Voor bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd staat binnenkort een zuil die de overdag en 's avonds de aandacht moet trekken van bezoekers en toeristen. (Afbeelding: Jop van Beek).
Voor bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd staat binnenkort een zuil die de overdag en 's avonds de aandacht moet trekken van bezoekers en toeristen. (Afbeelding: Jop van Beek). Foto: Jop van Beek

BEZOEKERSCENTRUM 'S AVONDS EXTRA ONDER DE AANDACHT

Subtiel 'landmark' voor D'n Liempdsen Herd

PÅL JANSEN

Tweeënhalve meter hoog wordt 'ie: de kolom van zwart gecoat staal waarin de naam D'n Liempdsen Herd is uitgefreesd. De letters geven straks verlichting zodat het bezoekerscentrum aan de Barrierweg ook 's avonds extra onder de aandacht komt. ,,Een landmark", noemt mede-ontwerper Esther van der Heijden het.

De Liempdse Van der Heijden zet zich als vrijwilligster regelmatig in voor D'n Liempdsen Herd. Oók is ze werkzaam als technisch ontwerper bij een Bosch' landschapsarchitectenbureau. En die achtergrond kwam goed van pas toen vanuit Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL) de vraag kwam om de historische boerderij ook 's avonds beter zichtbaar te maken. Samen met collega en vormgever Jop van Beek maakte ze een ontwerp voor een stalen zuil. ,,We hebben 'm van zwart gecoat staal gemaakt omdat dit overal in het bezoekerscentrum zelf terugkomt. Met hetzelfde materiaal zijn bijvoorbeeld ook de koeien verbeeld die in de boerderij zogenaamd op stal staan", legt Van der Heijden uit.

MONUMENTENCOMMISSIE

De zuil staat, vanwege de monumentale status van de boerderij, los van het pand. Er was echter wel eerst toestemming nodig van de gemeente om de zuil te mogen plaatsen. De monumentencommissie boog zich erover en vond dat er geen led-verlichting in hoefde. Het college week af van dit advies. B en W vindt - net als SPPiLL - dat de boerderij ook 's avonds goed zichtbaar moet zijn. Met name voor toeristen en overige bezoekers. Ook in het kader van Meewerkend Boxtel vindt het college het passend om de aanvraag goed te keuren.

Van der Heijden vond het al bijzonder dat de led-verlichting in eerste instantie werd afgewezen en is dan ook blij dat het college afweek van het oorspronkelijke advies: ,,Het is eigenlijk een hele subtiele verlichting."

Afbeelding