Afbeelding
Foto:

GROND UIT GOOSSEN BUNDER NAAR NATUURBRUG SPOORLIJN

Liempde krijgt tien hectare schraalland

RENS VAN DEN ELSEN

Kwetsbare planten zoals orchideeën, blauwe knoop en grote ratelaar moeten op termijn weer te zien zijn nabij de Goossen Bunder in Liempde. Binnenkort start de ontwikkeling van tien hectare nat schraalland in het gebied tussen de Hamsestraat en de Vleutstraat. ,,Hiermee brengen we het landschap terug zoals het vroeger was, voordat de verkaveling plaatsvond", vertelt gebiedsbeheerder Gerard Traa van Brabants Landschap.

Vóór de ruilverkaveling die in de jaren na de Tweede Wereldoorlog werd uitgevoerd, was de natuur in de omgeving van de Goossen Bunder vrij nat. Een ideale ondergrond voor verschillende plant- en diersoorten. Om dat type landschap terug te brengen wordt er zo'n dertig centimeter grond afgegraven. ,,Daardoor wordt het een stuk vochtiger in het gebied, we noemen dat 'maaiveldverlaging'", licht Traa de plannen toe. ,,Deze grond wordt gebruikt als deklaag voor de te realiseren natuurbrug over het spoor tussen Eindhoven en Boxtel ter hoogte van natuurgebied De Mortelen. Om hetzelfde landschap als rond de brug te kunnen realiseren is namelijk eenzelfde soort grond nodig. Door de deklaag uit de Goossen Bunder te gebruiken kunnen we dat voor elkaar krijgen", aldus Traa.

HOOIEN

Nat schraalland is zeer oud boerengrasland, maar minder productief en de bodem is slap. De graslanden zijn daardoor slecht toegankelijk, ze kunnen 's winters onder water staan, maar drogen in de zomers oppervlakkig uit. ,,Door jaarlijks te hooien blijft het voedselarme karakter behouden en blijft de variatie aan plantsoorten groot. En omdat deze, vaak kwetsbare planten veel zaden produceren, verwachten we ook veel kleine dieren zoals libelles, sprinkhanen en verschillende vogels", vertelt Traa.

UITKIJKTOREN

Om mensen te laten genieten zonder deze (nieuwe) natuur aan te tasten, realiseert Brabants Landschap allerlei voorzieningen. Zo is zij voornemens om een uitkijktoren in het gebied neer te zetten waarvandaan ook de natuurbrug te zien is. Een crowdfundingactie voor de bouw heeft niet voldoende opgebracht. Brabants Landschap wil de toren graag alsnog gaan verwezenlijken, maar gaat nu te rade hoe deze gefinancierd kan worden. ,,Er staan veel populieren in het gebied. Om daar overheen te kunnen kijken moet je wel ver de lucht in. De kans om dieren te zien door de verrekijker is dan ook groter, want je hebt dan veel meer uitzicht", aldus Traa.

NATUURNETWERK

Het project maakt onderdeel uit van de realisatie van een netwerk aan natuurgebieden in Het Groene Woud. Door deze weer aan elkaar te koppelen krijgen diverse diersoorten een groter leefgebied. Zo is het volgens Traa straks ook mogelijk dat de edelherten, die vorig jaar in natuurgebied De Scheeken zijn uitgezet zich meer laten zien.

Brabants Landschap verwacht eind oktober of begin november te kunnen beginnen met de werkzaamheden in de Goossen Bunder.

GROTE FOTO: Gebiedsbeheerder Gerard Traa van Brabants Landschap staat voor de locatie die binnenkort verandert in nat schraalland. (Foto: Rens van den Elsen).

INZET: Het voorgestelde gebied, de oranje lijn rechts is de Vleutstraat, de gele lijn links de Hamsestraat. (Kaart: Brabants Landschap).


VOORSTELLING DOOR TTT TILBURG

'Geheugen van Water'
op de planken in Orion

Theaterproductie Tilburgse Torenspelers (TTT) brengt vrijdag 12 oktober vanaf 20.00 uur haar nieuwste voorstelling op de planken in Lennisheuvel: Het Geheugen van Water. In gemeenschapshuis Orion doen onder meer de Boxtelse acteurs Marie-Jeanne van Zon en Wim van der Schoot mee.

Els van Heijst regisseert Tilburgs bekendste amateurtoneelgroep in dit tragische én komische stuk van Shelagh Stephenson. Drie zussen die ieder een eigen weg gingen, treffen elkaar bij de begrafenis van hun moeder. De confrontaties van de drie zijn pijnlijk en hilarisch. Twee partners zorgen voor nog meer complicaties. Buiten is het koud, alles is ondergesneeuwd. Binnen kolkt en stroomt het.

GOED ONTVANGEN

TTT is in Boxtelse contreien bekend van verscheidene uitvoeringen en ook door de inbreng van de twee Boxtelse leden. Van Zon speelt de moeder en Van der Schoot een van de echtgenoten in deze goed ontvangen productie.

Toegangskaarten kosten 10 euro per stuk en zijn te koop aan de zaal of te reserveren via e-mailadres: jackvandongen@home.nl.

Afbeelding