Afbeelding
Foto:

CONCERTSERIE START ZATERDAG 13 OKTOBER

'Bach & Zonen' klinkt in Klassiek in de Kerken

Frank Wakelkamp (viola da gamba) en Ursula Dütschler (klavecimbel) verzorgen zaterdag 13 oktober het eerste concert van Klassiek in de Kerken in het nieuwe seizoen. Zij treden op in de protestantse kerk aan de Clarissenstraat 18 in Boxtel. Het concert duurt van 16.00 tot 17.00 uur zonder pauze. De toegangsprijs inclusief een drankje na afloop is vijftien euro; kinderen tot en met 12 jaar betalen een tientje. Kaartbespreking via reserveren@klassiekindekerken.nl.

Bach & Zonen heet het programma dat het duo uitvoert. Er klinken onder meer twee sonates van vader Johann Sebastian en ook twee van zijn zoon Carl Philipp Emanuel Bach. De grote Bach is voor 21e-eeuwers vader Johann Sebastian, maar aan het eind van zijn leven ging die titel eerder naar zijn zoon Carl Philipp Emanuel. De oude Bach, zoals Johann Sebastian toen genoemd werd, was met zijn polyfone schrijfstijl inmiddels ernstig verouderd, terwijl zijn zoon veel meer wist aan te haken bij de luchtiger stijl van zijn tijd. Dat het hem niet aan diepgang ontbrak, bewijst het langzame deel van zijn gambasonate met obligaat ('verplichte', dat wil zeggen: ook in de rechterhand uitgewerkte) klavecimbelpartij. Dit deel hoort bij het mooiste wat ooit geschreven is.

Dütschler werd in het Zwitserse Thun geboren en kreeg op vijfjarige leeftijd haar eerste klavecimbellessen. Zij studeerde aan het conservatorium in Bern bij Jörg Ewald Dähler en aan het Mozarteum in Salzburg bij Kenneth Gilbert. In 1990 volgde zij een studie op fortepiano bij Malcolm Bilson aan de Cornell University in de Verenigde Staten.

Op beide instrumenten heeft Dütschler een veelzijdige concertpraktijk ontwikkeld en is ze op verschillende internationale podia en festivals te horen, zowel als soliste als met muzikale partners. Haar omvangrijke discografie bij Claves Records bevat naast talrijke kamermuzikale uitvoeringen opnames met solowerken van Bach, Balbastre, Byrd, Scarlatti en Beethoven.

Wakelkamp (viola da gamba) studeerde 'moderne' cello aan het Utrechts Conservatorium, waar hij les had van Dmitri Ferschtman en Maarten Mostert. Als orkestmusicus werkte hij met onder andere Anima Eterna en Concerto d'Amsterdam, en onder dirigenten Jos van Immerseel, Erik van Nevel en Ton Koopman. In juni 2002 debuteerde Wakelkamp op viola da gamba en in 2003 soleerde hij voor het eerst in de Mattheüspassie van Bach.

De organiserende werkgroep Klassiek in de Kerken (www.klassiekindekerken.nl) stelt zich ten doel (licht-)klassieke uitvoeringen van een hoogwaardig niveau te realiseren in de majestueuze Sint-Petrusbasiliek en intieme protestantse kerk.