Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

Bekend en onbekend talent tijdens Boxtelse Rode Draad

Kunstroute biedt podium aan lokaal talent

'Tuindorp II

oneindig

de leegte onder

dichtheid in de dageraad

impressieve hemel

op een verlaten kruispunt tussen

hier en daar

maanlicht ligt gezeefd in plassen'

        ADRIAEN WILLEMSE

Linda van de Wiel

Vijf kunstenaars op een mooie plek samenbrengen. Dat was het doel van cultuurverbinder Romijn Conen (51) als bijdrage aan kunstroute Rode Draad in Boxtel. Dit lukte hem door Bas van den Biggelaar, Han van Bodegom, Maaike Jahne, Adriaen Willemse en Chloe Jahne op de eerste verdieping van de bibliotheek te laten exposeren. De complete route voerde afgelopen weekend langs in totaal 24 kunstenaars in Boxtel.

,,Ik wilde een aantal creatievelingen die iets bijzonders bieden, samenbrengen op één plek. Ik dacht toen meteen aan mijn werkplek: de bibliotheek. Op de eerste verdieping staat een aantal prachtige vertrekken vrijwel leeg, dus bedacht ik dat dit ideale expositieruimtes zijn", vertelde Conen enthousiast.

De achttienjarige Chloe Jahne uit Nieuw-Zeeland exposeerde werk waarmee ze een connectie met bezoekers hoopte te krijgen. ,,Ik houd erg van poppen en poppenhuizen en dat zie je ook terug in mijn werk. Sommige mensen vinden dat morbide maar ik houd er juist van. Ze staan voor mij symbool voor mijn kindertijd", aldus Jahne. ,,Ik vind het mooi dat iedereen een eigen referentiekader heeft en een eigen betekenis aan kunst geeft."

Maaike Jahne exposeerde met haar project 'Look-Listen'. Ze omschrijft het als een uitgebreid creatief onderzoek naar de verbindingen tussen beeld, geluid en tekst. De expositie bestond uit een serie van 100 foto's, geremixt met bijpassende liedjes uit verschillende genres.

STRIPBOEK

Compleet anders was het werk van grafisch vormgever Bas van den Biggelaar (42) en journalist en tekstschrijver Han van Bodegom (41). Los van eigen werkzaamheden werken zij gezamenlijk aan een stripboek over een stukje geschiedenis van Boxtel. Van den Biggelaar: ,,Het verhaal start op de Boxtelse Markt, waar vier kinderen een oude waterput ontdekken tijdens opgravingen aldaar. Een trap onder de waterput leidt het viertal naar de oude werkkamer van Hendrik Verhees. Daar gaan zij terug in de tijd en komen terecht in de slag om Boxtel, een belangrijke en waargebeurde veldslag in de tijd van Napoleon."

Van Bodegom: ,,Omdat de veldslag echt gebeurd is, willen we het verhaal zo waarheidsgetrouw mogelijk vertellen en verbeelden. Gelukkig zijn we allebei liefhebbers van geschiedkundige feiten. We zijn dan ook - met hulp van Heemkunde Boxtel – een jaar bezig geweest met de onderzoeken." Het duo doelde hiermee op feitelijke juistheden als de uniformen die de soldaten destijds droegen en de gebouwen die er stonden."

VOORLEESKAMPIOEN

Een totaal andere kunstvorm werd tentoongesteld door de Boxtelse Trudy van Rooij (45). Zij brengt binnenkort haar nieuwste boek uit. Daarnaast schrijft zij gedichten als 'Tijd voor literatuur' en houdt ze zich bezig met onder meer educatieve informatieverstrekking. Dit doet Van Rooij door middel van een laagdrempelige vorm van sociale media: ,,Ik werk met een app en via dit medium kan literatuur op een laagdrempelige manier beleefd worden. Ik noem dat informatief, creatief én verhalend."

Dichter Adriaen Willemse (55) toonde eigen werk dat op verschillende doeken was geprint en door de ruimte hing. En de appel viel niet ver van de boom. Zijn twaalfjarige dochter Lobke Bekkers droeg werk van haar vader voor op poëtische wijze. ,,Ik ben daar goed in, ja. Op school was ik voorleeskampioen..."

FOTO BOVEN: Trudy van Rooij laat in de bibliotheek haar app zien aan bezoekers waarin literatuur beleefd kan worden. (Foto: Gerard Schalkx).


Joia zingt in Podium

Ze stond in de finale van de Grote Prijs van Nederland en lanceerde vorig jaar haar plaat Living It Now. En zaterdag 29 september staat zangeres Joia Rath (25) uit Boxtel met haar nieuwe show Zacht in Podium Boxtel. De uitvoering begint om 20.15 uur. Kaarten kosten 16 euro en zijn te koop aan de zaal. Wie contant afrekent, betaalt een euro meer.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding