Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

WINNAAR VAN DORPSQUIZ UIT 2017 DOET TACTIEK UIT DE DOEKEN

De succesvolle ingrediënten voor de Bokselse Kwis...

Linda van de Wiel

Een groot en gevarieerd team van ongeveer vijfentwintig mensen, verschillende ruimtes waarin je je geconcentreerd kunt vastbijten in een opdracht, een doos vol boeken over Boxtel én een meterslange waslijn voor de vraag- en antwoordvellen. Dat zijn volgens Joost van Geel, Wibe Ophof en Shanni van der Heijden van Team 100% de ingrediënten van een succesvolle deelname aan de Bokselse Kwis.

De groepsapp wordt steeds actiever naarmate zaterdag 3 november, de dag van de Bokselse Kwis, nadert. Teamcaptain Van Geel (43): ,,Ik heb zelf geen Facebook, maar een aantal van ons team wel en dit fanatieke groepje houdt de hints goed in de gaten. Ze laten er via WhatsApp allerlei theorieën op los."

En daarmee hebben we meteen een van de krachten van de winnaars van de Bokselse Kwis 2017 te pakken. ,,Iedereen heeft zijn eigen interesses en kennis. We verdelen de groep in sub-teams: een binnen- en een buitenteam. Het is dan duidelijk wie welke opdrachten gaat uitvoeren en wie welke vragen probeert op te lossen", legt Ophof (44) uit. ,,Dit gaat trouwens niet altijd goed, want vorig jaar waren twee sub-groepjes bezig met dezelfde buitenopdracht. En verder: bij slecht weer is het buitenteam beduidend kleiner dan bij goed weer. Daarnaast hebben we veel hulplijnen, natuurlijk een waslijn en zijn er ongeveer 25 kinderen aanwezig die steeds ouder worden en kunnen bijdragen aan de quiz." Van der Heijden (43): ,,Ik merk ook dat we steeds meer ervaring opdoen en beter weten wat we kunnen verwachten."

OEFENVELD

Dat de tactiek van Team 100% succesvol is, blijkt wel uit het feit dat de quizzers vorig jaar de eerste prijs van 1.000 euro wisten binnen te slepen voor hockeyvereniging MEP. Van Geel: ,,En daar zijn we natuurlijk heel trots op."

Hij vervolgt: ,,We wilden het gewonnen geld goed en duurzaam besteden en besloten onze krachten te bundelen met onze Club van 100. We besloten een klein oefenveld aan te leggen met een hek eromheen. Vaak zijn alle velden bezet en op deze manier kan er toch een bal geslagen worden. De enige reden dat het veld nog niet is aangelegd, is dat we een stuk kunstgras van de huidige velden gaan gebruiken. Deze worden tijdens de herfstvakantie vervangen en dan kunnen wij de handen uit de mouwen steken om ons speelveldje aan te leggen."

AUTOSCHADE

Tot die tijd is Team 100% nog erg druk met allerlei voorbereidingen. Van der Heijden: ,,Maar het wordt niet alleen gebuffeld tijdens de quiz, we hebben een thuisbiertap, maken ook erg veel lol en brengen allemaal wat lekkers mee."

Het drietal denkt hierbij meteen aan een mislukt hapje van teamgenoot Hugo van Gent. ,,Toen hij het toonde, gaf hij al aan dat het niet helemaal gelukt was. Ik dacht dat het vast mee zou vallen, maar toen ik een hap nam, besloot ik meteen dat hij vrijgesteld werd van de hapjesdienst. Er zat een kilo zout in", grinnikt Van Geel.

Een andere anekdote waarover gegniffeld wordt, is de autoschade die teamlid Freek Langenhoff veroorzaakte. ,,Hij zat in het buitenteam en pakte een verkeerde afslag. Toen hij achteruit reed, botste hij tegen een paal," lacht Van Geel. ,,Hij zit sindsdien in het binnen-team."

Aan zelfkennis is geen gebrek bij het trio. Hetzelfde geldt voor de anderen in het gemêleerde team overigens. ,,Ik kan echt in een opgave duiken. Ik geef niet op tot ik het opgelost heb", aldus Van Geel. Van der Heijden is erg goed in het opzoeken van antwoorden. ,,Ik heb als bibliothecaresse gewerkt, daar heb ik dat geleerd", legt ze uit.

En Ophof werkt bij de gemeente en gebruikt zijn inloggegevens vaak om informatie te vinden. ,,Maar boven alles gaat het om het plezier. En dat hebben we volop", stelt Van Geel. Ophof: ,,En een week na de quiz doen we alles nog eens dunnetjes over. Dan mogen we namelijk alle vergeten spullen op komen halen…."

De Bokselse Kwis is op 3 november tussen 18.00 en 23.00 uur. Deelname kost 25 euro per team, opgeven kan tot woensdag 7 oktober via www.debokselsekwis.nl

FOTO BOVEN: Team 100% ging vorig jaar met de hoofdprijs aan de haal, besteed aan een oefenveld bij hockeyvereniging MEP. Verschieten de teamleden nu hun kruit door de tactiek uit de doeken te doen, of zijn zij daarvoor al te goed ingespeeld op elkaar? Het wordt duidelijk tijdens de Bokselse Kwis op zaterdag 3 november. (Foto: Gerard Schalkx).

Afbeelding