Overlast van vliegverkeer (2)

In Brabants Centrum van vorige week maakte Willo Schellekens melding van het feit dat hij overlast ervaart door vliegverkeer en wat hij daarmee heeft gedaan. Uit mijn eigen ervaring weet ik dat er steeds meer mensen in Boxtel en omgeving zijn die genoemde overlast ervaren. Voor alle duidelijkheid: hoewel Eindhoven Airport een aanzienlijk deel van de overlast veroorzaakt, is het een combinatie van civiele en militaire luchtvaart. Civiel ook van vele andere luchthavens, overdag én 's nachts.

De last is driedelig: herrie, uitstoot van (ultra)fijnstof en CO2 én voor wat betreft pas opgestegen of dalende vliegtuigen: verhoogd crashrisico. Overlast melden per telefoon of e-mail heeft geen zin en is een zoethoudertje: er stijgt geen vliegtuig minder door op. Hoogstens wordt bij veel klachten uit één regio (tijdelijk) zo mogelijk een andere vliegrichting gekozen, tot men daar weer begint te klagen, zo gaan we rond.

Het landelijk protest zwelt momenteel aan, aangejaagd door de problematiek rond Lelystad Airport. Hierover is enige maanden terug de, door oud-minister Jan Terlouw ingeleide, documentaire 'Lelystad Airport in nevelen gehuld' van cineast Rob de Wind in première gegaan. Die is te zien op YouTube.

Nieuws inzake Eindhoven Airport: het aantal klachten over deze luchthaven groeit de laatste maanden explosief. Tevens is zeer recent een rapport naar buiten gekomen waaruit blijkt dat de luchthaven (momenteel) niet verder mag groeien omdat het niet kan voldoen aan milieunormen. Daar zal wel weer een 'polderende ' oplossing voor worden gevonden. Wat te denken van uitruil van de overlast van een nog te realiseren megastal in Oirschot, nabij natuurgebied Kampina, teneinde uitbreiding van vluchten voor Eindhoven mogelijk te maken... Wie houdt wie hier voor de gek?

Het wordt tijd dat de Boxtelse politiek op dit punt wakker wordt en het voortouw neemt om deze overlast terug te dringen. Alweer enige jaren geleden - op 5 maart 2012 - verklaarde Boxtel zich als eerste gemeente van Nederland - meer dan tweehonderd volgden - tot schaliegasvrije gemeente. Het zou groen, duurzaam en ecologieminnend Boxtel sieren indien het als eerste gemeente van ons land zijn luchtruim voor vliegtuigen gesloten verklaart.

        RUUD VAN NOOIJEN


Meewerkend

De watergoot in de straat waar ik woon, de Rosenlo in Liempde, is kapotgereden tijdens het maken van de wateropvang onder evenemententerrein D'n Tip. Daarvoor ben ik begin 2017 naar een opzichter van de gemeente Boxtel geweest. De heer Smulders is tweemaal langsgekomen. De conclusie was dat dit van tevoren al was. Maar mijn buurman en ik hadden daarvoor nooit last van wateroverlast.

Twee maanden later ben ik bij de gemeentewerf geweest: ze zouden er naar kijken. Anderhalf jaar later is er nog niks gebeurd.

Een paar maanden geleden nog kwam iemand van Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL) kijken. Die is vervolgens naar de gemeente gegaan: er werd beloofd dat het binnen veertien dagen hersteld zou worden. Nu is het september en is er nog niks gebeurd…

        TOON HERMES

Naschrift redactie: De gemeente is gevraagd naar een reactie. Zij geeft aan dat het verhaal van de heer Hermes bekend is en dat het klopt. Boxtel biedt hiervoor zijn excuses aan en laat weten dat er contact wordt gelegd met de heer Hermes om mee te werken aan een oplossing.


Stimuleren van fietsgebruik

In Brabants Centrum van vorige week werd ik getriggerd door het artikel 'Aandacht nodig voor veilige fietsroute'. Een terechte vraag van gemeenteraadslid Anja van den Einden met een waardeloos antwoord van de verantwoordelijke wethouder.

Nou, en daar heb ik een mening over, inderdaad. Om het fietsen te stimuleren gaat de regering honderden miljoenen euro's extra besteden aan het onderhoud en het aanleggen van nieuwe fietspaden. Gemeentes lijken mij echter niet de juiste partij om dergelijke projecten deskundig te kunnen verwezenlijken of ze moeten die deskundigheid inhuren en dus dure adviseurs.

Beter is mijns inziens om dit bij de provincie neer te leggen, die heeft wel die deskundigheid. De provinciale fietspaden en wegen zijn redelijk tot goed. Zelfs het onderhoud van fietspaden- en routes is bar en boos bij gemeentes. Ook in Boxtel zijn veel paden van een bedenkelijke kwaliteit. Het onderhoud bestaat hoofdzakelijk uit wat 'bijlappen'.

Nee, het lijkt mij beter (en uiteindelijk goedkoper) om het onderhoud van wegen en fietspaden door de provincie uit te laten voeren. De gemeente kan dan aangeven welke paden en wegen aangepakt moeten worden. Alles vanuit het beschikbare budget. De gemeenteraad kan/moet dan dit budget bewaken zodat het niet aan onzinnige hobby's wordt uitgegeven. De duizenden fietsers die dagelijks gebruikmaken van de bestaande fietsroutes om naar school of werk te komen zijn niet gebaat bij een snelfietsroute maar wel bij een goed en veilig onderhouden fietsnetwerk. En dat gaat uiteindelijk het fietsgebruik stimuleren!

        PAUL MELIS


Staete Makelaars opent deuren in Boxtel

De Stationsstraat heeft er een makelaarskantoor bij: Staete Makelaars opende maandag de deuren van haar nieuwe vestiging in Boxtel. Naast de verkoop van bestaande woningen heeft het bedrijf ook nieuwbouwprojecten in het bestand, zoals Heem van Selis.

,,Wij zullen inwoners van Boxtel laten zien dat je meer van een makelaar mag verwachten", stelt directeur en oprichter Hugo Finkers. ,,Een duidelijk andere aanpak, afgestemd op de vraag van klanten in deze tijd." Dat geldt bij de verkoop van bestaande en nieuwe woningen. ,,Onze specialisten zijn druk bezig met de voorbereiding en verkoop van een groot aantal nieuwbouwwoningen in Boxtel, onder meer in het project Heem van Selis", aldus Finkers. Mensen die belangstelling hebben in het project, kunnen zich melden bij Staete Makelaars. Mensen kunnen

Economie

ook terecht bij het makelaarskantoor voor financieel advies. Kijk voor meer informatie op www.staete.nl.


All about the woman

All about the woman. Dat is de naam van de nieuwe winkel aan de Rechterstraat 6B die dinsdag 2 oktober om 19.00 uur op feestelijke wijze de deuren opent in Boxtel. Initiatiefneemster Natasja Willems, eigenaresse van kledingzaak Natasja Fashion, start het nieuwe concept met verschillende ondernemers onder één dak. Iedereen is welkom op de opening aanstaande dinsdag.