Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

Egbert en Mariëlle bedanken buurt en hulpverleners

Gemondse boerderij heropent na brand

Het pand ziet er met haar kleine raampjes, rieten kap en oude muren authentiek uit. Daarnaast is de woning ook voorzien van moderne gemakken als vloerverwarming, goede isolatie en een houten trap met stalen details die als blikvanger midden in de woonkamer prijkt. ,,De boerderij was al een gemeentemonument en het was voor ons een uitdaging de bouwhistorie verder uit te zoeken", stelt Mariëlle. ,,We wilden de boerderij restaureren en daarmee rekening houden, maar de woning daarnaast ook toekomstbestendig maken en verduurzamen. De boerderij is nu energieneutraal met zonnepanelen op het land en een warmtepomp in de grond. We zijn niet meer aangesloten op het gas." Egbert vult aan: ,,Waarschijnlijk is ons huis de eerste energieneutrale boerderij uit 1544."

SPIERBALLEN

Niets dan restanten en foto's herinnert nog aan de brand aan de Boomstraat, die destijds een grote schok was voor Egbert en Mariëlle. ,,Nadat we 112 belden, hebben de brandweerlieden uit Sint-Michielsgestel, Boxtel, Rosmalen, 's-Hertogenbosch en Uden ervoor gezorgd dat na vier uur blussen de bouwhistorische belangrijke delen bewaard werden", aldus Mariëlle. ,,Dankzij een tweet van wijkagent Olof de Bekker, waarbij 'om spierballen' werd gevraagd, is het gelukt vrijwel de gehele inboedel veilig te stellen."

ONTDEKKINGEN

Twee maanden na de brand maakte het echtpaar plannen de woonstee te restaureren. Om alles naar wens te laten verlopen schakelde het echtpaar de hulp in van architect en bouwhistoricus John van Lierop (37) en aannemersbedrijf Zandenbouw. Ook heemkundekring Den Hogert werd betrokken bij de zoektocht naar geschiedkundige feiten. Gezamenlijk ging het gezelschap op zoek naar de historie van de boerderij. Mariëlle: ,,Het gebint van de boerderij stamt waarschijnlijk uit 1544 en in 1632 staat het pand al genoemd in een stuk tekst. Aan de hand van oude foto's is het huis goeddeels gerestaureerd naar de periode dat het bedrijf nog in functie was. Dat was rond het jaar 1832."

Maar onderwijl de restauratie werden steeds nieuwe ontdekkingen gedaan. Architect Van Lierop: ,,We hadden besloten zwarte pannen op het dak te leggen, maar tijdens de werkzaamheden vonden we in de grond restanten van oranje dakpannen. Ook ontdekten we tussen twee muren de originele gemetselde muur. Het was dus heel belangrijk onze ogen goed open te houden."

Hij vervolgt: ,,Gelukkig hadden we een goede relatie met de afdeling welstand van de gemeente Sint-Michielsgestel, waardoor de aanpassingen doorgevoerd mochten worden."

SAAMHORIGHEID

Burgemeester Jan Pommer toonde zich onder de indruk van de prachtige monumentale boerderij: ,,We staan hier op historische grond. Mijn complimenten voor de zorgvuldigheid waarmee deze restauratie gedaan is. We roepen steeds dat we zuinig moeten zijn op de Aarde en dat is ook zo. Maar we moeten ook zuinig zijn op ons verleden, onze bronnen."

Voorts gaf de burgemeester een compliment aan de genodigden. ,,Dankzij jullie allemaal staat dit prachtige pand er nog. Er is zoveel saamhorigheid in ons dorp. Het zit in de harten van de mensen hier."

FOTO BOVEN: Burgemeester Jan Pommer van Sint-Michielsgestel heropende de boerderij aan de Boomstraat door de lintjes door te knippen die over het monumentenschildje van het pand uit 1544 waren gehesen. Met gepaste trots keken op de achtergrond Egbert (links) en Mariëlle van der Hoek (rechts) toe. (Foto: Gerard Schalkx).


Braaf rijgedrag levert geld op
voor basisschool Lennisheuvel

De Sint-Theresiaschool in Lennisheuvel kan de komende weken een leuk bedrag ontvangen van de gemeente Boxtel. Maar dan moeten automobilisten zich in de straat wél aan de maximumsnelheid van 30 kilometer per uur houden.

Samen met stichting Rond Kerk en Orion en de gemeente is de school een actie gestart om hardrijders in de straat Lennisheuvel op de rem te laten trappen. In plaats van bekeuringen uit te delen, worden zij nu gestimuleerd om zich aan de snelheid te houden omdat de school daar geld mee kan verdienen. Als de gemiddelde snelheid in een week 30 kilometer per uur is, keert de gemeente honderd euro uit. Hoe hoger het snelheidsgemiddelde, hoe lager het bedrag.

De snelheidsmeter is in de week van 10 september opgehangen op zo'n 200 meter voor de school. De officiële controle is pas vorige week van start gegaan omdat er eerst nog een nulmeting is gedaan. De meter blijft nog hangen tot zondag 18 november. In totaal kan de school dus 900 euro verdienen. De opbrengst wordt gebruikt voor het opknappen van het schoolplein.