Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

Van 'schrale bierlucht' naar heerlijke hapjes op evenemententerrein D'n Tip in Liempde

'Te gek' feestweekend van De Kromploegers en SPPiLL

LINDA VAN DE WIEL

Bananenbrood, tapasplankjes en Indonesische pasteitjes. Werkelijk van alles werd zondag aangeboden tijdens de vierde editie van Proef Lokaal Liempde. Het volgens de organisatie 'grootste tapasdiner van Het Groene Woud' is een waardige afsluiter van het driedaags feestweekend dat georganiseerd werd door de stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL) en hofkapel De Kromploegers. Vanwege het slechte weer was het heerlijke evenement voor het eerst in een grote feesttent op D'n Tip. En daar was het erg plezierig...

,,Deze aardappeltwister is echt superlekker", klinkt het. Het is de tienjarige Thijs Jansen, die samen met zijn broertje Thomas (7) smult van een van de gerechtjes die hij op zijn kinderkaart kan afvinken. ,,Ja dat vind ik ook", roept Thomas. ,,Maar de poffertjes waren ook goed. En mijn vader Maarten bakt nu varkenshaasjes en daar heb ik ook al van geproefd." Thijs vult aan: ,,Papa is ook zo goed in barbecueën dat hij vandaag zelfs gevraagd is om zijn kunsten hier te vertonen. Dat is een eer hè?"

Een varkenshaasje is niet het enige gerecht dat geproefd kan worden deze middag. Soraya Nelis (26) verkoopt veganistische heerlijkheden van haar recent opgezette bedrijfje 'The grazing vegan', terwijl Martin van der Eerden (25) teruggaat naar zijn 'roots' als chocolatier. ,,Ik maak nog steeds graag bonbons voor bekenden en wilde daarom een gerecht bereiden waarin chocolade zit." De hobbykok kiest daarom voor saté met een saus waarin pure Mexicaanse cacaobonen een van de liefst twintig ingrediënten zijn.

LIEMPDS IJS

Vrijwilligsters Leontien van der Sloot (44) en Silvia Broeders (45) hebben écht Liempds ijs in de aanbieding. ,,Het is gemaakt van melk van Liempdse koeien", vertelt Leontien. ,,We zijn hier vooral omdat het zo gemoedelijk is met al dat eten en die velen bekenden." Silvia: ,,Het concept is ook goed. Er is voor iedereen wat te proeven hier bij Proef Lokaal Liempde."

En dat is volgens Claartje Zijlstra (39) van SPPiLL ook de bedoeling. ,,We wilden graag een combinatie van professionele koks en hobby-koks die hun kunsten vertonen. Zij maken vooral gebruik van streekproducten. En ruik eens, de schrale bierlucht van de afgelopen dagen is verdreven door al het heerlijks dat hier gemaakt wordt."

UITVERKOCHT GEKKENHUIS

Zijlstra doelt op de twee feestdagen van De Kromploegers. ,,En het was zo'n ontzettend gaaf weekend", glundert medeorganisator Maarten Termeer. ,,Dat begon voor ons muzikanten vrijdagmiddag al met een geweldige repetitie met The Gibson Brothers, die 's avonds optraden. En tijdens de avond was het volop feest. Snap! was ook te gek." Veel bezoekers wisten de weg richting de verlichte dansvloer dan ook te vinden.

Het Oktoberfest dat op zaterdagavond plaatsvond, wordt door Termeer omschreven als een 'uitverkocht gekkenhuis'. Met 1.200 verkochte kaarten is deze Duitse avond dan ook een onvervalst succes. Termeer: ,,Zodra wij begonnen met muziekmaken, gingen de mensen op de banken staan en was het feest los. Er zijn ook nooit incidenten. De bezoekers komen om een feestje te vieren. En wij Kromploegers doen daar graag aan mee…"

GROTE FOTO'S BOVEN: De kindergerechten vonden gretig aftrek bij Thijs (10) en Thomas (7) Jansen tijdens Proef Lokaal Liempde (rechts). Daags ervoor vond het Oktoberfest plaats (links).

KLEINE FOTO BOVEN: Back 2 the Music werd bijgestaan door onder meer de groep Snap! die met jaren 90-hits Rhythm is a Dancer en Power! de tent op zijn kop zetten. (Foto's: Gerard Schalkx).

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding