Afbeelding
Foto: Maarten Melis

DEELNEMERS BRENGEN ZELF ETEN MEE NAAR DE KLEINE AARDE


Potluck-diner sluit Duurzame Week af

De Duurzame Week Boxtel die vanaf 6 oktober wordt gehouden, sluit vrijdag 12 oktober feestelijk af met een gratis toegankelijk potluck-diner op De Kleine Aarde aan het Klaverblad. Deelnemers nemen elk twee porties van een hoofd- of nagerecht mee en genieten van wat gezamenlijk op tafel wordt gebracht.

Iedereen is welkom om tijdens de bijeenkomst terug te kijken op het jaarthema van de Duurzame Week: minder vlees eten. ,,Ook kan men een pitch of kort betoog van maximaal drie minuten houden over een idee, passie of wens, passend bij een duurzaam en groen Boxtel", stelt woordvoerder David Andreae van de werkgroep die de Duurzame Week organiseert.

KOUD EN ZONDER VLEES

De Kleine Aarde die dag open vanaf 18.00 uur. Drie kwartier later komen de meegebrachte gerechten op tafel. ,,Een potluck-diner is niet zomaar een diner. Je neemt zelf eten mee, maar je geniet van alles wat anderen gekookt hebben", aldus Andreae. Hoe werkt het? Iedereen brengt twee porties van een hoofdgerecht óf dessert mee. Er mag geen vlees gebruikt worden moet koud gegeten kunnen worden aangezien in De Kleine Aarde geen opwarmmogelijkheden voorhanden zijn. Deelnemers worden verzocht op een papiertje te omschrijven welk gerecht zij mee hebben gebracht. Vooraf zorgen de cateraars van De Kleine Aarde, Ruud de Wilde en Marlies van Hamont, voor een kop hete soep, vegan én glutenvrij.

Deelname is gratis; alleen voor de drankjes moet worden betaald. Belangstellenden kunnen zicht tot 7 oktober aanmelden via e-mail: ttboxtel@gmail.com. Daarbij kunnen mensen ook aangegeven als zij een pitch willen houden.

De avond wordt georganiseerd door de werkgroep Duurzame Week in samenwerking met vereniging Kleine Aarde Netwerk. Er is plaats voor maximaal zeventig gasten.

Boxtel

VanOndersteBoven

Het bezoekerscentrum van De Kleine Aarde aan het Klaverblad 13 staat zondag 7 oktober in het teken van verdriet, dat kan ontstaan door verlieservaringen. Denk hierbij aan het verlies van dierbaren, gezondheid, werk of je vertrouwde leefomgeving. Wie zijn verhaal en gevoelens wil delen of wil luisteren naar ervaringen van anderen, is tussen 14.30 en 16.00 uur welkom. Deelname kost vijf euro, inclusief thee of koffie bij binnenkomst. Aanmelden kan via: www.vanondersteboven.com.


ZONDAG 7 OKTOBER IN BOOMGAARD MGR. BEKKERSSTRAAT

Festijn Indenhof: duurzame streekmarkt

Planten en bomen, zaden en kruiden, duurzaamheid, vleesloze hapjes, gezond voedsel uit de regio, zonnepanelen en waterpompen. Ook dit jaar organiseert Duurzame Week Boxtel een streekmarkt in de Indenhof, de boomgaard aan de Mgr. Bekkersstraat. Dat gebeurt zondag 7 oktober van 12.00 tot 17.00 uur.

De terugkomende markt heet vanaf dit jaar: Festijn Indenhof. Deze dag is er feest rondom het thema 'minder vlees eten. De Herenboeren zullen hun vleesloze kant laten zien. Vleesloze hapjes van De Plantenbak, live peulvruchten koken en informatie over het Kleine Aarde Netwerk. Maar er is meer rond natuur en duurzaamheid. Zoals imker Ad van Esch, fruit proeven van de bio-bomen van Floris Koomen. Daarnaast klinkt muziek en is er theater.

ZORGVRAAG

Onder de andere deelnemers is tuinderij De Voedselketen, die wekelijks groentepakketten levert aan klanten in de regio. Het bedrijf werkt zonder bestrijdingsmiddelen en kunstmest en met een gezonde bodem en zorg voor het milieu. Tuinderij De Es teelt veel groenten en begeleidt mensen met een zorgvraag. Jules Faber vertelt over zijn werk als gids tijdens korte natuurwandelingen in de buurt.

Op het gebied van duurzame energie adviseert Lucius.nu over het realiseren van duurzame energieoplossingen voor particulieren en bedrijven.


FRANS VAN DER SLOOT (78) OVERLEDEN

Horecaman met een warm paardenhart

HENK VAN WEERT

Een kwarteeuw werkte hij in de Boxtelse wijk Breukelen gestadig aan de uitbouw van zijn café De Adelaar, dat deze zomer voorgoed de deuren sloot. Enkele jaren nadat zijn vrouw Diny was overleden en precies op de dag dat hij er zijn zilveren horecajubileum vierde, droeg Frans van der Sloot in het voorjaar van 1993 zijn bedrijf over aan broer Gerard en schoonzus Riky. En kon hij zich - nóg meer - toeleggen op zijn grote passie: de paardensport. Vorige week overleed de Boxtelaar.

Frans en Diny kochten het horecapand aan de Baroniestraat in 1968. Het café, dat toen zo'n honderd vierkante meter vloeroppervlak telde, groeide dankzij diverse verbouwingen en moderniseringen uit tot een riant en doelmatig geoutilleerd zalencomplex. Veel verenigingen en organisaties vonden er gedurende een lange periode een gastvrij onderdak.

SPRINGRUITER

Met name Diny was het vertrouwde gezicht achter de bar en toen zij wegviel, moet het voor Frans niet eenvoudig zijn geweest om het bedrijf voort te zetten. Te meer omdat zijn zonen Cees en Frank geen aspiratie hadden om in de voetsporen van hun ouders te treden. Frans was dan ook maar wat blij dat hij op de dag van zijn 25-jarig horecajubileum de exploitatie van De Adelaar kon overdragen aan zijn broer en schoonzus, destijds ook uitbaters van café Marktzicht in hartje Boxtel.

Verenigingen die in De Adelaar thuis waren kennen Frans als een aimabele persoonlijkheid die altijd oog had voor de manier waarop vrijwilligers aan de weg probeerden te timmeren. Zelf was hij immers ook een hartstochtelijk clubmens. Liefst 25 jaar gaf hij als voorzitter leiding aan het bestuur van de plaatselijke paardensportvereniging Sint-Martinus, waar hij tot na zijn pensioengerechtigde leeftijd nog actief was als springruiter. En tot voor kort was hij nog regelmatig in manege De Langspier te vinden om met een ploegje vrijwilligers klusjes te klaren.

HEMEL OP AARDE

In 2006, toen Sint-Martinus het 75-jarig bestaan vierde, werd duidelijk hoe verknocht Frans was aan de hippische sport: ,,Mannen met paarden hebben de hemel op aarde", glunderde hij toen. Om er grinnikend aan toe te voegen: ,,Maar als ze sterven valt er niks te erven..."

De crematie van Frans van der Sloot vond gisteren plaats. Hij overleed op 78-jarige leeftijd.

FOTO LINKS: Frans van der Sloot in 2006, bij de viering van het 75-jarig bestaan van de Boxtelse paardensportvereniging Sint-Martinus. (Foto: Albert Stolwijk).

Afbeelding