ZONDAG 23 SEPTEMBER OM 20.15 UUR

Bert den Hertog geeft orgelconcert in basiliek

Stichting Kerkconcerten Boxtel haal sinds 1974 met enige regelmaat musici naar Boxtel die het Smitsorgel in de Sint-Petrusbasiliek bespelen. Zondag 23 september is het de beurt aan Bert den Hertog. Hij concerteert vanaf 20.15 uur.

Tijdens de uitvoering klinken twee werken van de op Nederlands grondgebied geboren componist César Franck. Het meeslepende 'Pièce Héronique' is een werk met een onrustig eerste thema en koraalachtig tweede waarmee het werk majestueus besluit. De 'Fantaisie en ut' is een wat vroeger werk in vier duidelijk gescheiden delen. Componist Claude Debussy was een groot innovator die ook thema's uit de schilderkunst treffend wist te verklanken. Tijdens het orgelconcert brengt Den Hertog de dromerige sfeer van 'Clair de lune' ten gehore en klinkt ook 'Premiere Arabesque'. Van organist Jeanne Demessieux, die al op 46-jarige leeftijd overleed, klinken twee delen uit de cyclus 'Sept Meditations sur le Saint Esprit'. Dit is een van haar meest diepzinnige en persoonlijke werken. Het orgelconcert wordt afgesloten met de 'Toccata' van Jacques Bonset. Dat is, in contrast met de complexiteit van Demessieux, een onbekommerd werk van grote speelsheid.

Den Hertog is in 1978 geboren in Gouda. Naast het geven van recitals is hij orgel- en pianodocent. Onlangs startte hij een opname van alle orgelwerken van Bach, in chronologische volgorde, op moderne orgels. Dit project is te volgen op www.bertblogtbach.blogspot.com.

Kaarten voor het orgelconcert kosten acht euro en zijn te koop aan de kerk.