Begeleid door alle instrumentalisten vertolkt het koor van de Bossche Opera 'Tonight' en 'America' uit West Side Story tijdens de finale.
Begeleid door alle instrumentalisten vertolkt het koor van de Bossche Opera 'Tonight' en 'America' uit West Side Story tijdens de finale. Hans van Doorn Fotografie

DAVERENDE FINALE MET EERBETOON AAN LEONARD BERNSTEIN

Vijf uur lang smullen van klassieke muziek

         JOLEEN VAN ROOIJ                 EN HENK VAN WEERT

De organisatoren van de nieuwe stichting Klassiek op de Dommel zagen het al helemaal voor zich; een drijvend ponton op de Dommel bij de Zwaanse Brug, een paar honderd geïnteresseerde luisteraars uit Boxtel en omgeving die op de trappen of op klapstoeltjes langs de oever op ongedwongen wijze kennis zouden maken met klassieke muziek. Het verliep allemaal anders. Door hevige regenval werd het concert verplaatst naar Podium Boxtel. Maar ook daar was het genieten...

Terwijl op een overkapping op het plein voor de theaterzaal de leden van Tunnel Vision hun graffiti-kunstwerk voltooiden, startte het programma binnen met leerlingen van een aantal lokale muziekopleidingen en van conservatoria-studenten. Zij trakteerden de toehoorders, veelal familieleden en bekenden, op hun muzikale vaardigheden. Met het zogeheten cross-overproject van Moving Music uit Sint-Michielsgestel sprak de muziek nóg meer tot de verbeelding. Het gezelschap combineert moderne dansstijlen en sportactiviteiten met klassieke muziek.

VAKKUNDIG EN VEELZIJDIG

Even na drieën druppelden belangstellenden voor het tweede gedeelte van het concert binnen. Op sprankelende wijze stelde Linda Brands de artiesten voor aan het publiek, er werd hier en daar een korte uitleg gegeven over de instrumenten en de muziek en bezoekers werden zelfs uitgenodigd om bij een muziekstuk mee te zingen.

Het Arthema String Quartet opende het tweede deel van de middag met een verrassend optreden. Afkomstig uit Noorwegen, Portugal, Spanje en Nederland bespeelden de violisten en cellist hun instrumenten dusdanig vakkundig en veelzijdig, dat het leek alsof je als toehoorder midden in een film beland was. Met slechts vier muzikanten werd de indruk gewekt dat er soms een voltallig filharmonisch orkest speelde.

UT EN SAZ

Om de doelgroep van Klassiek op de Dommel te verbreden zorgde cultuurverbinder Romijn Conen voor een optreden van de Turkse artiest Dilaver Göktas. De in Tilburg woonachtige muzikant bespeelde de ut, een soort luit en de saz, eveneens een snaarinstrument. De innemende Göktas bracht spontaan een heus Turks volkslied ten gehore.

Koperkwintet Just Brass van Boxtel's Harmonie vertolkte met twee trompetten, hoorn, trombone en bas verrassende arrangementen van de Toreadorsmars uit Bizets opera Carmen en van Pachelbels Canon. Maar ook The Beatles kwamen voorbij.

De jonge Tilburgse sopraan Ariana Skrever imponeerde met twee aria's van de legendarische Amerikaanse componist en dirigent Leonard Bernstein, die een eeuw geleden werd geboren. Zowel 'Who am I' (uit Peter Pan) als 'Glitter and Be Gay' (Candide) beleefden een stralende vertolking.

ADEMBENEMEND

Het koor van de Bossche Opera, waarin ook diverse Boxtelaren meezingen, bracht onder leiding van Lex Bergink enkele bekende werken van Verdi ten gehore. Ook klonk 'Regina Coeli' uit Mascagni's opera Cavaleria Rusticana, die het gezelschap in november uitvoert samen met de Bredase Opera.

Adembenemend vonden veel luisteraars rond vijf uur de grande finale. Daarbij bevolkten alle artiesten die vanaf drie uur optraden opnieuw het podium voor een gezamenlijk eerbetoon aan Bernstein. Dirigent Bergink had daarvoor twee liederen uit diens wereldberoemde West Side Story aaneengeregen: Tonight en America. De uitvoering daarvan werd met een staande ovatie beloond.

IN 2020 WEER

Na afloop toonden de organisatoren zich tevreden over de eerste editie van Klassiek op de Dommel. Jos Crusio, die ook meezong in het Bossche koor, toonde zich na afloop uiteraard teleurgesteld over het feit dat het concert niet in de openlucht door kon gaan. ,,Maar we zijn van de andere kant ook heel blij dat we hier in Podium Boxtel zo'n mooi alternatief hebben. De zaal heeft grotendeels voor zo'n 80 procent vol gezeten en dat stemt ons tot tevredenheid. Het is altijd maar afwachten of het publiek ook komt opdagen als je elders onderdak moet vinden. Over twee jaar houden we Klassiek op de Dommel opnieuw en hopen we nog meer verbinding te leggen met orkesten en musici uit de dorpen langs de rivier."

Mede-bestuurslid Laurens Felix knikte instemmend: ,,En wellicht dat we de optredens wat meer moeten inkorten om zo de vaart wat in het programma te houden. Maar daarmee loop ik vooruit op onze evaluatie."

FOTO BOVEN: Begeleid door alle instrumentalisten vertolkt het koor van de Bossche Opera 'Tonight' en 'America' uit West Side Story tijdens de finale van Klassiek op de Dommel. (Foto: Hans van Doorn).

Een van de pianoleerlingen van Marjo Grietjes in actie.
Zelf graffiti maken op het plein voor Podium Boxtel.
Orkest van muziekschool Muzebox.
Diverse conservatoriumstudenten verleenden hun medewerking.
Acrobatische toeren door Moving Music uit Sint-Michielsgestel.
Arthema String Quartet heeft een internationale samenstelling.
Mimespel bij het optreden van Arthema String Quartet.
Dilaver Göktas vertolkte Anatolische volksmuziek op ut en saz, twee Turkse snaarinstrumenten.
Koperkwintet Just Brass van Boxtel's Harmonie legde een verbinding tussen klassieke muziek en pop.
Sopraan Ariana Skrever vertolkte twee aria's van Leonard Bernstein.
Eindresultaat van het graffiti-kunstwerk van Tunnel Vision.