Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

B EN W: GUNSTIG MEERJARENPERSPECTIEF

Boxtel vindt geld voor nieuw beleid

HENK VAN WEERT

Een sluitende dekking én financiële ruimte voor nieuwe initiatieven én investeringen. Dat is de kern van de begroting 2019 die het college van B en W eind vorige week presenteerde. ,,Inwoners profiteren mee van de betere economie", stelt wethouder Herman van Wanrooij (financiën). Hij geeft aan dat de lokale lasten komend jaar niet stijgen. Dat wil zeggen: alleen met de inflatiecorrectie van 2 procent. Eind oktober bespreekt de gemeenteraad de begroting.

,,In het beleidsprogramma 'Meewerken in tijden van verandering' hebben we een aantal stevige uitdagingen neergelegd voor de komende jaren. Die liggen op het gebied van duurzaamheid, maar zeker ook op het gebied van zorg, verkeer en de veiligheid van onze leefomgeving. We hebben de financiële middelen gevonden om op al die terreinen mee te werken aan een beter Boxtel", stelt wethouder Van Wanrooij. Boxtel verwacht volgend jaar 82,5 miljoen euro aan inkomsten en 83 miljoen aan uitgaven. Het verschil wordt gecompenseerd door een half miljoen uit de reserves te halen. De begroting bevat ook een doorkijkje naar de drie jaren erna. Als gevolg van de aangetrokken economie wordt daarin steeds geld overgehouden, zo is de inschatting. In 2020 ruim 631.000 euro en in 2021 en 2022 respectievelijk 2,5 en 2,3 miljoen euro.

Hierna volgen de meest opmerkelijke onderdelen uit de begroting per beleidsterrein.

HERNIEUWBARE ENERGIE

Als het gaat over economische aangelegenheden trekt de gemeente Boxtel eens in de twee jaar 10.000 euro uit als bijdrage in de organisatiekosten van de ondernemersvijfdaagse die in 2017 voor het eerst werd gehouden. Voorts komt er een nieuw jaarlijks budget van 50 mille om in te spelen op actuele behoeften van ondernemers als het gaat om huisvesting, innovatie en duurzaamheid. Zo'n zelfde bedrag wordt structureel uitgetrokken ter vervanging van het economisch stimuleringsbudget van 1 miljoen euro dat B en W de voorbije jaren ter beschikking hadden en dat inmiddels is opgesoupeerd.

B en W vindt voorts dat er nu eindelijk eens écht werk gemaakt moet worden van het opwekken van hernieuwbare energie via zonnepanelen en windturbines. De komende vier jaren wordt daarom ruim 1,5 miljoen euro extra uitgetrokken voor duurzaamheid. Op het gebied van inzameling van huisvuil moet de hoeveelheid restafval in de grijze kliko drastisch verminderd worden. Vorig jaar was dat nog 127 kilo per inwoner, maar die hoeveelheid moet in 2022 zijn teruggebracht tot 50 kilo. Om dat te bereiken houdt de gemeente vijf proeven, waarvoor - verdeeld over vier jaar - bijna 160.000 euro beschikbaar is. Plattelandsvernieuwing en versterking van biodiversiteit mogen rekenen op een jaarlijks werkbudget van 20 mille; van initiatiefnemers op dit gebied wordt steeds een eigen bijdrage gevraagd van 50 procent.

VRACHTWAGENVERBOD

In het kader van het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS) is aanpassing van de hoofdwegenstructuur een must, concludeerde het college eerder al. Boxtel blijft nadrukkelijk studeren op een aansluiting van provinciale weg N618 (Schijndelsedijk) op de rijksweg A2 via een parallelweg vanaf viaduct Peters Hoek. Voor studies naar diverse verkeersmaatregelen als gevolg van de aan te leggen snelfietsroute tussen de NS-stations van 's-Hertogenbosch en Eindhoven stond al 25.000 euro gereserveerd en dat bedrag wordt met 12.500 euro verhoogd.

Bovendien wordt voor een bedrag van 25.000 euro onderzoek gedaan naar toekomstige ontwikkelingen op het gebied van verkeer en woningbouw in de oksel van de spoorwegen, zeg maar het gebied rondom De Braken en de Mezenlaan. Daarnaast wordt (opnieuw) onderzocht of een vrachtwagenverbod afgekondigd kan worden voor de buurtschap Kalksheuvel. In 2010 werd zo'n verbod voor de gehele Kapelweg tussen Boxtel en Haaren door de bestuursrechter afgewezen.

Voor investeringen op gebied van infrastructuur wordt de komende vier jaren in totaal 4,2 miljoen euro uitgetrokken. Het geld wordt onder meer besteed aan een veilige fietsverbinding tussen Boxtel en Lennisheuvel en herinrichting van de straat Dukaat, die de toegangsweg moet worden voor de nieuwe woonwijk Heem van Selis.

Daarnaast worden liefst drie kruispunten op bedrijventerrein Ladonk aangepakt, waaronder de beruchte kruising Kruisbroeksestraat/Ladonkseweg waar de afgelopen jaren diverse aanrijdingen plaatsvonden. Eerder werden daar al aanpassingen gedaan, maar toch bleven zich ongelukken voordoen. Klachten van bewoners uit de gaardenwijk in Boxtel-Oost leiden ertoe dat bekeken wordt of de parkeerterreinen daar efficiënter ingedeeld kunnen worden. Onderzoek naar en installatie van de mogelijkheid om via een mobiele app te betalen bij de parkeermeters in het centrum gaat komend jaar 10.000 euro kosten.

VRIJWILLIGERSSTEUNPUNT

Op maatschappelijk vlak krijg het Vrijwilligerssteunpunt er structureel geld bij: een bedrag dat van 80.000 euro in 2019 oploopt naar 85.000 euro in 2022. Het geld is bedoeld om iemand aan te trekken die een publiciteits- en wervingscampagne opzet. Eenmalig worden middelen uitgetrokken voor seniorenbeleid (50.000 euro) en jongerencentrum B-Town (71.000 euro). De aanpak van laaggeletterdheid via de opzet van een Taalhuis kan drie jaar lang rekenen op 20 mille.

Voorlopig blijft Villa Phaf aan de Rechterstraat, aan de achterkant van het gemeentehuis, nog eigendom van het gemeentebestuur. Dat bekijkt of er diensten van ambtenarenorganisatie MijnGemeenteDichtbij gevestigd kunnen worden. Eerder dit jaar werd duidelijk dat wordt onderzocht of diensten overgeheveld kunnen worden vanuit het voormalige klooster Sint-Ursula.

FOTO ONDER: Dat het economisch beter gaat in Nederland, is ook in Boxtel te merken. Voor het eerst sinds jaren is er weer geld voor nieuw beleid en de aanpak van knelpunten. Op het gebied van verkeer bijvoorbeeld: zo wordt het kruispunt Kruisbroeksestraat/Ladonkseweg aangepakt. Sinds hier de voorrangssituatie in 2010 werd gewijzigd, vinden er regelmatig aanrijdingen plaats. (Foto: Annelieke van der Linden, 2016).

Afbeelding