Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

RENOVATIE VOOR KIOSKVLOER IN CONCORDIAPARK

Opknapbeurt voor Liempds ganzenbord

PÅL JANSEN

De kioskvloer met daarop het Liempdse ganzenbord in het Concordiapark is vorige week gerenoveerd. Op diverse plekken is schilderwerk hersteld. Schildersbedrijf Joosten uit Boxtel bracht donderdag een nieuwe laklaag aan.

Leo de Beer, illustrator Carro Lenselink en kunstenaar Leny Verspeek, die allen op iniatitief van de Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL) meewerkten aan de realisatie van het kunstwerk, maakten de vloer goed schoon. ,,Het was belangrijk dat we zo goed mogelijk al het vuil in de krassen eruit kregen voordat Joosten begon", legt Leo de Beer uit. Hij kwam anderhalf jaar geleden met het idee van een ganzenbordvloer in de kiosk. ,,We zijn tot en met dinsdag bezig geweest."

Lenselink en kunstenaar Gerda van Boeckel hebben het schilderwerk hersteld. Zo was er in het middenstuk wat stucwerk kapotgegaan waardoor er een wit gat in het kunstwerk ontstond. Toevallig net naast de plek waar burgemeester Mark Buijs in het water aan het zwemmen is. Maar dat is op ludieke wijze weer opgelost, vertelt De Beer: ,,Er is een opblaasbare gans op die plek geschilderd..."

UITHARDEN

De nieuwe laklaag die is aangebracht, moet de komende weken echter nog goed uitharden, verwacht De Beer. Er wordt nog nagedacht over hoe periodiek onderhoud in de toekomst moet gebeuren.

De gemeente Boxtel sprong bij om de onkosten van circa 750 euro voor het aanbrengen van een nieuwe laklaag te dekken. Dit op basis van advies van stichting Kunstloc Brabant, die de gemeente inschakelt voor onder meer het meerjarenonderhoud van kunst in de openbare ruimte.

Het kunstproject werd vorig jaar op vrijwillige basis gerealiseerd door kunstenaars Lenselink, Verspeek, Van Boeckel, Jan Verhoeven, Jessica Braken en Falco van der Velden naar een idee van De Beer en op initiatief van SPPiLL.

FOTO BOVEN: Het ganzenbord werd vorig jaar opgeleverd na intensieve (vrijwillige) inzet van lokale kunstenaars. (Foto: Gerard Schalkx, 2017).