Kunstenaar Eloi Koreman ontwierp een zogeheten getijdenhuis waarmee energie gewonnen kan worden.
Kunstenaar Eloi Koreman ontwierp een zogeheten getijdenhuis waarmee energie gewonnen kan worden. Foto: Het Groene Woud

STARTSCHOT ECCO IN D'N LIEMPDSEN HERD

'Energietransitie nog te vaak 'overheidsfeestje''

Samenwerking is cruciaal om de komende jaren een succesvolle energietransitie in gang te zetten. Eveneens cruciaal: het blijven benadrukken van de urgentie. Dat stelden deelnemende partijen vorige week tijdens de regionale startbijeenkomst van ECCO. De afkorting staat voor Energy Community COoperations, een door Europa mede gefinancierde project dat ijvert voor de ontwikkeling van lokale energiegemeenschappen.

,,Dit is hét moment om samen een flinke stap te zetten in de energietransitie", stelde Jeroen Naaijkens, bestuurslid van nationaal landschap Het Groene Woud, donderdag in Liempde. In bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd vervolgde hij: ,,Samen moeten we de maatschappelijke verantwoordelijkheid voelen en verder uitdragen. Als wij het niet doen, doet niemand het."

Hoe de weg naar energietransitie er dan uit moet gaan zien? ,,De eerste stap is de ontwikkeling van lokale energieagenda's", aldus projectleider Peter van Oers. ,,Die moeten vervolgens leiden tot nieuwe energiegemeenschappen. Ook wordt nu al een begin gemaakt met de realisatie van honderdduizend zonnepanelen in onze regio. Een project moet in fysieke zin bijdragen (dus CO2-uitstoot reduceren of energie opwekken) maar ook in sociale zin en dus van betekenis zijn voor de gemeenschap in de vorm van bijvoorbeeld geld, kunst of sociale cohesie."

EIGENAARSCHAP

De ruim zeventig aanwezigen wisselden een dag lang gedurende de dag in tientallen deelsessies informatie en ideeën uit. Een veelgehoorde opmerking was dat eigenaarschap ontbreekt. De energietransitie is nog te vaak een 'overheidsfeestje', stelden deelnemers. De gemeenten Boxtel, Sint-Michielsgestel, Haaren en Meierijstad hebben zich al aan ECCO verbonden. Samen met burgers, bedrijven, energiecoöperaties en maatschappelijke organisaties gaan ze aan de slag met de energietransitie. Doel is om lokale of regionale initiatieven van de grond te laten komen waarvan de omgeving direct profiteert.

ECCO beperkt zich niet tot het op papier zetten van ambitieuze plannen, maar kenmerkt zich door concrete acties vanuit de gemeenschap en fysieke ruimte voor de energieopwekking. Door lokaal initiatieven te ontwikkelen, moet een breed draagvlak ontstaan voor duurzame energie, mede doordat de betreffende regio direct van de opbrengsten profiteert. Zoals Naaijkens benadrukte: ,,Binnen ECCO moet onze energiegemeenschap verder worden uitgebouwd. Niet alleen door bestuurders, technici en economen, maar ook vanuit het onderwijs, de zorg en de kunsten. Een complexe maar hoopvolle opgave: de energietransitie levert iets op waar we allemaal plezier van hebben."

FOTO LINKS: Kunstenaar Eloi Koreman ontwierp een zogeheten getijdenhuis waarmee energie gewonnen kan worden. (Foto: Het Groene Woud).

Tijdens de startbijeenkomst van ECCO werd onder meer gesproken over nieuwe energiegemeenschappen.
Energie verbinden met kunst is een van de uitdagingen van ECCO.