25 november geeft Doevendans een lezing over het jongenskoor, waarmee hij tegelijkertijd een signaal wil afgeven. ,,Zingen moet een prominentere plek krijgen in het onderwijs", stellen Doevendans en Vervoort. ,,Het brengt zoveel voordelen met zich mee, zoals een beter geheugen en taalontwikkeling. Wij hebben door Cantasona ervaren wat zingen kan betekenen voor mensen. We beseffen dat die tijd niet meer terugkomt, maar vinden wél dat op scholen meer aandacht moet komen voor zingen. Dat willen we aankaarten."

Zondag 2 december vindt nóg een lezing plaats in MuBo. Musicus en concertorganist Kees van Houten draagt dan limericks over kerkmuziek voor. Alle details zijn te vinden op www.muboboxtel.nl.

FOTO ONDER: Jongenskoor Cantasona ontving in april 1987 2.500 gulden van het plaatselijk comité Zomerpostzegels. Het geld werd gebruikt voor de aanschaf van nieuwe kostuums. Meer oude foto's, krantenknipsels en attributen zijn vanaf 6 oktober te zien tijdens een expositie in museum MuBo. (Archieffoto: Brabants Centrum).


NIEUW TV-JOURNAAL IN VOORBEREIDING

Omroep Dommelland verhuist naar Baanderije

Het is een heel drukke zomer geweest voor de lokale omroep Dommelland. Door de relatief snelle verkoop van kasteel Stapelen zag de vakantie er er anders uit dan verwacht. Het schooltje dat de stichting daar huurde als studio, moest in allerijl worden ontruimd. Voorzitter Inge van den Biggelaar van het stichtingsbestuur meldt dat Dommelland ook een nieuw tv-journaal voorbereidt, nadat DBC Nieuws, dat vorig seizoen samen met Brabants Centrum werd geproduceerd, stopte.

,,We zijn ruim anderhalf jaar met de gemeente bezig geweest om een andere locatie te vinden waar we voor een langere periode terecht kunnen. Helaas was daar tegen de zomer nog geen zicht op. Door de verkoop van Stapelen nam de tijdsdruk alleen maar toe", meldt Van den Biggelaar. De omroep vond op eigen initiatief onderdak in bedrijvencentrum Baanderije en gebruikte de vakantieperiode om met de vrijwilligers aan de slag te gaan en een begin te maken met de noodzakelijke verbouwing. ,,Het is een enorme klus. We huren vijf ruimtes die inmiddels aan elkaar gekoppeld zijn zodat we over een werkvloer beschikken waarmee we de komende jaren in principe vooruit kunnen. Het wordt echt prachtig", glundert de omroepvoorzitter.

VRIJWILLIGERS NODIG

Ook hebben de vrijwilligers, de hoofdredacteur én de voorzitter - bij wijze van spreken met de verf nog aan hun handen - de programmering voor het nieuwe seizoen uitgewerkt. DBC Nieuws keert niet terug nadat Brabants Centrum besloot ermee te stoppen. Aanleiding waren inhoudelijke verschillen van mening op directieniveau. ,,We hebben prettig samengewerkt en een heel mooi product neergezet. Juist de mix met onze vrijwilligers en de betaalde journalisten was een prachtig en uniek samenwerkingsverband", blikt Van den Biggelaar terug. De omroep is volgens haar achter de schermen in een vergevorderd stadium om een ander wekelijks nieuwsprogramma te produceren. De eerste pilot-uitzending van Dommelland Nieuws is in de maak. Vanwege de uitbreiding van de programma's is er ruimte voor nieuwe editors, cameramensen, redactieleden en presentatoren.