Afbeelding
Foto:

AFSCHEID VAN BRABANTS CENTRUM

'Komt dit in de krant? Yes!'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Ontelbare keren stond ik de voorbije jaren in de krant: als auteur van artikelen uiteraard. Maar dat ik als vierjarige óók al eens in Brabants Centrum stond, wist ik tot voor kort zelf niet...

Tot mijn twaalfde woonden we in Boxtel. Eerst aan de Beethovenring, later aan de Tamboer. Nadat ik groep 7 op basisschool De Vorsenpoel had voltooid, verhuisdem we naar Uden. Dat ik zeven jaar geleden opnieuw kennismaakte met Boxtel door als jonge journalist bij Brabants Centrum aan de slag te gaan, had ik niet kunnen bevroeden. En nu neem ik afscheid van een mooie tijd. Per 1 oktober ga ik aan de slag bij tekstbureau Roestvrij Taal in Uden.

Onlangs stuitte ik op een dikke multomap met tekeningen die ik in mijn kindertijd maakte, uitnodigingen die ik kreeg van klasgenootjes, rapporten van de basisschool én artikelen uit kranten waarin ik figureerde. Tot mijn verbazing kwam ik ook twee artikelen uit deze krant tegen. 'Fietsen voor verkeersdiploma' (17 november 1994) en 'Tennisjeugd trots op diploma' (6 juli 2000). Op beide foto's had mijn moeder mijn hoofd zelfs omcirkeld. Het bewijs? Zie de foto hierboven...

Eigenlijk is die verbazing dat ik vroeger zelf in Brabants Centrum heb gestaan niet terecht. Als er iets is dat ik in de jaren dat ik hier werkte als journalist heb geleerd, dan is het wel dat deze krant over alles bericht. Echt alles. Onderscheid wordt er niet gemaakt. Of het nou om een Natuurwerkdag in de bossen gaat of het wekelijkse toernooi van een jeu-de-boulesvereniging: Brabants Centrum publiceert erover.

Een trip naar het Roemeense dorp Salonta, 's nachts doorwerken na de gemeenteraadsverkiezingen, samen met de Angelaschool naar Space Expo om contact te krijgen met astronaut André Kuipers in de ruimte: deze dingen komen als eerste in mij op als ik terugdenk aan mijn tijd bij Brabants Centrum. Maar eigenlijk heb ik het meeste plezier beleefd aan de vele ontmoetingen met mensen die zich er vervolgens op verheugden hun verhaal terug te lezen in Brabants Centrum. ,,Komt dit in de krant? Yes!"

Talloze Boxtelse, Liempdse, Lennisheuvelse, Essche en Gemondse mensen hebben, net als ik vroeger, eens in deze krant gestaan. Dat houdt in dat er talloze artikelen uit Brabants Centrum zijn geknipt om te bewaren en later eens naar terug te kijken. En dat is speciaal. Ik ben blij dat ik daar de voorbije jaren een grote bijdrage aan heb kunnen leveren.


CONTOURDETWERN HOUDT SPECIALE BINGO

Langs Boxtelse buurten met speciale bakbrommer...

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Spelletjes, koffiemomenten of barbecues: Boxtelse wijken vierden Burendag afgelopen weekend met allerlei activiteiten. Doel van dit jaarlijks terugkerende feest, waarvoor mensen een financiële bijdrage kunnen aanvragen bij het Oranje Fonds, is dat buurtbewoners met elkaar in contact komen. Medewerkers van welzijnsorganisatie ContourdeTwern leverden daar zaterdag een bijdrage aan...

Met een speciale 'bakbrommer' maakten Karin van Ditmars en Kim van Zandbeek van ContourdeTwern een ritje langs activiteiten aan de Berkengaard en het Pastoor Van Besouwplein. Het bijzondere voertuig werd gesponsord door Lionsclub Boxtel Belles Amies. ,,Het was leuk om te zien dat verschillende voordeuren opengingen en mensen nieuwsgierig waren naar onze komst", aldus Van Zandbeek. ,,Vervolgens kregen we van verschillende buurtbewoners de vraag of ze ons konden helpen. Koffie, thee en kletskoppen hadden we zelf meegenomen, maar het was leuk om te zien dat de lege kannen automatisch weer werden gevuld. Zelfs de slappe banden van onze bakbrommer werden opgepompt."

Van Zandbeek en Van Ditmars gingen in gesprek met buurtbewoners, maar dat was niet het enige. Bewoners van de Berkengaard mochten deelnemen aan een spel. ,,Na een gewone bingo met prijsjes die wij beschikbaar stelden, hielden we een omgekeerde bingo. Mensen mochten zelf een voorstel voor een prijs indienen: iets dat ze voor een buurman of -vrouw zouden willen doen", legt Van Zandbeek uit. ,,Dat resulteerde in verrassende activiteiten. Zo zou iemand wel eens een hond van iemand willen uitlaten en tijdens die tocht een bos bloemen voor iemand willen plukken." Waar mensen bij een normale bingo cijfers wegstrepen op een kaart, vielen ze nu juist af als een getal getrokken werd die op hun kaart stond.

MOOIE GESPREKKEN

De bewoners van het Pastoor Van Besouwplein hadden al een bingo georganiseerd, dus daar werd een quiz georganiseerd. Van Zandbeek: ,,Het was leuk om een creatieve draai aan Burendag te kunnen geven. En er kwamen mooie gesprekken uit voort."

FOTO ONDER: Met een bakbrommer bezochten medewerkers van ContourdeTwern Burendag-activiteiten in Boxtel. (Foto: ContourdeTwern).

Afbeelding
Afbeelding