Afbeelding
Foto:

MUZIEKKORPS GEEFT ATTRIBUTEN IN BRUIKLEEN AAN MUSEUM

Gildenbondsvaandels in MuBo-collectie

PÅL JANSEN

De Boxtelse naaldkunstenares Annie Swinkels maakte voor de carnavaleske Snaterfestijnen in de jaren zestig en zeventig diverse attributen voor de muzikanten van de Gildenbondsharmonie. Dat viel zó goed in de smaak dat toenmalig voorzitter Jan Nouwens haar vroeg om een vaandel voor het muziekkorps te maken. ,,Ik voelde me enorm vereerd", aldus Swinkels. Zaterdag werd het in 1980 aangeboden vaandel samen met andere historische attributen van de vereniging in bruikleen gegeven aan Museum Boxtel (MuBo).

Een kwart eeuw lang restaureerde Swinkels' echtgenoot Jan als docent van SintLucas met studenten Franse kerkjes. ,,Voor zo'n parochie was dat altijd een mooi moment om rotzooi op te ruimen", grapte de Boxtelse. Tijdens een van die klussen stond de pastoor bij wijze van naast een stapel spullen met de lucifer in de hand. ,,Of ik ook wat mee mocht nemen, vroeg ik. 'Zoveel je wilt', zei de pastoor."

Het is slechts een van de verhalen dat schuil gaat achter het vaandel. Dit deel gaat over de herkomst van de kwasten en franjes die het draagt. Het vaandel is een samenstelling van diverse delen, legde Swinkels uit. Zo staan de wapenemblemen van zowel Boxtel, Noord-Brabant als Nederland erop vermeld.

Het was een van de attributen uit de rijke geschiedenis van de Gildenbondsharmonie die zaterdag werd aangeboden. Een ander pronkstuk was de vlag van de harmonie die kort na de oprichting in gebruik werd genomen en jarenlang spoorloos was. Ook een oud uniform kostuum van het muziekkorps, compleet met helm en pluim hangen nu in MuBo.

Secretaris Corry van der Heijden van de Gildenbondsharmonie zette haar handtekening onder het overdrachtsdocument, waarin de in bruikleen geschonken spullen omschreven en afgebeeld staan, waaronder dus het vaandel. ,,Dat hebben we niet meer nodig, omdat we over zijn gegaan op banners. Die zijn wat hipper én makkelijker te vervoeren", legt Van der Heijden uit. ,,We geven de spullen in bruikleen. Als er ooit een nieuw bestuur komt met andere ideeën, dan kan het altijd weer bij ons terugkomen."

ZO HARD MOGELIJK SPELEN

Het vaandel komt naast dat van Boxtel's Harmonie te hangen. Aanleiding voor Van Vossen van MuBo en voormalig bestuurslid Roel van Geffen van de Gildenbondsharmonie om de rivaliteit tussen beide clubs te bespreken. Hij kon zich nog een precaire 'ontmoeting' tussen de twee muziekkorpsen herinneren in de jaren vijftig. ,,Op de terugweg van een serenade kwamen we elkaar tegen in de Rechterstraat, ter hoogte van waar nu de Hema is gevestigd. Het is daar ontzettend smal, maar geen van beide clubs wilde wijken. Dus liepen alle muzikanten dwars door elkaar heen. Beide orkesten speelden de marsen natuurlijk zo hard mogelijk..."

Vanaf nu vertoeven de Gildenbondsharmonie én Boxtel's Harmonie in museum MuBo gebroederlijk naast elkaar. Symbolisch voor de manier waarop de afgelopen decennia beide muziekverenigingen met elkaar omgaan...

Wie de Gildenbondsspullen wil bezichtigen, kan terecht in MuBo aan de Baroniestraat 18 op zaterdagen en zondagen tussen 13.00 en 17.00 uur. Entree is 4 euro, voor kinderen van twaalf tot achttien jaar is de toegangsprijs 2 euro.

FOTO BOVEN: Tijdens de overdracht van de vaandels refereerde Willem van Vossen (midden) van het MuBo-bestuur onder meer aan de gezamenlijke historie van de Boxtelse muziekkorpsen aan de hand van het jubileumboek dat tien jaar geleden bij het eeuwfeest verscheen. Links Anny Swinkels, die in 1980 het vaandel van de Gildenbondsharmonie maakte, en haar man Jan. Rechts secretaris Corry van der Heijden van het harmoniebestuur. (Foto: Gerard Schalkx).


Oktoberfest verhuist naar De Braken

De tweede editie van Oktoberfest Boxtel wordt niet zoals vorig jaar gehouden in een feesttent bij eetcafé De Oude Ketting aan de Bosscheweg, maar in sportcomplex De Braken. Bezwaren van twee omwonenden tegen de vergunning die de gemeente verleende, liggen ten grondslag aan de verhuizing.

Door de bezwaren bleef onzekerheid bestaan over zowel de vergunning als de maximaal toegestane geluidsproductie en daarom is de organisatie op zoek gegaan naar een alternatieve locatie voor het muziekfeest op vrijdag 12 en zaterdag 13 oktober. Dat schrijven de organisatoren in een e-mailbericht aan de mensen die een kaartje reserveerden. Zij benadrukken dat niet alleen de gemeente, maar ook politie en brandweer akkoord gingen met dezelfde opzet als vorig jaar.

De Beierse feestavonden vol blaasmuziek zijn sinds enkele jaren op veel plekken in met name Zuid- en Oost-Nederland erg populair. Liempde beleefde zaterdag voor de vijfde maal een succesvolle editie. In Boxtel nam Luuk Hendriks vorig jaar het initiatief met Mike van Dijk en de horecaondernemers William en Riekske van Dinther van De Oude Ketting. Het viertal vormt de stichting Oktoberfest Boxtel.

In De Braken verandert niets aan de formule van het feest. Het sportcomplex wordt omgetoverd tot een grote feesttent waar live muziek wordt gemaakt. Zowel de De Aggemarvanhuisaf Band uit Boxtel als de formatie Die Party Hosen uit Aarle-Rixtel schotelen de bezoekers een repertoire voor dat bol staat van Duitse schlagers. De zaterdag is al geruime tijd uitverkocht; alleen voor vrijdag 12 oktober zijn nog kaarten te koop.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding